Orhan Pamuk yeni romanı Veba Geceleri için dijital ortamda gerçekleşen bir söyleşiye katıldı. Yazar, kitap hakkında detaylar verirken eserinin diziye uyarlamaya ne kadar elverişli olduğundan da bahsetti. Pamuk, uyarlama tekliflerini beğenmeyişinden, eserinin polisiye yanından ve kitabın salgın temasının Koronavirüs pandemisine denk gelişi üzerine uzun bir söyleşi verdi.
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’un geçen ay okurlarla buluşan Veba Geceleri romanının tanıtım faaliyetleri sürüyor. Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan ve ilk baskısı 300 bin adet yapılan eser, Pamuk’un 2016’daki Kırmızı Saçlı Kadın’dan sonra yayımladığı ilk roman olma özelliğini taşıyor.
D&R adlı kitap satış sitesinin Instagram hesabında, Oylum Talu moderatörlüğünde gerçekleşen bir saatlik söyleşide Pamuk dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
1901 yılında geçen Veba Geceleri fikrinin yıllar öncesine dayandığını açıklayan Pamuk, kitabı yazdığı sırada salgının başlamasını, “Romandakiler tek tek ortalığa döküldü,” sözleriyle tanımladı.
Pamuk, salgın başladığında herkesin korktuğunu ancak kitabındaki karakterlerin bu korkuyu yeterince hissetmediğini ifade etti. Pandeminin kendisine korkuyu yansıtmayı öğrettiğini belirten yazar, 40 yıldır düşündüğü ve 5 yıldır yazdığı romanı; Covid-19 ile baştan tasarladığını açıkladı.
Orhan Pamuk, “Veba Geceleri Dizi Olur mu?” Sorusunu da Yanıtladı
Yazar, kitabının olası dizi ya da sinema uyarlaması hakkında da fikrini belirtti. Böyle bir uyarlamayı çok istediğini açıklayan yazar, sözlerine şöyle devam etti:
“Şimdiye kadar hiçbir romanım uyarlanmadı ve beğenmiyorum diye adım huysuza çıktı. Yapmak istiyorum ama çıtam çok yüksek. Bu çıtadan atlamak isteyenlerle konuşurum, bu romanım çok güzel dizi olur. Görüşmelere açığım ama çok karışırım. Güzel bir şey olsun isterim ve olacağını da zannediyorum.”
Öte yandan yazarın Masumiyet Müzesi için Amazon Prime Video’nun uyarlama çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. Veba Geceleri’ne dair şimdilik bilinen bir çalışma ise mevcut değil.
Orhan Pamuk, “Veba Geceleri”nin Polisiye Yanından da Bahsetti
Yazar, kitabın polisiye türü kapsamında da değerlendirilebileceğini belirtti. Kitaplarına polisiye ögeler koymayı sevdiğini belirten Pamuk, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Romanlarıma polisiye koymayı seviyorum. Romanlarım daha rahat okunsun diye. Ama romanımı sadece polisiye olarak yazmıyorum. Bir polisiye romancı kimliğim de yok. 3-4 romanımda polisiye felsefesi ile de ilgilendim.”
Yazarın Yeni Kitabı Pamuk’un Hayatından Otobiyografik Ögeler Taşıyacak
Orhan Pamuk söyleşide resim sanatına duyduğu ilgiden ve sıradaki roman çalışmasından da bahsetti. Kendisini “amatör bir ressam” olarak tanımlayan yazar, gençliğinde ressam olmak istediğini yineledi.
“Hâlâ da içimdeki o ressam ölmedi. Ölür gibi oldu, sonra dirildi. Son 10 yıldır resim yapıyorum. Resim yaparken biraz da roman sahnelerini tasarlıyorum.”
Bununla birlikte yazar yeni romanının konusu hakkında da konuştu:
“Yeni romanımın kahramanı; bana benzeyen biri ve ressam olacak. Resim ve düşünce ilişkisini irdeleyeceğim bir kitap olmasını planlıyorum. Veba Geceleri’nde de tarih ve resim ilişkisini yansıttım, gelecek kitabımda da buna devam edeceğim.”
Veba Geceleri kitabını okuma fırsatı buldunuz mu? Söyleşiden dikkatinizi çeken satırlar hangileri? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: AA
Ara ara kitabı okurken sıkıldım. Biraz fazla betimleme ve fikir aktarımı vardı. Dizi de bunlar yapılmayacağı için hikaye güzel ve evet iyi bir dizi olabilir.
Son yazdığı kitaplarda roman yazarlığından uzaklaşıp araştırmacı gazeteciliğe yaklaştığını düşünüyorum. Bu kitaplarının değerini düşürmüyor ama benim gibi ilk dönem eserlerini aşkla seven kişiler için biraz hayal kırıklığına yol açıyor.
Orhan Pamuk: (Göz kırparak)