in ,

Lucy Ellmann’ın Bilinç Akışı Tekniğiyle Yazdığı Booker Adayı “Ördekler, Newburyport” Romanı Türkçede

Amerika doğumlu Britanyalı yazar Lucy Ellmann’ın 2019’da Booker Kısa Listesi’ne kalan “Ördekler, Newburyport” romanı Türkçe raflarında.

Ördekler, Newburyport - Lucy Ellmann
- Reklam -
- Reklam -

Lucy Ellmann imzalı Ördekler, Newburyport kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Yedi Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

1956 yılında ABD’nin Illinois eyaletindeki Evanston kentinde doğan Lucy Ellmann; 13 yaşında İngiltere’ye taşındı. Falmouth School of Art ve Essex University’de eğitim gördü ve hayatına İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da devam ettirme kararı aldı.

Sweet Desserts (1988), Man or Mango? (1988), A Dot in the Universe (2003), Mimi (2013) ve Ducks, Newburyport (2019) başlıklı kitaplara imza atan Lucy Ellmann; 2019’da Ördekler, Newburyport ile Booker Ödülü’nde kısa listeye kalma başarısı göstermişti.

- Reklam -

Yazarın yayımlanan son kitabı Ördekler, Newburyport, bilinç akışı tarzına getirdiği yeni soluk ile öne çıkıyor. Türkçesi toplamda 1043 sayfadan oluşan eser The Paris Review tarafından “çağının en önemli romanı” olarak tanımlandı.

Ördekler, Newburyport – Lucy Ellmann | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Ördekler, Newburyport - Lucy Ellmann

Amerika Birleşik Devletleri’nde peş peşe turtalar yapan Ohio’lu bir ev hanımı gerçeklik ve anlamsız bir bilgi fırtınası arasındaki boşlukları doldurmaya çalışırken bir yandan da çocukları, merhum anne babası, Afrika filleri, “mutlu çiftlerin” yatak alışkanlıkları, Kitle İmha Silahları ve bir tahtalı güvercin yavrusunun nasıl yumurtadan çıkacağı hakkında endişelenir. Alenen Silah Taşıyan adamlardan nasıl sakınılır, okul saldırıları ne olacaktır? Hastane borçları? Çevre kirliliği? Glazürlü limonlu kekin doğru tarifi nedir? Peki ya Jane Fonda’nın yaşam sırrı? Çocuğunuzun oyuncak traktörlerine basıp dururken, ülkenizin geçmişi çalınan topraklara ve bozulan anlaşmalara dayanırken insan kafasını nasıl toplar?

ABD’nin geçmişteki ve şimdiki barbarlıklarına karşı ağır bir suçlama, günümüz dünyasına ve yaşam biçimlerine bir eleştiri, çevresel felakete adım adım şuursuzca ilerlememize yakılmış bir ağıt. Ayrıca komik. Bilinç akışından ziyade bir bilinç taşkınlığı olarak adlandırabileceğimiz, yapbozu andıran bir üslupla yazılmış, yayımlandığı 2019 yılında Booker Ödülü Kısa Listesi’ne kalan Ördekler, Newburyport’ta Lucy Ellmann bizleri 4 çocuklu, orta yaşlarındaki bir kadının içsel monoloğuna davet ediyor ve sabırlı okurlara kolayca unutamayacakları bir okuma tecrübesi vadediyor.

- Reklam -

Suçluluk, yas, öfke, pişmanlık, şefkat ve tüm öteki duyguların sağduyu ve mantığın kıyısında nasıl dengesiz bir gel-git halinde olduğunu gösteren olağanüstü bir edebi temsil. Ördekler, Newburyport’un biçimi belki de hayatın abes orantısızlığının bir göstergesi… Serbest çağrışıma dayalı akış birikerek müthiş bir biçim güzelliğine dönüşüyor, kendine özgü üslubun ritmi ve örüntüleri okuyucuyu müzik ya da şiir gibi sarmalıyor. Aynı ölçüde, bu kitap kapitalist patriarkaya karşı bir suçlama ve yazar bunu ustalıkla, tepeden bakma ve ahlaki üstünlük taslama tuzaklarına düşmeksizin yapıyor. Şayet sanat, topluma beceriyle ayna tutma kıstasıyla ölçülüyorsa, Ellman bu çağın en önemli romanını yazmış.

–The Paris Review–

Toplamda 1043 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Mahir Koçak üstleniyor. Romanın editörlüğü Naz Yıldız ve Ezgi Alkan ikilisi tarafından gerçekleştirilirken kitabın kapak tasarımında Naz Yıldız’ın imzası yer alıyor. Eser, Temmuz 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Lucy Ellmann’ın Ördekler, Newburyport kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten ve sosyal medyadan takibe alabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

KARMA Pop Müzik Grubu

Türkiye’nin Yeni Müzik Üçlüsü: KARMA

William Friedkin - The Ecorcist Yönetmeni Öldü

Korku Klasiği “The Exorcist”in Yönetmeni William Friedkin 87 Yaşında Hayatını Kaybetti