in

Osmanlı Polisiyesi “Esrar-ı Cinayet” Bizlerle

Edebiyatımızın ilk polisiye romanı sayılan ve Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılan Esrar-ı Cinayet, sadeleştirilmiş hâliyle raflarda.

esrari cinayet ust
- Reklam -
- Reklam -

Tanzimat dönemi yazarlarından Ahmet Mithat Efendi 1844-1912 yılları arasında yaşamış ve Osmanlı basın tarihinin en uzun ömürlü ve etkili gazetesi Tercüman-ı Hakikat’i yönetmiştir. Çok sayıda roman, öykü ve gezi eseri yazmış, Türk Edebiyatı’na büyük katkılarda bulunmuştur. Edebiyatımızın ilk polisiye romanı sayılan “Esrar-ı Cinayet ise önce Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiş, bir yıl sonra da kitap olarak basılmıştır. Şimdi de Bilge Kültür Sanat Yayınları aracılığıyla sadeleştirilmiş hâliyle yayımlandı.

Tanıtım bültenine bakalım:
esrari cinayetEsrar-ı Cinayat önce gazetede tefrika edilmiş, ardından kitap olarak basılmıştır. Bir polisiye roman olmasına rağmen Ahmet Mithat Efendi zaman zaman araya girerek çeşitli konularda değerlendirme ve tahliller yapmaktan kendini alamamıştır.

Balıkçılar İstanbul Boğazı çıkışında bir genç kızla iki adamın cesedini bulur. Bu olaydan bir ay sonra Beyoğlu’nda intihar süsü verilen bir cinayet daha işlenir. Soruşturma memuru Osman Sabri bunun bir cinayet olduğunu ortaya çıkarır. Cinayetlerin nasıl ve niçin işlendiği Kalpazan Mustafa’nın gazeteye gönderdiği mektuplarla ortaya çıkar.

- Reklam -
- Reklam -

Türk edebiyatının ilk polisiye romanı olan Esrar-ı Cinayat’ın sadeleştirilmiş şeklinin okurla buluşmasının yerinde olacağı düşüncesiyle Türk Klasikleri serisi içinde yayımladık. Umarız polisiye roman meraklıları esere gereken ilgiyi gösterir.
304 sayfalık kitap raflarda yerini aldı bile.

Volkan Şahin

15 Mayıs 1996 İstanbul doğumlu. Edebiyata olan sevgisi babasıyla Sirkeci'ye gidip kitap aldığı çocukluk günlerinde başladı. Gazetenin birinin verdiği kuponları biriktirerek aldığı kitap setinin içerisinde, okuduğu ilk ciddi eser olan Suç ve Ceza ile tanıştığında on iki yaşındaydı. O gün Dostoyevski de, Edebiyat da onun için bambaşka bir boyuta ulaştı. Süperkahramanları sever, küçük bir çocukken koltuktan koltuğa zıplayıp "Ben Örümcek Adamım!" dediği rivayet edilir. Buna rağmen hiçbir zaman süperkahraman olmak istememiştir. Arada sırada meramını anlatmak için hikaye yazmayı sever. Fransız Dili ve Edebiyatı okuyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

maskelilerin efendisi ust

Avusturya Fantastiği “Maskelilerin Efendisi” Bizlerle

game of thrones liste

Game of Thrones’tan 6 Mitolojik ve Tarihi Esinlenme