in ,

J.M. Coetzee ile Arabella Kurtz’ün Hikâye Anlatma Sanatı Üzerine Psikoterapi Temalı Yazışmaları Türkçede

J.M. Coetzee’nin klinik psikolog Arabella Kurtz ile yazışmalarını içeren “İyi Hikâye” okurlarla buluşuyor.

İyi Hikâye: J.M. Coetzee'den Edebiyat Üzerine
- Reklam -
- Reklam -

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi J.M. Coetzee ile klinik psikolog Arabella Kurtz’ün yazışmalarını bir araya getiren İyi Hikâye raflardaki yerini alıyor. Eser, Can Yayınları’nın Çağdaş Serisi kapsamında yayımlanıyor.

1940 senesinde Güney Afrika’da dünyaya gelen J.M. Coetzee; 1974’te yayımlanan Dusklands’ten beri edebiyat dünyasının önde gelen isimleri arasında gösteriliyor. 1980 tarihli Barbarları Beklerken ile adını geniş kitlelere duyuran yazar 1983 ile 1999’da iki defa Booker, 2003’te ise Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştü.

Birçok eseri Türkçeye de kazandırılan J. M. Coetzee; ülkemizde son dönemlerde İsa Üçlemesi ile anılıyor.

- Reklam -

J.M. Coetzee ile danışman klinik psikolog Arabella Kurtz’ün sohbetini ele alan İyi Hikâye kitabı Hakikat, Kurmaca ve Psikoterapi Üzerine Yazışmalar alt başlığını taşıyor. Orijinal adı Good Story: Exchanges on Truth, Friction and Psychotherapy olan kitap ilk olarak 2015 yılında Penguin Random House tarafından yayımlanmıştı.

İyi Hikâye – J. M. Coetzee ve Arabella Kurtz | Arka Kapak Tanıtımı

İyi Hikâye - J. M. Coetzee ve Arabella Kurtz

İyi Hikâye Nobel Ödüllü yazar J.M. Coetzee ile klinik psikolog Arabella Kurtz arasında geçen, psikoterapi ve hikâye anlatma sanatı üzerine büyüleyici bir diyalog. Coetzee ve Kurtz, psikanalitik kuramları ve terapi yöntemlerini edebiyat eserleriyle yan yana getirerek psikoterapiyi, psikoterapideki gelişim idealini, toplumsal bağlamı ve kurmacayı farklı açılardan ele alıyor.

Cervantes ile Dostoyevski gibi büyük yazarlardan ve Freud ile Melanie Klein gibi psikanalistlerin fikirlerinden yararlanan Coetzee ve Kurtz, psikanalitik psikoterapinin çok daha geniş toplumsal biçimlerinde yeni bir perspektif açılabileceği umuduyla kişinin kendini inceleme kapasitesi, kendi yaşam hikâyesinin yazarı olması, kurduğu kişisel anlatılarda hakikatin payı, belleğin işlenebilirliği, bastırma mekanizmasının çıkmazları, grup psikolojisi ve milliyetçilik ilişkisi gibi meseleleri yalın bir dille keşfe çıkıyor.

- Reklam -

İyi Hikâye, psikoterapinin her geçen gün daha çok ön plana çıktığı çağımızda terapiye ilgi duyan edebiyatseverlere keyifli bir okuma vaat ederken aynı zamanda kendi hayat hikâyeleri üzerine düşünme fırsatı sunuyor.

Toplamda 184 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini daha önce Neil Gaiman, John Steinbeck ve Rebecca Solnit gibi isimleri Türkçeye kazandırmış Elif Ersavcı üstleniyor. Ağustos 2023 tarihinde raflardaki yerini almaya başlayan eserin editörlüğü Akın Emre Pilgir, düzeltisi Ebru Aydın, kapak tasarımı Utku Lomlu imzalarını taşıyor.

Can Yayınları Çağdaş Serisi’nde yer alan diğer kitaplara buradan göz atabilirsiniz.

J.M. Coetzee eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kulüp 2. Sezon Yayın Tarihi Belli Oldu

“Kulüp” Dizisinin 2. Sezon Çıkış Tarihi İlk Fragmanı ile Duyuruldu

Meksika Açmazı Filmi Vizyon Tarihi Belli Oldu

“Meksika Açmazı”nın Çekimleri Tamamlandı: Ünlü Podcast’ten Uyarlanan Filmin Vizyon Tarihi Belli Oldu