Tanzimat dönemi yazarlarından Ahmet Mithat Efendi 1844-1912 yılları arasında yaşamış ve Osmanlı basın tarihinin en uzun ömürlü ve etkili gazetesi Tercüman-ı Hakikat’i yönetmiştir. Çok sayıda roman, öykü ve gezi eseri yazmış, Türk Edebiyatı’na büyük katkılarda bulunmuştur. Edebiyatımızın ilk polisiye romanı sayılan “Esrar-ı Cinayet“ ise önce Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiş, bir yıl sonra da kitap olarak basılmıştır. Şimdi de Bilge Kültür Sanat Yayınları aracılığıyla sadeleştirilmiş hâliyle yayımlandı.
Tanıtım bültenine bakalım:
Esrar-ı Cinayat önce gazetede tefrika edilmiş, ardından kitap olarak basılmıştır. Bir polisiye roman olmasına rağmen Ahmet Mithat Efendi zaman zaman araya girerek çeşitli konularda değerlendirme ve tahliller yapmaktan kendini alamamıştır.
Balıkçılar İstanbul Boğazı çıkışında bir genç kızla iki adamın cesedini bulur. Bu olaydan bir ay sonra Beyoğlu’nda intihar süsü verilen bir cinayet daha işlenir. Soruşturma memuru Osman Sabri bunun bir cinayet olduğunu ortaya çıkarır. Cinayetlerin nasıl ve niçin işlendiği Kalpazan Mustafa’nın gazeteye gönderdiği mektuplarla ortaya çıkar.
Türk edebiyatının ilk polisiye romanı olan Esrar-ı Cinayat’ın sadeleştirilmiş şeklinin okurla buluşmasının yerinde olacağı düşüncesiyle Türk Klasikleri serisi içinde yayımladık. Umarız polisiye roman meraklıları esere gereken ilgiyi gösterir.
304 sayfalık kitap raflarda yerini aldı bile.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!