in

Uyar Ailesi’nin de Katkıları ile İkinci Yeni Kitaplığı Kuruluyor: Hedef İstanbul Edebiyat Müzesi

Turgut Uyar ve Tomris Uyar’ın kişisel arşivi ve kitapları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağışlanıyor.

İkinci Yeni Kitaplığı uyar ailesi
- Reklam -
- Reklam -

Turgut Uyar ve Tomris Uyar’ın kişisel arşivi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağışlanıyor. Uyar ailesinin de katkıları ile İkinci Yeni Kitaplığı için hazırlıklar sürüyor. Üniversitenin hedefi ise bir “İstanbul Edebiyat Müzesi” kurmak.

Geçen mayıs ayında İkinci Yeni şiir akımının öncü şairlerinden Edip Cansever’in kütüphanesi ve kişisel arşivi, oğlu Ömer Cansever tarafından üniversiteye bağışlanmıştı. Cansever’in 500 kitaptan oluşan arşivi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin koleksiyonunun bir parçası olmuştu.

MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, verdiği yeni bir söyleşide bu olaya ek olarak yeni bir müjde daha verdi. Hedeflerinin ise İstanbul’da bir Edebiyat Müzesi kurmak olduğunu açıkladı.

- Reklam -

Yeni Şafak gazetesinden Merve Akbaş’ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Edip Cansever’in kitaplığının bağışlanma süreci hakkında detaylar verdi. İnci, Cansever arşivinin yolunun Ahmet Hamdi Tanpınar’dan geçtiğini açıkladı:

“Bizi Edip Cansever’in kitaplığına götüren de yine Tanpınar oldu. Paris’te doktorasını yaparken Tanpınar Merkezi için bir söyleşi yapmak üzere Alev Ebüzziya’ya giden öğrencim Habil Sağlam, bu söyleşiden Edip Cansever ile Ebüzziya’nın aşk mektupları ile çıktı. Bu mektuplar bu günlerde Yapı Kredi Yayınları’ndan yayınlanmak üzere. Bu süreçte Cansever’in oğlu Ömer Bey ile tanıştık, babasının kitaplarını değerlendirmeyi düşünüyordu ve kurumumuza vermeyi tercih etti. Her şeyden önce Cansever’e ait olduğu için kıymetli bir kitaplık ama içlerinde dönemin yazarlarının imzalayarak Cansever’e gönderdikleri de var, Oğuz Atay’ın imzalı Tutunamayanlar romanı mesela. Sevdiğimiz, değer verdiğimiz yazarların altını çizdiği, notlar aldığı, kitaplığında biriktirdiği kitaplara ulaşmaktan hepimiz etkileniriz. Tanpınar kütüphanesindeki kitaplar maalesef vefatından sonra dağılmış. Neyse ki birkaç arkadaşı, evini boşaltmadan önce bu kitapların bir listesini çıkarmış. Bu listeyi Tanpınar Merkezi’nin web sitesinde yayınladık. Ancak o kitapların kenarına aldığı notları, altını çizdiği satırları göremiyoruz şimdi. Cansever’in üniversitemize kazandırdığımız kütüphanesindeki kitaplar incelendiğinde, araştırmacılar Cansever’in okuma yolculuğuna dair dikkate değer ipuçları da bulacaktır.”

Prof. Dr. Handan İnci, Turgut Uyar ve Tomris Uyar’a Ait Kişisel Eşyaların ve Kitapların Üniversite Bağışlanacağını Duyurdu: İkinci Yeni Kitaplığı Yolda

İkinci Yeni Kitaplığı uyar ailesi

Prof. Dr. Handan İnci Elçi, bu sözlerine ek olarak Turgut Uyar’ın oğlu Hayri Turgut Uyar’ın da bu olay üzerine adımlar attığını ve Uyar ailesinin de katkıları ile “İkinci Yeni Kitaplığı”nı oluşturmaya başladıklarını ifade etti:

- Reklam -

“Size ayrıca bir müjde daha vereyim. Benzer şekilde ve daha önce Turgut Uyar’ın oğlu Hayri Turgut Uyar da babasının kitaplığını, saatini, daktilosunu, Tomris Uyar’ın çalışma masasını, daktilosunu üniversitemize verme hazırlığındaydı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi içinde bir İkinci Yeni kitaplığı kurmaya doğru gidiyoruz diyebilirim. Tabii benim asıl hedefim bir İstanbul Edebiyat Müzesi. Behçet Necatigil’in kitapları, Cevdet Kudret’in kitaplarının önemli bir kısmı ve evrakları da bizde. Edip Cansever’le Turgut Uyar’ın kütüphanesini yan yana getirmek ve ortalarına da Uyar’ın şiirinin ikonik nesnesi de olan “Büyük Saati” koymak İkinci Yeni Kitaplığı’nın önemli adımları olacak.”

Böylece İstanbul’da edebiyatseverlerin ilgiyle ziyaret edebileceği bir Edebiyat Müzesi için de adımların sıklaştığını öğrenmiş olduk.

Siz bu gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Yeni Şafak

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Fullmetal Alchemist Brotherhood

Fullmetal Alchemist 20. Yıl Dönümü için Özel Bir Proje Geliyor

tarihi yarımada dehlizleri araştırma

Tarihi Yarımada’nın Gizemli Dehlizlerinde 3 Yıllık Araştırma Sona Erdi