in

Yapay Zekâ, Öksürük Sesinden COVID-19 Tespiti Yapabilecek

Yapay zekâ, yalnızca ses kaydından semptom göstermeyen COVID-19 vakalarını tespit edebiliyor. İlk aşamada bir mobil uygulama geliştirilecek.

Yapay Zekâ Öksürük Sesi Covid-19 Tespit
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ telefon kayıtlarındaki öksürük sesinden, semptom göstermeyen COVID-19 vakalarını tespit edebilecek. Bu gelişme, küresel salgına karşı verdiğimiz mücadele için umut vadediyor.

Semptom göstermeyen vakalar hayatlarına normal devam edebildikleri için test yaptırmaya gerek görmüyor ve virüsün yayılmasında önemli bir rol oynuyorlar. MIT’de yapılan bir araştırma semptomsuz vakaları tespit etmek için testlerden daha etkin bir yöntem buldular: Enfekte olmuş bireylerin öksürük sesleri sağlıklı bireylerinkinden farklı çıkıyor.

Araştırmayı yürüten ekip deneklerden öksürük ve normal konuşma kayıtlarını aldılar. Kayıtlar bilgisayar veya telefon mikrofonları gibi her evde bulunan cihazlarda yapıldı. On binlerce öksürük kaydını inceleyen yapay zekâ semptom gösteren hastaları %98,5, semptom göstermeyen enfekte olmuş vakaları %100 doğru tespit etti.

- Reklam -

Ekip şu anda modeli bir telefon uygulamasına dönüştürmek için çalışıyor. Amerika’da yürütülen çalışma onay mercilerinden gerekli izni alırsa uygulama (muhtemelen) ücretsiz olarak telefonunuza yüklenebilir olacak. Günlük olarak telefona öksüreceksiniz ve pozitif çıkmanız durumunda yerel test ekiplerine bir uyarı gidecek.

Yapay Zekâ Öksürük Sesi Covid-19 Tespit

Çalışmanın başındaki isimlerden Brian Subirana’nın çalışmaya dair açıklamaları şu şekilde:
“Bu tespit cihazı etkili şekilde kullanılırsa pandemiyi yok etmemiz mümkün. Herkes sınıfa, işe veya bir restorana girmeden önce telefonuna öksürerek toplum sağlığını korumada büyük bir rol oynayabilir.”

Yapay Zekâ ile Pandemileri Başlamadan Bitirmek

Subirana geliştirdikleri modelin semptom gösteren vakaları test etmek için yapılmadığının altını çiziyor. Hasta bir insanın sesinin Koronavirüs’ten mi yoksa gripten mi sistemde gözüktüğünü anlamanın bir yolu şimdilik yok. Modelin tek işlevi sağlıklı öksürüklerle COVID-19’lu öksürükleri ayırt edebilmek.

Ekip şu sıralar dünyanın dört bir yanından hastanelerle işbirliği yapıp mümkün olduğunca çok öksürük sesini cihaza dinletmeye çalışıyor. Böylece uygulama çıktığında her ırk ve cinsiyette etkili olabilecek.

Yapay Zekâ Koronavirüs Öksürük Tespit

- Reklam -

Yazdıkları makale bu sistem işe yararsa gelecekte hiç pandemi yaşanmamasını da vadediyor:

“Erken uyarı araçları arka planda sürekli işler durumda olur ve geliştirilmeye devam ederse salgınları tamamen arkamızda bırakabiliriz.”

Ekip nihai olarak bütün mikrofon ve kayıt cihazlarına bu modeli ekleyerek uygulama indirmeye gerek kalmadan bütün vakaları tespit edebilmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Bu durumun özel hayatın gizliliği için ne anlama geldiği tartışmalarıysa şimdiden başladı.

Telefon mikrofonunuzdan COVID-19 uyarısı veren bir uygulama indirme fikri size nasıl geliyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Koronavirüs Protein Yapısı Müziğe Dönüştürüldü

Kaynak: MIT

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Manyak Juliet - Juliet Escoria

Manyak Juliet: Juliet Escoria’dan Modern Çağın Sırça Fanusu

Watch Dogs: Legion İncelemesi

Watch Dogs: Legion İncelemesi – Sağım Solum Drone