in

Orhan Pamuk’un Veba Geceleri’nde Atatürk’e Hakaret Ettiği İddiasına Yazardan Yanıt

Orhan Pamuk, yeni kitabı Veba Geceleri için ortaya atılan “Atatürk’e hakaret” iddialarına yanıt verdi: “Hiçbir saygısızlık yoktur.”

Orhan Pamuk Veba Geceleri Atatürk Hakaret
- Reklam -
- Reklam -

Orhan Pamuk imzalı Veba Geceleri geçen mart ayında Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Yazarın yeni kitabı, her zaman olduğu gibi çokça konuşulmayı başardı. Ancak bu defa kurmaca bir eser için yazılıp çizilenler iyice çığırından çıkmaya başladı. Pamuk ve yayınevi de yazarın “Atatürk’e hakaret ettiği” iddialarına yanıt vermek durumunda kaldı.

Orhan Pamuk eserleri her cenahtan okur tarafından ilgiyle takip ediliyor. Fakat işin bir de magazin boyutu var. Bu noktada, okurlar ya da eleştirmenler bir yana eseri “okumadan”, yalnızca duyduklarıyla köşelerine taşıyan gazeteciler de var.

Son günlerde kitap hakkında ortaya atılan bir diğer iddia ise yazarın Veba Geceleri’nde “Atatürk ile alay etmesi” oldu.

- Reklam -

Gazeteci Ahmet Hakan, köşesinde Pamuk’un olası amaçlarını inceledi. “Çarşıyı mı karıştırmak istiyor? Kitabına ilgiyi mi artırmak istiyor? Bir tür tersten pi-ar mı yapmak istiyor?” Yurtdışına bir mesaj mı vermek istiyor? Atatürk sevgisinin yükselişe geçtiği şu süreçte bir nefret objesi haline mi gelmek istiyor? İç pazardan tamamen çıkmak mı istiyor? İkinci bir Nobel mi almak istiyor?” sorularını soran Hakan şöyle devam ediyor:

“Batı’ya ‘Burası işte böyle hoşgörüsüz bir ülke‘ mesajı vermek için tuzak mı kuruyor? ‘Küçükken kargaları kovalardı’ detayına bile yer vererek Atatürk’le alay ettiğini tartışmasız hale getiren Orhan Pamuk’un niyeti ve amacı nedir?”

Veba Geceleri - Orhan Pamuk

Oda TV’den Sevda Kaynar ise köşesinde şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Neden Nobel almış bir Türk yazarı o ülkenin içinde bulunduğu durumu es geçip, fikirleri ile gerçek kurtuluş çaresi olan bir büyük insanın, Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasına böyle edebi bir saldırı düzenler? Acaba bu roman bir sipariş üzerine mi yazıldı?”

Bu yazıların yanı sıra sosyal medyada pek çok kullanıcı da benzer iddialarda bulundu. Öte yandan kimi avukatlar kitabın toplatılması ve yazarın cezalandırılması için savcılığa başvuracaklarını beyan etti.

Orhan Pamuk: “Veba Geceleri’nde Atatürk’e Hiçbir Saygısızlık Yoktur”

Pamuk, yayınevi aracılığıyla eseri hakkında yapılan değerlendirmelere yanıt verdi. Yazar, kitabında Atatürk’e hiçbir şekilde saygısızlık yapmadığını açıkladı.

Yayınevi tarafından sosyal medyada paylaşılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

- Reklam -

“Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan, Orhan Pamuk’un Veba Geceleri romanında Atatürk’ü küçük düşürücü ifadelere dair iddia ve yorumların gerçeği yansıtmadığını kamuoyu ile paylaşmak isteriz” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Yayınevimiz tarafından yayımlanan Orhan Pamuk’un Veba Geceleri romanında Atatürk’ü küçük düşürücü ifadelerin yer aldığına dair iddialar tamamen asılsızdır.

“Veba Geceleri kitabında yer alan Kolağası Kâmil karakteri, romanın geçtiği ’hayali’ Minger adasının tüm vatandaşları tarafından bir halk kahramanı ve kurtarıcı olarak görülmektedir.

“Yazarımız Orhan Pamuk yeni kitabı hakkında bu haber ve yorumlar üzerine ’Üzerinde beş yıldır çalıştığım Veba Geceleri’nde imparatorlukların küllerinden kurulan milli devletlerin kahraman kurucularına ve Atatürk’e hiçbir saygısızlık yoktur. Tam tersi, roman bu özgürlükçü ve kahraman önderlere saygı ve hayranlıkla yazılmıştır. Kitabı okuyanların göreceği gibi Kolağası Kâmil halkın sevdiği, her şeyiyle olumlu bir kahramandır’ değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaşmak istemiştir.

“Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yapı Kredi Yayınları”

Orhan Pamuk Veba Geceleri Çizim

Veba Geceleri, Minger Adası adlı kurmaca bir adada geçiyor. 1901 yılında, Osmanlı dönemine odaklanan eser bir veba salgını sırasında küçük bir adada yaşananları konu alıyor. Eserdeki Kolağası Kâmil karakteri, son günlerde ortaya çıkan tartışmaların odağı oldu.

Tartışmalar hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Peki Kolağası Kamil’in elinde salladığı komik bayrak (!) Türk Bayrağı mıdır değil midir? Keşke bunu da cevaplasaymış.

  2. Avatar for BledaKai BledaKai dedi ki:

    Sözde Ermeni Soykırımı kabul ederek Nobel Edebiyatı alsa da bizi asla gururlandırmıyor. Atatürk olmasaydı böyle yazar olacak kadar kültürlü olur mu? Hadi oradan Ermeniyse Ermenistan vatandaşı olsun. Net olsun. Bahadıroğlu, Elif Şafak ve Orhan Pamuk’u okumayacağım asla. Çeviri kazı yanmasın Orhan Bey. Yanık koku taa buraya kadar geldi. :smiley:

  3. Avatar for Rwenzori Rwenzori dedi ki:

    İyiki almamışım. 20 karakter

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Snowpiercer 2. Sezon incelemesi

Snowpiercer 2. Sezon İncelemesi: Kıyamet Günlerinde Savaş

The Night Flier 2: Stephen King Uyarlaması Gece Katili

Stephen King Uyarlaması The Night Flier’ın Devam Filmi Neden İptal Oldu?