in

Cücelik Olgusu Kapsamlı Bir Çalışmayla Ele Alındı: “Cüce Kitabı”

Tarihte, edebiyatta ve söz varlığında cücelerin izini süren kapsamlı bir araştırma okurla buluşuyor. Cüce Kitabı raflardaki yerini aldı.

Cüce Kitabı - Emine Gürsoy Naskali
- Reklam -
- Reklam -

Cücelik olgusu kapsamlı bir çalışmayla ele alındı. Emine Gürsoy Naskali’nin hazırladığı Cüce Kitabı adlı eser Kitabevi Yayınları tarafından yayımlanıyor.

Kitap 3 ana başlıktan oluşuyor: Tarihte Cüceler, Edebiyatta Cüceler ve Söz Varlığında Cüce. İlk bölümde Mısır, Mezopotamya, Eski Yunan, Roma ve Türk kültüründe cücelerin izi sürülüyor. İkinci bölümde Osmanlı şiirinde, NabÎ’nin imgelerinde, Grimm Masalları’nda, Bebe Ruhi’de, Taht Oyunları’nda ve Ahmet Hamdi Tanpınar’da cüce soruşturuluyor. Son bölümde ise Anadolu ağızları ve Kazakçada cüce sözcüğünün izi sürülüyor.

Esere metinleriyle katkıda bulunan isimler şu şekilde: Gökhan Kağnıcı, Ümran Ozan Karahan, İrfan Polat, Dursun Ali Tökeli, Elif Şebnem Demirci, Emine Varışoğlu Sarpkaya, Bünyamin Tan, Yunus Alıcı, Ceren Selvi ve Emin Oba.

- Reklam -

Cüce Kitabı – Emine Gürsoy Naskali | Arka Kapak Tanıtımı

Cüce Kitabı - Emine Gürsoy Naskali

Cüce Kitabı; Mısır, Mezopotamya, Eski Yunan, Roma dünyasında ve Türk kültüründe cücelik olgusunu ve algısını ortaya koymakta ve cücenin metinlerde, masallarda, toplum hayatındaki yerini incelemektedir. Cüce; Osmanlı şiirinde, Grimm masallarında var olduğu gibi hayal perdesinde de İstanbul ağızıyla konuşan ancak r ve s seslerini telaffuz edemeyen Bebe Ruhi tiplemesiyle yer alır. Cüce ile en yakından aşina olduğumuz metin herhalde “Pamuk Prenses” masalıdır; büyük ihtimalle bu masaldaki cücelerin ilham kaynağı Belçika’da madenlerde çalıştırılan madencilerdir. Bu madenciler çocuk yaşta madene girmekte ve gün yüzü pek göremedikleri için büyümeleri kısıtlanan insanlardır. Cüceyi Türk romanlarında da girift bir karakter olarak baş rolde görürüz, mesela Tanpınar’ın romanlarında. Türkçenin ağızlarında boy pos ifade eden geniş bir kelime dağarcığı mevcuttur.

- Reklam -

Emine Gürsoy Naskali tarafından hazırlanan kitap toplamda 214 sayfadan oluşuyor. Mart 2021 tarihinde raflardaki yerini alan eserin kapak tasarımı Onur Sönmez’e, dizgisi Hülya Aşkın’a ait.

Cüce Kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ömer Seyfettin İmzalı Kartpostal

Ömer Seyfettin’in İmzalı Kartpostal Mektubu 73 Bin Liraya Satıldı

Kanuni Sultan Süleyman Portresi

Kanuni Sultan Süleyman’ın Portresi Açık Artırmada 5 Milyon TL’ye Alıcı Buldu