in

Ödül: Cyril Gely, Tiyatrodaki Başarısını Romana Taşıyor

Çağdaş Fransız edebiyatının önemli isimlerinden Cyril Gely, tiyatro dünyasındaki başarısını “Ödül” ile romana da taşıyor. | ÖN OKUMA

Ödül - Cyril Gely
- Reklam -
- Reklam -

Fransız yazar ve senarist Cyril Gely, Ödül adlı romanı ile Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Timaş Yayınları, yazarın sevilen romanını dilimize kazandırıyor.

1968 yılında Fransa’da doğan Cyril Gely, tiyatro oyunu ve senaryo yazarlığı ile geçimini sağladı. Académie Française Tiyatro Ödülü ve Shanghai Film Festivali Senaryo Ödülü’ne sahip olan yazar ayrıca Diplomatie (2005) adlı filmin senaryosu ile César Ödülü’ne de layık görüldü.

Yazarın ilk olarak 2019 yılında yayımlanan ve orijinal adı Le prix olan Ödül romanı şimdi Türkçeye geliyor.

- Reklam -

Tiyatro oyunları ve senaryodaki başarısını roman türüne de taşımayı bilen Cyril Gely, gerçek olaylara dayanan bir olayı konu alıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi olmak, kadın olmak, bilim insanlarının o yıllarda yaşadığı sıkıntıları odağına alan eser, fon olarak kendisine bir otel odasını seçiyor. Yazar, diyaloglar üzerine kurduğu üslubunu Ödül ile sergileme fırsatı buluyor.

Kitaptan tadımlık bir ÖN OKUMA için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Ödül – Cyril Gely | Arka Kapak Tanıtımı

Ödül - Cyril Gely
10 Aralık 1946’da Stockholm’deki Grand Hotel’de Otto Hahn, Kimya alanında layık görüldüğü Nobel Ödülü’nü almak üzere bekliyor. Törene sadece birkaç saat kalmış. Ve o sırada Lise Meitner beliriyor süitinde: Otuz yılı aşkın bir süredir birlikte çalıştığı eski dostu, meslektaşı, tecrübeli bir bilim insanı.

Fakat Lise, Otto’yu tebrik etmek için orada bulunmuyor. Onun meselesi geçmiş ve dolayısıyla gelecek. Lise sadece hesaplaşmak istiyor. Ömrünü adadığı işin hayattaki karşılığıyla yüzleşmek… Kapalı kapılar ardında, bir otel odasında olup bitiyor her şey. Karlı ve soğuk bir günde. Cyril Gély, tiyatrodan gelen ustalığını diyaloglar üzerinden akan bu hikâyede konuşturuyor: Tarihle, vicdanla, insanlıkla boğuşan iki bilim insanının gerçeğiyle yüzleşiyor.

Ödül Hakkında Söylenenler

“Cyril Gély, tarihin gölgesinde kalmış olanı açığa çıkarmayı seviyor. Ödül’de, kibirden sağduyuya, gururdan ihanete, gafletten fırsatçı körlüğe kadar insana dair tüm belirsizlikleri ustalıkla gözler önüne seriyor.” – Sophie Creuz, L’écho

“Keder ve sevgi arasında gidip gelen diyaloglar ve dokunuşlarla, yazar birbirine rakip iki arkadaş arasındaki muğlak ilişkiyi resmediyor. Turner resimleriyle dekore edilmiş bir otel odasında tarih yeniden yazılıyor. Ödül, sımsıkı kapalı bir kapının ardında iki kahramanın arasında geçen diyaloglar üzerinden her şeyin açığa çıktığı bir roman olarak karşımızda.” – Manon Bitticelli, franceinfo:culture

“İnsana dair etkileyici analizler eşliğinde keşiflerin sonuçları üzerine kaleme alınmış bilim dünyasına dair mükemmel bir roman. Cyril Gély, araştırmacıların kapalı dünyasında kadının yerini, tanınmamaktan kaynaklı acıyı ve başarı için verilen savaşı ustalıkla kaleme almış.” – Fnac

Cyril Gely
Cyril Gely

Ödül’den Alıntılar

“Savaş insanı değiştirir. İnsanı öldürür.”

- Reklam -

“Hafızam ‘bunu ben yaptım,’ diyor. ‘İmkânsız,’ diye karşılık veriyor kibrim ve ısrar ediyor. Sonunda hafızam kibrime boyun eğiyor.”

“Olanlar değişmedi, sadece geçmişi yorumlama biçimi değişiyor…”

“Ancak iyi bir hafızası olanların geleceği olabilir.”

“Geçmişin bizim için neler sakladığını kimse bilemez.”

Esma Fethiye Güçlü’nün Fransızca aslından dilimize kazandırdığı Ödül kitabının editörlüğü Ayşe Tuba Ayman’a ait. Kapak tasarımında Barış Şehri’yi gördüğümüz eser toplamda 208 sayfadan oluşuyor. Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanan roman raflardaki yerini buldu bile.

Peki Cyril Gely’yi Türkçede okumak sizlere nasıl hissettiriyor? Yazara ve esere dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Claudio Morandini: “Gerçekleşme İhtimali Olmayan Şeyler Neden Gerçekleşir?”

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Wick Keanu Reeves

John Wick 5 Resmen Geliyor: Hazırlıklar Başladı

Red Notice - Netflix - Dwayne Johnson Ryan Reynolds

Red Notice Çekimleri Devam Ediyor: Dwayne Johnson ve Ryan Reynolds Geri Dönüyor