in

Robotlar İçin Yapay İnsan Cildi Geliştirildi

Araştırmacılar yapay cildi kontrol algoritmalarıyla birleştiren bir sistem geliştirdiler.

sophia robot
- Reklam -
- Reklam -

Araştırmacılar yapay cildi kontrol algoritmalarıyla birleştiren bir sistem geliştirdiler ve bunu tam vücut yapay cilde sahip ilk otonom insansı robotu oluşturmak için kullandılar.

Gordon Cheng ve Almanya’daki Münih Teknik Üniversitesi’ndeki ekibi tarafından geliştirilen yapay cilt, iki euroluk madeni para büyüklüğünde altıgen hücrelerden oluşuyor.

IEEE dergisinde yayınlanan çalışmaya göre cilt, her biri temas, ivme, yakınlık ve sıcaklığı tespit etmek için mikroişlemci ve sensörlerle donatılmış.

- Reklam -

Bu türde bir yapay cilt, robotların çevrelerini çok daha ayrıntılı ve hassas bir şekilde algılamasını sağlayacak.

Bu cilt robotların güvenle hareket etmelerini ve insanların yanında çalışırken oluşabilecek olası kazaları öngörerek engelleyebilmelerini sağlayacak.

Çalışmaya göre, robot derisinin gelişmesinde en büyük engel zaman hesaplama kapasitesi olarak gösteriliyor. İnsan derisinde yaklaşık beş milyon reseptör var. Yapay ciltteki sensörlerden gelen verilerin sürekli işlenmesini sağlama çabaları kısa sürede sorunla karşılaşıyor.

Nöro-mühendislik İle Sorunun Üstesinden Gelindi

Önceki sistemler, sadece birkaç yüz sensörden gelen verilerle hızlı bir şekilde aşırı yükleniyordu. Nöro-mühendislik yaklaşımı kullanarak bu sorunun üstesinden gelmek için, araştırmacılar cilt hücrelerini sürekli izlemiyor, bunun yerine olaya dayalı bir sistem kullanıyorlar. Bu işlem de harcanan eforu %90’a kadar azaltıyor.

- Reklam -

Araştırma, yapay cildin herhangi bir harici hesaba bağlı olmayan insan boyutlu bir otonom robota uygulanmasında başarılı oldu.

H-1 robotu, üst gövdesi, kolları, bacakları ve hatta ayaklarının tabanı üzerinde 1.260 hücre (13.000’den fazla sensör) ile donatıldı. Bu robota yeni bir bedensel his sağlıyor.

Örneğin, hassas ayakları ile H-1, düz olmayan zemin yüzeylerine yanıt verebiliyor. Hatta tek ayak üzerinde denge kurabiliyor.

Özel cildi sayesinde H-1, insanlara güvenli bir şekilde sarılabiliyor. Önemsiz görünse de robotlar bir insanı ciddi şekilde yaralayabilecek güçler uygulayabilir. Sarılma sırasında, iki vücut birçok farklı yere temas ediyor.

Cheng, endüstriyel uygulamalarda bu kadar önemli olmayabileceğini, ancak hemşirelik bakımı gibi alanlarda robotların insanlarla çok yakın temas için tasarlanması gerektiğini söyledi. Yaptıkları sistemin her türlü robotla sorunsuz ve hızlı çalışacak şekilde tasarlandığını, artık daha büyük miktarlarda üretilme potansiyeline sahip daha küçük cilt hücreleri oluşturmak için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Özellikle hasta bakımında robotların kendilerini nasıl ayarlayacakları soru işaretiydi. Nesneye göre hassaslığı değişen bir sistem düşünürdüm. Bu bayağı incelikli. Tabii sonuç açısından daha verimli.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dario Argento

Dario Argento, Yeni Korku Dizisine Hazırlanıyor

south park

South Park Çin’de Sansürlendi