in

Korkut Ata ile Yakından Tanışma Zamanı

Türk kültür dünyasının sembol isimlerinden “Korkut Ata”, Profesör Doktor Fuzuli Bayat tarafından tüm detaylarıyla masaya yatırılıyor.

Korkut Ata - Fuzuli Bayat
- Reklam -
- Reklam -

Türk dünyasının sözlü kültürüne, efsanelerine, anlatılarına biraz aşina iseniz bu ismi mutlaka duymuşsunuzdur. Türk dünyasının ilk şamanı olarak anılan Korkut Ata hakkında neler biliyorsunuz? Ötüken Neşriyat tarafından “Türk Dünyasının Velâyet Sahibi Bilgesi” üst başlığıyla yayımlanan eser, işte bu soru işaretinin altını doldurmaya geliyor.

1958, Azerbaycan doğumlu Profesör Doktor Fuzuli Bayat’ın bu çalışması; kültür tarihimizin önemli sembollerinden Korkut Ata’yı layıkıyla yeni nesillere tanıtmayı hedefliyor.

2 ana bölümden oluşan kitapta 1. bölüm “Şamandan Evliyaya Korkut Ata veya Türk Dünyasının Velâyet Sahibi Bilgesi” adını taşıyor. Bu bölümde meseleye giriş yapılıyor, etimoloji Dede Korkut anlatıları, Korkut Ata’nın işlevleri gibi başlıklar irdeleniyor. 2. bölüm olan “Korkut Efsaneleri“nde ise Korkut’un doğumundan, adının verilişine, ailesine, kopuzu nasıl yaptığına, tabipliğine, ölümden kaçışına kadar pek çok başlığa şahit oluyoruz.

- Reklam -

Türk Dünyasının Velâyet Sahibi Bilgesi: Korkut Ata – Fuzuli Bayat | Arka Kapak

Türk kültürünün en çok araştırılan konularından biri olan Korkut Ata ve adına bağlanan Oğuznamelere olan merak eksilmeden devam etmektedir. Ününe ün, sözüne söz çatmayan Korkut Ata, Türk ulusunun vilayet ıssı olmasından dolayı kutsanmış, ozanlığı, tabibliği, kısmen şamanlığı kısmen de savaşçılığı kutsal merkez etrafında işlevselleşmiştir. Korkut Ata, Altay’dan Balkanlar’a kadar tanınan ve önünde baş eğilen kişiliğiyle Türk ulusunu birleştirmek ve çekişmeleri gidermek için çaba harcamıştır. Kopuzuyla ölüme meydan okuması, Yelmayası ile ölümden kaçması ile Korkut At a, tarih öncesi şuurumuzu tarihle birleştirmiş, mitolijik kurgu aracılığıyla ontolojik varlığını günümüze taşımıştır. Korkut Ata, denizden denize büyük devletler kuran konar-göçer Türklerin kahramanlık çağlarını yaşatan ve bizlere ulaştıran ozan, Türk dünyasındaki ilk şaman, Tanrı’nın gönlüne ilham ettiği ilk velâyet sahibi , Hak Teâlâ’nın emanetini boynuna asan hüccet ve bilge ve başbilenliği ile milletin gönlünde taht kuran bir kahramandır.

Yazar ve akademisyen Prof. Dr. Fuzuli Bayat, bugüne dek 40’tan fazla kitap yayımlamış bir isim. Oğuz Epik Enenesi ve Oğuz Kağan Destanı, Ali Şir Nevai Hakkında Rivayetler, Hoca Ahmed Yesevi ve Halk Sufizminin Bezi Problemleri, Köroğlu, Mitolojiye Giriş (…) bu eserlerden bazıları.

- Reklam -

195 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü Ayşegül Büşra Paksoy üstleniyor. Eser Şubat 2020 itibarıyla raflardaki yerini alıyor.

Bu dikkat çekici çalışmaya dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz!


* Dede Korkut Destanı Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi’ne Ne Kadar Hakimsiniz?

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Faust Faust dedi ki:

    Fuzuli Bayat Eski Türk kültürü ve mitoloji konusundaki kitaplarına/araştırmalarına bir yenisini daha eklemiş. Okumak keyifli olacak…

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Listemize eklenmiştir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Mandalorian 2. Sezon Giancarlo Esposito

The Mandalorian 2. Sezon Işın Kılıcı Savaşı İçerecek

the matrix 4 Brian J. Smith

The Matrix 4 Filmine Bir Sense8 Oyuncusu Daha Katıldı