in ,

Balkan Edebiyatı ile Tanışmak İsteyenlere Ketebe’den 10 Kitaplık Bir Derya

Ketebe Yayınları, Balkan edebiyatından önemli yazarları dilimize kazandırmayı sürdürüyor. İşte yayınevinin gözden kaçırmamanız gereken Balkan seçkisi!

Balkan Edebiyatı ile Tanışmak İsteyenlere Ketebe
- Reklam -
- Reklam -

Balkan edebiyatı, ülkemize hem çok yakın hem de bir o kadar uzak bir dünya. Çok renkli, kültürlerarası ve büyülü bir alan. Peki son dönemlerde bu edebiyattan dilimize hangi eserler kazandırılıyor? İşte Ketebe Yayınları etiketiyle son yıllarda okurlarla buluşan bazı Balkan kökenli yazarlar ve kitapları!

Kitaplığınızdaki yazarların ağırlıklı kökenlerine hiç dikkat ettiniz mi? Amerikan, İngiliz, Rus, Fransız yazarların çoğunluğu dikkat mi çekiyor? Öyleyse gelin ve bizimle rotanızı Balkanlara kırın. Sizinle tanışmayı bekleyen pek çok kıymetli yazar var.

İşte Ketebe Yayınları’nın Balkan Edebiyatı Kütüphanesi

Ada, Kızıl Saçlı Kız – Meşa Selimoviç

Ada, Kızıl Saçlı Kız - Meşa Selimoviç

- Reklam -

Balkan edebiyatı denince akla gelen öncü yazarlardan birisi olan Meşa Selimoviç, Ada ve Kızıl Saçlı Kız kitapları ile Ketebe kütüphanesindeki yerini alıyor. Bosna doğumlu yazar, sert, vurucu ve eleştirel tarzı ile dikkat çekiyor. Yaşadığı coğrafyanın gereğince savaşı ve yıkımı metinlerine konu etmekten çekinmiyor.

Hanımefendi, Güneşli Tarafta – İvo Andriç

Hanımefendi, Güneşli Tarafta - İvo Andriç

1961 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Yugoslav yazar İvo Andriç, Balkanların en büyük isimlerinden birisi. Ketebe Yayınları, şimdiye dek yazarın Güneşli Tarafta ve Hanımefendi romanlarını okurla buluşturdu. Eserlerinde Balkan topraklarındaki trajik hikâyelere odaklandı. Şiirsel dili, yaratıcı kurguları ile Andriç ülkemizde daha çok tanınmayı hak eden özel bir yazar.

Ölü Ordunun Generali – İsmail Kadare

Ölü Ordunun Generali - İsmail Kadare

Uluslararası Cino del Duca ve Man Booker gibi ödüllerin sahibi Arnavut yazar İsmail Kadare, bölgenin büyük kalemleri arasında. Odağına yine işgale uğramış bir Balkan toprağını, Arnavutluk’u alan Ölü Ordunun Generali eseri konusu itibarıyla da dikkat çekici bir roman. İşgal sonrası yalnızca kemikleri kalan İtalyan ordusunun “kemiklerini” toplamaya gönderilen bir general ve bir rahibin maceralarına odaklanan eser, savaşın getirdiklerini ve insanın tuhaf doğasını başarıyla işliyor. Adı sıklıkla Nobel Edebiyat Ödülü ile de anılan Kadare, hâlâ Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yaşıyor.

Kuyu, Üsküp Dilencileri – Kim Mehmeti

Kuyu, Üsküp Dilencileri - Kim Mehmeti Balkan Edebiyatı

Yugoslavya doğumlu yazar Kim Mehmeti, Ketebe’nin Balkan edebiyatı külliyatının önemli parçalarından. Çağdaş Arnavut edebiyatının güçlü kalemi, Balkan coğrafyasının büyülü atmosferini başarıyla okura hissettirmesiyle öne çıkıyor. Üsküp Dilencileri’nde dilencilerin gizemli gelenekleri konu alınırken Kuyu’da bir aile draması işleniyor.

- Reklam -

Rus Tazısı – Milorad Paviç

Rus Tazısı - Milorad Paviç Balkan Edebiyatı

Sırp şair, yazar ve çevirmen Milorad Paviç; çağdaş Balkan edebiyatında adı sıkça anılan bir isim. Büyülü gerçekçilik akımının Balkanlardaki temsilcilerinden olan Paviç’in Rus Tazısı kitabında 16 öykü yer alıyor. Borgesvari anlatımı ile dikkat çeken yazar, metinlerinde grotesk bir hava da barındırıyor.

Saraybosna Blues – Semezdin Mehmedinoviç

Saraybosna Blues - Semezdin Mehmedinoviç

Bosnalı yazar ve editör Semezdin Mehmedinoviç, Saraybosna Blues ile Türkçeye kazandırıldı. Kuşatma altındaki Saraybosna’dan fragman tadında bir anlatı olan eseri pek çok dile tercüme edildi. Eser, 1922 Bosna Savaşı’nın başkentinden çıkmış en iyi kitap olarak anılıyor.

Yoldaş Zylo’nun Yükselişi ve Düşüşü – Dritero Agolli

Yoldaş Zylo’nun Yükselişi ve Düşüşü - Dritero Agolli Balkan Edebiyatı ketebe

Arnavut şair ve romancı Dritero Agolli, toplumcu gerçekçi türde eserler veren bir yazar. Ülkesindeki sert yönetime üstü kapalı bir hiciv getirdiği Yoldaş Zylo’nun Yükselişi ve Düşüşü, coğrafyanın şartları gereğince şekillenmiş; zekice bir çalışma. Agolli, çoğunlukla 1970’de yazdığı, direniş ve mücadeleyi odağına alan Komiser Memo kitabıyla tanınıyor.

Listede sizin de dikkatinizi çeken kitaplar var mı? Balkan edebiyatı ile daha yakından tanışmaya hazır mısınız? Yorumlarınızı ve kendi önerilerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Bu bir advertorial içeriktir.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for NamelessOne NamelessOne dedi ki:

    Ellerinize ve kaleminize sağlık. :slightly_smiling_face::heart:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Edgar Allan Poe Müzik Etki İlham

Edgar Allan Poe’nun Müzik Dünyasına Etkileri

Superman and Lois fragmanı

Superman & Lois Fragmanı: The CW Dizisi Yakında Başlıyor