in ,

Oxford Yılın Kelimesini “İklim Acil Durumu” Olarak Belirledi

Oxford’un her sene geleneksel olarak belirlediği Yılın Kelimesi belli oldu. 2019 için seçtikleri kelime “iklim acil durumu” oldu.

oxford yılın kelimesi iklim acil durumu
- Reklam -
- Reklam -

Oxford Sözlüğü, uzun bir süredir geleneksel olarak her yıl bir kelime belirliyor ve bunu da Yılın Kelimesi olarak duyuruyor. Bu kelimeler, genel olarak o yılın önemli olayları üzerinden farkındalık yaratmak amacıyla seçiliyor. İşte 2019 yılı için de belirledikleri kelime “climate emergency” oldu. Kelimenin Türkçe karşılığı “iklim acil durumu” anlamına geliyor.

Oxford komitesi, tanımı “iklim değişikliğini azaltmak veya durdurmak ve bununla ilgili potansiyel olarak geri dönüşü olmayan çevresel zararları önlemek için acil eylemin gerekli olduğu bir durum” şeklinde açıkladı. Ve kelimenin, durumun aciliyeti ve kaçınılmazlığını yansıttığını ifade etti.

Sözlüğün verilerine göre, “iklim acil durumu” kullanımı bu yıl %10,796 arttı. Oxford, seçimin yalnızca iklim farkındalığındaki yükselişin değil, özellikle bunu tartışmak için kullandığımız dile odaklanmanın yansıtıcı olduğunu söyledi. Sözlük, “iklim acil durumu”nun yükselişinin aciliyet ve aciliyet diline doğru bilinçli bir hareketi yansıttığını söyledi.

- Reklam -

2019 yılının Acil Durum ile en çok kullanılan kelimesi iklim oldu

climate emergency

2019 yılında iklim kelimesi acil durum ile ilgili en yaygın kullanılan kelime oldu. Üstelik kendisinden sonra ikinci sırada gelen “sağlık acil durumu”ndan 3 kat daha fazla bir şekilde kullanıldı.

Yüzlerce şehir, kasaba ve hatta ülke 2019’da iklim konusunda acil durum ilan etmişti. Bunlar arasında İskoçya, İngiltere, Kanada, Fransa ve Avustralya gibi ülkeler yer alıyor.

Sözlük geçtiğimiz yıl, yılık kelimesini toxic (zehirli) olarak belirlemişti.

Özellikle bu yıl içerisinde ülkemizde de yaşanan yangınlar ve doğa tahribatı sonrası iklim konusunda gittikçe endişe duyulacak bir noktaya doğru ilerliyoruz. Siz iklim acil durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

- Reklam -

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Binlerce Araştırmacı Küresel Isınma İçin Toplandı

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Henry Cavill superman batman

Henry Cavill: Batman v Superman Aslında Batman’i Tanıtmak İçindi

Stargirl

The CW’den Yeni Bir DC Evreni Dizisi Geliyor: Stargirl