Türk dünyasının sözlü kültürüne, efsanelerine, anlatılarına biraz aşina iseniz bu ismi mutlaka duymuşsunuzdur. Türk dünyasının ilk şamanı olarak anılan Korkut Ata hakkında neler biliyorsunuz? Ötüken Neşriyat tarafından “Türk Dünyasının Velâyet Sahibi Bilgesi” üst başlığıyla yayımlanan eser, işte bu soru işaretinin altını doldurmaya geliyor.
1958, Azerbaycan doğumlu Profesör Doktor Fuzuli Bayat’ın bu çalışması; kültür tarihimizin önemli sembollerinden Korkut Ata’yı layıkıyla yeni nesillere tanıtmayı hedefliyor.
2 ana bölümden oluşan kitapta 1. bölüm “Şamandan Evliyaya Korkut Ata veya Türk Dünyasının Velâyet Sahibi Bilgesi” adını taşıyor. Bu bölümde meseleye giriş yapılıyor, etimoloji Dede Korkut anlatıları, Korkut Ata’nın işlevleri gibi başlıklar irdeleniyor. 2. bölüm olan “Korkut Efsaneleri“nde ise Korkut’un doğumundan, adının verilişine, ailesine, kopuzu nasıl yaptığına, tabipliğine, ölümden kaçışına kadar pek çok başlığa şahit oluyoruz.
Türk Dünyasının Velâyet Sahibi Bilgesi: Korkut Ata – Fuzuli Bayat | Arka Kapak
Türk kültürünün en çok araştırılan konularından biri olan Korkut Ata ve adına bağlanan Oğuznamelere olan merak eksilmeden devam etmektedir. Ününe ün, sözüne söz çatmayan Korkut Ata, Türk ulusunun vilayet ıssı olmasından dolayı kutsanmış, ozanlığı, tabibliği, kısmen şamanlığı kısmen de savaşçılığı kutsal merkez etrafında işlevselleşmiştir. Korkut Ata, Altay’dan Balkanlar’a kadar tanınan ve önünde baş eğilen kişiliğiyle Türk ulusunu birleştirmek ve çekişmeleri gidermek için çaba harcamıştır. Kopuzuyla ölüme meydan okuması, Yelmayası ile ölümden kaçması ile Korkut At a, tarih öncesi şuurumuzu tarihle birleştirmiş, mitolijik kurgu aracılığıyla ontolojik varlığını günümüze taşımıştır. Korkut Ata, denizden denize büyük devletler kuran konar-göçer Türklerin kahramanlık çağlarını yaşatan ve bizlere ulaştıran ozan, Türk dünyasındaki ilk şaman, Tanrı’nın gönlüne ilham ettiği ilk velâyet sahibi , Hak Teâlâ’nın emanetini boynuna asan hüccet ve bilge ve başbilenliği ile milletin gönlünde taht kuran bir kahramandır.
Yazar ve akademisyen Prof. Dr. Fuzuli Bayat, bugüne dek 40’tan fazla kitap yayımlamış bir isim. Oğuz Epik Enenesi ve Oğuz Kağan Destanı, Ali Şir Nevai Hakkında Rivayetler, Hoca Ahmed Yesevi ve Halk Sufizminin Bezi Problemleri, Köroğlu, Mitolojiye Giriş (…) bu eserlerden bazıları.
195 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü Ayşegül Büşra Paksoy üstleniyor. Eser Şubat 2020 itibarıyla raflardaki yerini alıyor.
Bu dikkat çekici çalışmaya dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz!
Fuzuli Bayat Eski Türk kültürü ve mitoloji konusundaki kitaplarına/araştırmalarına bir yenisini daha eklemiş. Okumak keyifli olacak…
Listemize eklenmiştir.