Menu
in

Netflix Türkiye, RTÜK Talebiyle Designated Survivor’ı Sansürledi

Netflix Türkiye, RTÜK talebiyle Designated Survivor dizisinin Family Ties bölümünü yayından kaldırdı. Sansürlenen kısımda çizilen Türkiye imajı bazı kesimlerce tepki topladı.

Netflix Türkiye, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) talebi doğrultusunda Designated Survivor isimli dizinin bir bölümünü yayından kaldırdı. Üstelik bu gelişme ilk olarak yerli basında değil, Deadline ve Variety internet sitelerinde “Özel Haber” başlığıyla duyuruldu.

Netflix, BluTV ve puhutv gibi dijital yayın servislerinin artık RTÜK denetiminde olacağı haberi ilk defa geçen yıl ağustos ayı başlangıcında gelmişti. Aradan geçen süreç boyunca gerek çevrimiçi yayın platformları gerek RTÜK tarafından birçok açıklama yapıldı. İzleyicilerin bir kısmı ücretini vererek izledikleri yayın servislerine müdahalenin doğru olmadığını savunurken, bir kısmı da ne tür bir yayın servisi olursa olsun devletin denetiminde olması gerektiğini savunuyordu. Tartışmalar hararetli başlasa da ve arada çıkan bazı haberler kafalarda soru işaretleri yaratsa da herhangi bir içerik kaldırma ya da cezai işlem gibi bir durum yaşanmadı. Ancak bu durum dün gece itibarıyla değişti.

Deadline ve Variety’nin haberlerine göre Türkiye’deki yetkili kurumların talebi doğrultusunda Designated Survivor dizisinin 2. sezon 7. bölümü platformdan kaldırıldı. Netflix yaptığı açıklamada bu kararı “yerel kanunlarla uyumlu olmak için” aldıklarını belirttiler.

- Reklam -

“Aile Bağları” adlı bölüme platform üzerinden göz atıldığında bölüm açıklamasının kalktığı ve diğer bölümlere göre daha silik bir hal aldığı gözüküyor. Ayrıca üzerine herhangi bir şekilde tıklanmadığı için izleme şansı bulunmuyor.

Family Ties bölümü Fatih Turan adındaki Türkiye Cumhurbaşkanı olan kurmaca bir karakterin, Tom Kirkman adlı ABD Başkanı ile karşı karşıya gelmesini konu alıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı şantajcı, ağzı bozuk ve pot kıran bir karakter olarak resmediliyor. Ayrıca bu bölümde muhalefetin liderine de yer veriliyor. Nuri Şahin adlı bu karakter çok daha demokrat ve düzgün bir isim olarak tanıtılıyor.

Family Ties adlı bölüm Türkiye haricinde dünyanın geri kalan ülkelerinde gösterimine devam ediyor.

Netflix Platformu Daha Önce de Birçok Ülkede İçerik Kaldırdı

Halihazırda 200’e yakın ülkede yayın yapan Netflix için böyle bir karar ilk defa alınmıyor. Daha önce de birçok hükûmet kendilerinden bazı taleplerde bulunmuş ve bu doğrultuda içerik kısıtlaması yaşanmıştı. Böyle bir karar Türkiye için ilk defa yaşanıyor gibi dursa da Almanya, Singapur, Suudi Arabistan, Vietnam ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de alındı. Hangi yapımların hangi ülkede yasaklandıklarına dair ayrıntılı bilgiyi Netflix ve Hükûmetlerin Savaşı: İşte Yayından Kaldırılan Yapımlar başlıklı haberimizden okuyabilirsiniz.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin

RTÜK ve Netflix Türkiye odaklı son gelişme iki hafta önce yayına giren yeni Türk yapımı Aşk 101 dizisiyle ilgiliydi. Söz konusu dizinin tanıtımları sırasında farklı sayfalar aracılığıyla bir karakterin eşcinsel olduğu iddiaları yayılmış ve bu doğrultuda RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin konuşmuştu. Çıkan haberler nedeniyle Netflix’i uyardıklarını ve, “Kırmızı çizgilerimiz bellidir, gözümüz üzerinde,” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Yapılan bu talebi ve içerik kısıtlamasını sizler doğru buluyor musunuz? Yorumlarınızı ve konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Netflix Koronavirüs ile Yükselişte: 15.7 Milyon Yeni Abone

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version