in

Çağdaş Edebiyatın Önemli Kuramcılarından Dominic Head’in “Modern Öykü” Kitabı Türkçede

Modern dönem edebiyatı üzerine çalışmalarıyla tanınan akademisyen Dominic Head, “Modern Öykü: Teorik ve Pratik Bir Çalışma” kitabı ile Türkçe raflarında.

Modern Öykü: Dominic Head
- Reklam -
- Reklam -

Dominic Head imzalı Modern Öykü kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Arzu Eylem‘in çevirmenliğini üstlendiği kitabı dilimize NotaBene Yayınları kazandırıyor.

Çağdaş edebiyatın kuramsal yanı üzerine çalışmalar yürüten Dominic Head, tam adı Modern Öykü Teorik ve Pratik Bir Çalışma olan eseriyle Türkçede.

Orijinal adı The Modernist Short Story: A Study in Theory and Practice olan kitap anadilinde ilk olarak 1992 yılında yayımlanmıştı. Eser yurt dışında Cambridge University Press tarafından da okurlara sunulmuştu.

- Reklam -

Nottingham Üniversitesi’nde Modern İngiliz Edebiyatı Profesörü olarak görev yapan Dominic Head, genellikle 21. yüzyıl ve çağdaş edebiyat üzerine çalışmalar yürütüyor.

The Cambridge Introduction to Modern British Fiction, 1950-2000, The Cambridge Introduction to J. M. Coetzee, Ian McEwan ve Nadine Gordimer çalışmalarıyla da tanınan Head; Modern Öykü kitabında öyküye dair kuramsal görüşlere yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor.

Modern Öykü Teorik ve Pratik Bir Çalışma – Dominic Head | Arka Kapak Tanıtımı

Modern Öykü: Dominic Head

- Reklam -

Modern Öykü, öyküye ilişkin kuramsal görüşleri gözden geçirip yapısöküme uğratan, türün çerçevesini genişleten, yapılan incelemelerde kuramcıların ısrarla görmezden geldiği karanlık noktalara odaklanan bir çalışma. 20. yüzyıl edebiyatına farklı aygıtlarla yaklaşan Louis Althusser, Fredric Jameson, Mikhail Bakhtin, Terry Eagleton gibi düşünürlerle bakışını parlatan Dominic Head, öykünün sosyal ve tarihsel bağlamda ele alınması gerektiğini, hatta modern öykünün parçalanmışlık, eksilti, belirsizlik gibi ayırt edici özellikleriyle tanrısız dünyanın ürünü olduğunu kastediyor. Hatta biçimsel yapıya sırt çevirmeksizin, öykünün ortaya çıkma koşullarına da dikkat çekiyor. Öyküye “özenli modern biçim” diyen Head, türün hâkim ideolojiyle doğallığında çatıştığını iddia ediyor. Kuramını Althusser’in “göreceli özerklik”, Mikhail Bakhtin’in “çatışan sesler” kavramlarıyla inşa eden Head, pratiğini beş modern İrlandalı/İngiliz yazarın metinlerini çözümleyerek yapıyor. James Joyce, Virginia Woolf, Katherine Mansfield, Wyndham Lewis ve Macolm Lowry’nin eserlerini analiz ederken, öykünün günümüz yaşamını tasvir eden önemli bir tür olduğunun altını çiziyor.

Modern Öykü, türe ilişkin kuramsal çalışmaların eksik ve sayıca az olmasından bahsetmiyor yalnızca, öykü türüne ilişkin değerlendirmelerin belli bir kanonik okumayla, biçim üstünden yapılan ve birbirini tekrar eden incelemelerle sınırlı kaldığını da kanıtlıyor. Romana veya şiire göre tanımlanmaya alışmış öykü, ona göre kişisel deneyimle toplumsal örgütlenme arasındaki karmaşık görünümü ifade ediyor. Head’in çalışması postmodern edebiyat adlandırmasına ilişkin ipuçları da sunuyor.

Toplamda 247 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Arzu Eylem üstleniyor. Kitap Nisan 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Modern Öykü adlı çalışmaya dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rothschild Aile mirası Waddesdon manor soygunu

Waddesdon Malikânesi Soygununda Rothschild Aile Mirasından Çalınan Altın Kutu Evine Döndü

erkek örümcekler çiftleşme yamyamlık

Erkek Örümcekler, Çiftleşme Sonrası Yamyamlığa Kurban Gitmemek için Zıplayarak Kaçıyor