in

Okyanuslarımızın Üçte Birini Koruyacak Yol Haritası Çıkarıldı

Bilim insanları, 2030’a kadar okyanus ve okyanus canlılarının üçte birini koruyabilmemiz adına bir yol haritası çıkardılar.

okyanus
- Reklam -
- Reklam -

York Üniversitesi’nden bilim insanları 2030’a kadar okyanus ve okyanus canlılarının üçte birini koruyabilmemiz adına bir yol haritası çizdiler. Doğal yaşamı korumak ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak adına yapılması gereken çok şey var.

Dünya ülkeleri kendi alanlarını düşünerek bencil bakıyorlar ancak bir ulusal sınırı olmayan 230 milyon km2 okyanus bizleri çevreliyor. Emsalleri arasında en büyük çalışmalardan biri olarak görülen bu projede araştırmacılar okyanusları 100×100 kilometrelik 25.000 kareye böldüler. Daha sonra bunları vahşi yaşamı, habitatı ve önemli oşinografik özellikleri içerecek şekilde 458 farklı koruma özelliğini yerleştirdiler.

Sonuç da ortaya çıktı: York Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Greenpeace’in katılımıyla kurulan takım vahşi yaşamı koruyacak denizel rezervleri kurularak amaçların başarılabileceğini ortaya çıkardı.

- Reklam -
- Reklam -

okyanus 2

York Üniversitesi’nden deniz korunumu biyoloğu Profesör Callum Roberts konu ile ilgili şunları söyledi:
“Deniz kuşlarının, kaplumbağaların, köpekbalıklarının ve denizel memelilerdeki olağanüstü kayıplar Birleşmiş Milletlerin derhal çözmesi gereken bozuk bir yönetim sistemini ortaya çıkartıyor. Bu bildiri korunan alanların uluslar arası sulara yayılarak türlerin hızla değişen dünyamızda nesillerinin tükenmesinden kurtarmak adına koruma ağı kurulabileceğini göstermektedir.”
İnsanoğlu ne yazık ki bir virüs gibi hareket ediyor, bencillikte sınır tanımayarak başka canlıları düşünmüyor. Araştırmacıların yayınladığı haritayı buradan inceleyebilirsiniz.
Kaynak: phys.org

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

vampir ust

Gotik Korkunun Klasiklerinden “Vampir” Bizlerle

Westeros World

Game of Thrones ve Westworld Jenerikleri Birleşirse