in

Irmak Zileli Yeni Romanı “Son Bakış” ile Okurlarla Buluştu

2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne değer görülen yazar Irmak Zileli, yeni romanı Son Bakış ile edebiyatta açtığı hattı derinleştiriyor.

Son Bakış - Irmak Zileli
- Reklam -
- Reklam -

Eşik adlı romanıyla 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne de layık görülen Irmak Zileli, yeni romanı Son Bakış ile okurlarla buluşuyor. Yabancılığın ve dilsizliğin ne olduğunu gözler önüne seren eser, çoktan raflardaki yerini aldı bile.

Gölgesinde, Eşik, Gözlerini Kaçırma ve Bozuk Saat gibi romanlarıyla bilinen yazar ve eleştirmen Zileli, bu sene yayınlanan Bozuk Saat’ten sonra yılı bir başka eseriyle tamamlamaya hazırlanıyor.

Sosyal antropoloji öğrenimi görmüş olan yazar, çeşitli televizyon ve dergilerde yaptığı muhabirlikten sonra; Roman Kahramanları dergisinin kuruluşunda da görev aldı. Dergi, gazete ve kitap eklerinde kaleme aldığı değerlendirme ve eleştiri yazılarıyla birlikte şu sıralar Tuhaf Dergi’nin “Tuhaf Karşılaşmalar” köşesinde hikâyeleriyle karşımıza çıkıyor. Yazarın aynı zamanda Bayram Çocukları adlı bir araştırma kitabı ve Halit Refiğ ile olan söyleşilerinden oluşan Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim adlı çalışmasıyla da biliniyor.

- Reklam -

Son Bakış Kitabının Arka Kapağı

Irmak Zileli Son Bakış
Irmak Zileli bu romanında genç bir kadının ölüme giderkenki son birkaç dakikasından hareketle, geriye doğru hayatlar ve kuşaklar boyunca aktarılan bakışların izini sürüyor. Aynı zamanda insanın hayata, geçmişe, kendi varlığına ya da yokluğuna yönelen bir bakış bu…

Son Bakış yabancılığın ve dilsizliğin nasıl bir şey olduğunu anlamanın ve anlatabilmenin yolunu arayan bir roman. Bu nedenle de evvela dille uğraşan, dilin kendisini romanın meselesi yapan bir metin. Türkiye’ye kaçak yollardan girmiş, girerken biricik sevgilisi Kaveh’i yitirmiş Tina’nın iç sesi okuru yanına çağırıyor. Son yolculuğunda ona eşlik edilmesini bekliyor.

- Reklam -

Hem yakarış, hem hesaplaşma olarak okunabilecek Son Bakış, Irmak Zileli’nin edebiyatta açtığı hattı derinleştiriyor.

“Ah insan zihni nasıl da kaydedemiyor aslında hiçbir şeyi olduğu gibi, çünkü sonradan ekliyorsun kendi bakışını onunkine, sonraki bakış diye bir şey de var aslında, hiçbir bakış son olarak kalmıyor, kendi son bakışının üstüne ister istemez yenisinin gölgesi düşüyor.”
Yazarın, diğer bazı romanlarının yayımlandığı Everest Yayınları etiketi altında çıkan Son Bakış 150 sayfadan oluşuyor. Eserin editör koltuğunu Melisa Ceren Masmaden ve Mehmet Said Aydın birlikte paylaşıyor. Kitabın kapak tasarımı ise Emir Tali’ye ait.

Irmak Zileli imzalı Son Bakış hakkındaki görüşlerinizi ve yazarın diğer eserlerine dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!


* Yazarının Kaleminden: Bozuk Saat

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Haftanın Kitabı #121 – Özgür Topraklar

Haftanın Kitabı #121 – Özgür Topraklar

Fırtınalar Kralı

Fırtınalar Kralı: Geçmişin Korkutucu Gizemi