in ,

Korku Klasiği “The Exorcist”in Yönetmeni William Friedkin 87 Yaşında Hayatını Kaybetti

William Friedkin hayata veda etti. Yeni Hollywood akımının öncülerinden olan yönetmen, 1973 tarihli “The Exorcist” filmi ile de tanınıyor.

William Friedkin - The Ecorcist Yönetmeni Öldü
- Reklam -
- Reklam -

William Friedkin yaşamını yitirdi. The French Connection ile Oscar kazanan ve Peter Blatty’nin romanından uyarlanan kült korku filmi The Exorcist (Şeytan) ile korku sinemasına adını altın harflerle yazdıran Amerikalı yönetmen Friedkin 87 yaşında aramızdan ayrıldı.

Sanatçının ölüm haberi William Friedkin’in eşi Sherry Lansing’in yakın arkadaşı olan Chapman Üniversitesi dekanı Stephen Galloway tarafından doğrulandı.

Friedkin’in yönettiği son film The Caine Mutiny Court-Martial’ın dünya galası Venedik Film Festivali’nde yapacak. Yapımın başrolünde ise Kiefer Sutherland yer alıyor.

- Reklam -

William Friedkin; Peter Bogdanovich, Francis Ford Coppola ve Hal Ashby ile birlikte 1970’lerde adını duyurmaya başlayan yenilikçi yönetmenler arasında öne çıkmayı başarmıştı.

Televizyon işlerinde ve belgesellerde kullandığı son teknoloji kurgu tarzıyla kendinden söz ettiren Friedkin; korku ve polisiye-gerilim türlerinde uzmanlaşarak spekülatif kurguya büyük bir enerji getirdi.

William Friedkin

Belgesel tarzında çekilmiş ve sinema tarihinin en ünlü araba takip sahnelerinden birini içeren The French Connection filmi ile 1971’de En İyi Yönetmen Oscar’ına layık görülen yönetmen; aynı zamanda Gene Hackman’a da En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandırdı.

William Friedkin, The Exorcist ile Gişeyi Kasıp Kavurmuştu

The French Connection’ın eleştirel alt metninin ardından yönetmenin gelecek filmleri de merakla beklenmeye başlandı. William Friedkin; 1973 tarihli The Exorcist ile gişede 500 milyon dolar kazanarak başarılarına bir yenisini daha ekledi. The Ecorcist; The Godfather ile birlikte sinema dünyasında “gişe rekorlarının kırılmaya başlandığı” bir dönemin de ilk adımı oldu.

William Friedkin - The Ecorcist

- Reklam -

Ancak The Exorcist yönetmenin gişedeki son büyük başarısı oldu. Henri-Georges Clouzot’nun The Wages of Fear’ının yeniden çevrimi olan 1977 yapımı Sorcerer’a kadar başka bir film yönetmedi. Bütçesini aşan film o dönemde hayal kırıklığı yaratsa da zaman içerisinde takdirle anılmaya başladı. Sorcerar’ı gerilim filmi The Brink’s Job, tartışma yaratan Cruising ve 1983 tarihli komedi Deal of the Century izledi.

1980’lerin başında Friedkin ve Peter Blatty Exorcist 3 projesinde ortak oldular. Sonrasında Friedkin yaratıcı konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle projeden ayrılma kararı aldı.

Yönetmen son olarak 2011’de suç filmi Killer Joe ve 2017’de belgesel türündeki The Devil and Father Amorth ile izleyicilerle buluştu. William Friedkin’in en yeni projesi The Caine Mutiny Court-Martial ise bu yıl Venedik Film Festivali’nde görücüye çıkacak.

William Friedkin filmleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Sinema dünyasından son gelişmeler için bizleri Google News ve sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    The French Connection’ı tesadüfen Disney’de izlemiştim. Hoş bir film.

    Işıklar içerisinde uyusun.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ruhu huzur içinde olsun.

  3. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Korku gerilim ve polisiye suç aksiyon türünde muazzam filmler çekmiş aşmış yönetmen.Amerikanın karanlık dünyasına ve insan ruhunun karanlık tarafına bakan filmleriyle silinmez izler bırakmıştır.Huzur içinde uyusun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ördekler, Newburyport - Lucy Ellmann

Lucy Ellmann’ın Bilinç Akışı Tekniğiyle Yazdığı Booker Adayı “Ördekler, Newburyport” Romanı Türkçede

Barbie Temalı Tabut

“Barbie” Çılgınlığında Yeni Boyut: Bir Cenaze Evi, “Barbie” Temalı Tabut Tasarladı