in

Orhan Pamuk’tan Gabríel Garcia Márquez Anısı: “Hayatımda İşittiğim En Büyük İltifat”

Orhan Pamuk, katıldığı YouTube programında Gabríel Garcia Márquez ile olan anısından ve yeni kitabından bahsetti.

Orhan Pamuk Gabriel Garcia Marquez Anisi
- Reklam -
- Reklam -

Orhan Pamuk, Sunay Akın’ın İşte O Çocuk programına konuk oldu. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar, sohbet sırasında Gabríel Garcia Márquez ile olan anısından yeni kitabı Kâğıt Oynayanlar’a dek birçok konudan bahsetti.

Son romanı Veba Geceleri’ni 2021 yılında yayımlanan, son olarak ise Uzak Dağlar ve Hatıralar başlığında topladığı notlarını okurla buluşturan Orhan Pamuk; geçen pazar günü Sunay Akın’ın konuğu oldu.

Ünlü yazar, YouTube platformu üzerinden yayınlanan İşte O Çocuk programında gençlik yıllarını, edebiyata nasıl başladığını, okuduğu ilk kitapları, sevdiği şehirleri, müzelere dair görüşlerini ve eski eşyalara olan takıntısını anlattı. Yazar ayrıca Latin Amerika edebiyatının en önemli kalemlerinden Gabriel García Márquez ile ilgili bir anısını da aktardı.

- Reklam -

Orhan Pamuk’un Gabríel Garcia Márquez Anısı

Pamuk, Kolombiya Üniversitesi’ndeki bir etkinlikte yaşadıklarını şu sözlerle nakletti:

“Kolombiya Üniversitesi’nde bir konuşma yaptım, öğrenciler kitap imzalamam için yanıma geldi. İçlerinden biri dedi ki: ‘Bende bu kitabın İspanyolcası var.’ Márquez’in yeğeniymiş. Bir gün Márquez, ‘Al bu kitabı oku,’ diye Benim Adım Kırmızı’yı vermiş. Márquez benim üstadımdır, bu benim hayatımda işittiğim en büyük iltifat. Yayıncıma da Pamuk’un hangi kitabı çıkarsa bana da yollayın demiş.”

Orhan Pamuk Yeni

“Kâğıt Oynayanlar” Hakkında

Ünlü yazar bu anısıyla birlikte henüz üzerinde çalışmayı sürdürdüğü sıradaki projesi Kâğıt Oynayanlar hakkında da konuştu.

Oyun kâğıtların keşfedildiği dönem için Rönesans öncesi minyatür çizimlerini işaret eden Pamuk, “Topkapı’daki resimlere dayanarak yerli oyun kâğıtları icat etsek nasıl olur diye düşündüm,” ifadesini kullandı. Yazar ayrıca ileriki dönemlerde kitapla ilgili bir film projesi tasarladığını da aktardı.

Yayımlanan son çalışması Uzak Dağlar ve Hatıralar’ı da anmadan geçmeyen Pamuk; kendisini çok açtığını öne süren eleştirilere cevabını, “Edebiyatın gücü samimiyettir,” diyerek verdi.

Kâğıt Oynayanlar - Orhan Pamuk Yeni Kitap

- Reklam -

“Yazarlık Sır Vermek Değildir”

Pamuk, yazar olmaya dair görüşlerini ise şu sözlerle aktardı:

“Herkes bir otobüse, Kadıköy-Üsküdar vapuruna biner ama oradaki sesi siz yazarsınız. Herkes işitmiştir oradaki motorun bırrr sesini ama siz öyle bir yazarsınız ki, ‘İşte yazar!’ derler. Yazarlık bence sır vermek değildir. En zoru, herkes bildiği ama bildiğini bilmediği bu yüzden de yazamadığı şeyleri yazmaktır. Siz yazarsınız, ‘Ben burayı biliyordum ama böyle yazamazdım,’ dendiği an bir yazar olarak başarılı hissedebilirsiniz kendinizi.”

YouTube video

(Programı YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

“Evinin penceresinden ağacın dalına konan kargaları gözlemleyen bir çocuk… Bir gün bir ağaç resmi yapıyor ve ağacın dallarına sürekli gözlemlediği kargaları büyük bir ustalıkla resmediyor. Babası, oğlunun çizdiği bu resimden onun bir gün başarılı sanatçı olacağını anlıyor. Babası yanılmıyor. O çocuk büyüdüğünde her ne kadar ressam olmasa da, yazdığı kitaplarla dünyanın en çok okunan yazarlarından biri oluyor.

“İşte o çocuk, Orhan Pamuk!”

Orhan Pamuk’un açıklamalarını siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Sunay Akın YouTube

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    Sözkonusu 1 saatlik uzun röportajı izlemeye henüz karar vermedim. Ancak Orhan Pamuk ile 1986 yılında yapılmış “kısa” bir röportajı, geçenlerde Youtube’da izlemiştim. Bu haberde (başlıkta) Pamuk’la yapılmış bir röportajdan söz edilmiş olduğu için, ben de 1986’daki o kısa röportajı buraya ekleyeyim diyorum:

    Görünüş olarak Stephen Hawking’i çok andırdığı bu videoda Pamuk, 34 yaşındaymış… Ve tabii ki politik konulara hiç değinilmemiş. O yıllarda değinilmesi de düşünülemezdi zaten.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Profesör'ün Evi - Willa Cather | Haftanın Kitabı #256

Profesör’ün Evi – Willa Cather | Haftanın Kitabı #256

Eugenio Martin Yasamini Yitirdi

Kült Korku Filmleriyle Tanınan “İspanya’nın Tarantino’su” Eugenio Martin Yaşamını Yitirdi