in ,

Personel – Olga Ravn | Haftanın Kitabı #253

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Danimarkalı yazar Olga Ravn’ın Uluslararası Booker finalisti bilimkurgu romanı “Personel” var.

Personel - Olga Ravn | Haftanın Kitabı #253
- Reklam -
- Reklam -

Personel | Künye

Yazar: Olga Ravn
Çeviri: Feride Gül Çakıroğlu
Orijinal Adı: De ansatte
Orijinal Dili: Danca
Dizi Editörü: Cem Alpan
Düzelti: Ebru Aydın
Mizanpaj: Bahar Kuru Yerek
Kapak Tasarımı: Utku Lomlu / Lom Creative
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 152
Çıkış Tarhi: 2018


Personel – Olga Ravn | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Personel - Olga Ravn

- Reklam -

Gelecekte bir zamanda, mürettebatı insan ve insansılardan oluşan bir uzaygemisi, dünyadan kilometrelerce uzaktaki bir gezegene keşif gezisine gönderilmiştir. Bir komite, 18 ay boyunca, mürettebat ve çalışanların gezegende bulunan nesnelerle kurdukları ilişkilerle ilgili bir soruşturma yürütür. Çünkü gemideki steril ortam ve koşullardan oldukça farklı yapıları olan bu nesneler mürettebat üzerinde beklenmedik duyumsal etkiler yaratmaktadır. Her iki kesimin üyelerinde de yaşam, ölüm, ölümsüzlük ve aidiyet gibi konularda ciddi sorgulamalar başlayınca, olaylar yavaş yavaş kontrolden çıkar.

Olga Ravn’ın Danimarka’da 2020’de yayımlanan sıra dışı romanı birçok dile çevrildi ve 2021 Uluslararası Booker Ödülü ile Ursula K. Le Guin Ödülü finalistleri arasında yer aldı. Yakın gelecekteki dünyaya yönelik ilginç bakış açıları ve eleştiriler getiren, ayrıca eleştirmenler tarafından bilimkurgu başyapıtlarıyla karşılaştırılan Personel, aynı zamanda varoluş üzerine derin bir tefekkür olarak da okunabilir.

- Reklam -

“İnsanlık üzerine ilginç, zarif, akıl dolu ve provokatif bir soruşturma. Personel ürkünç derecede göz alıcı bir sanat eseri.”
Max Porter

“Eleştirmenlerin tümü romanın nihayetinde insan olmanın anlamı üzerine olduğuna hemfikir. Oysa asıl fevkaladeliği, insan olmayanın zenginlik ve başkalığını sergilemesinde yatıyor.”
Mark Haddon

Olga Ravn Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

OLGA RAVN, 1986’da Kopenhag’da doğdu. 2012’de ilk şiir kitabı Jeg æder mig selv som lyng, 2015’te de eleştirmenlerce övgüyle karşılanan ilk romanı Celestine yayımlandı. Aynı zamanda çevirmen ve edebiyat eleştirmeni olarak yazıları, başta Politiken olmak üzere çeşitli dergilerde yayımlanıyor. Hekseskolen’de Johanne Lykke Holm’la birlikte bir feminist performans grubu ve yazarlık okulunu yöneten Olga Ravn’un eserleri 2019’da Beatrice Ödülü’ne değer görülmüştür.


Personel hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Roket: Türkiye'nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Çıktı

Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket Yayın Hayatına Başladı

Forrest Gump 2

“Forrest Gump”ın Bir Dönem Sıkça Gündeme Gelen Olası Devam Filmi Neden Hiç Gerçeğe Dönüşmedi?