Storytel 2019 verilerini paylaştı. Sesli kitap dünyası adına ortaya heyecan verici sonuçlar çıktı. Türkiye hâlâ satış rakamları açısından basılı (matbu) kitapların liderliğini açık ara önde sürdürdüğü bir piyasaya sahip. Elektronik kitap (e-kitap) ise bir türlü beklenen atılımı yapamadı. Ancak görünen o ki sesli kitaplar, e-kitapların yapamadığını başarmak üzere.
Bir sesli kitap uygulaması olarak karşımıza çıkan Storytel, 2019 verilerini kamuoyu ile paylaştı. Buna göre Türkiye’de geçen sene toplam 4 milyon 54 bin 400 saat sesli kitap dinlendi. Bu sayı, 2018 senesiyle kıyaslandığında, Türkiye’de sesli kitap dinleme oranının yüzde 315 oranında arttığı gözlemleniyor.
Storytel aynı zamanda 2019’da en çok dinlenen kitaplara dair bir liste de paylaştı.
İşte 2019’un en çok dinlenilen kitapları:
Storytel’e Göre 2019’un En Çok Dinlenen 10 Kitabı
- Harry Potter Serisi – J.K. Rowling
- Hayvanlardan Tanrılara:Sapiens – Yuval Noah Harari
- Bir Ömür Nasıl Yaşanır – İlber Ortaylı
- Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı
- Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali
- Serenad – Zülfü Livaneli
- 21. Yüzyıl için 21 Ders
- Homo Deus – Yuval Noah Harari
- Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
- İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali
Storytel Türkiye Ülke Müdürü Berk İmamoğlu, konuya 2019 rakamlarına dair açıklamalarda bulundu. Buna göre İmamoğlu, sesli kitapların gündelik hayat ile çok iyi bir uyum yakaladığını, insanların; ev işleri, spor ya da yolda geçen süreyi kitap dinleyerek değerlendirdiğini ifade etti. Berk İmamoğlu, Storytel’i kitap okumanın en kolay hali olarak tanımladı ve uygulamanın, insanların trafikte geçirdiği süreyi azaltmasa da bu zamanı daha anlamlı bir hale getirdiğini belirtti. Ayrıca İmamoğlu, 2020 hedeflerini, önceki yıl dinlenme rakamlarının en az yüzde 50 üzerine çıkmak olarak tanımladı.
İsveç merkezli bir platform olan Storytel, 300 binden fazla içeriğe sahip. Uygulama, aynı zamanda kapsamlı bir yayın grubu gibi çalışıyor. Kendi içerisinde orijinal e-kitap içerikleri çıkartan Storytel, gazete ve dergiler için abonelik hizmeti de sağlıyor. Uygulama toplamda 19 farklı ülkede hizmet ediyor.
Sesli kitap uzun yıllardır dünya genelinde de artan bir grafiğe sahipti. Ünlü isimler tarafından seslendirilip özel bir prodüksiyonun parçası haline getirilen kitaplar dikkat çekmeyi sürdürüyor. Artık yalnızca bu formatta yayınlanan eserler de işin farklı bir boyutunu oluşturuyor.
Sesli kitabın yükselen grafiği hakkında siz neler düşündünüz? Sesli kitap dinleme fikri aklınıza yatıyor mu? Bu oranın artarak devam edeceği öngörüsünü paylaşıyor musunuz?
Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
* 2019’da Dijital Platformlarda En Çok İzlenen 20 Dizi
Kaynak: Webrazzi
Umarım bir benzeri kindle /kobo gibi kendi mağazaları olan e-kitap cihazları için de gelir.
Geçen fuar kim demişti anımsamıyorum ama birisi e-book değil ama sesli kitap sektörünün şu an önde olduğundan bahsetmişti. Sanırım yayınevleri bu alana ağırlık verecekler. Pastadan pay almak isteyenler mutlaka olacaktır. Söyleyen de yetkili birisiydi.
Çocuklar için Sesli Kitap Bir nefes kitap📚 - YouTube
Ben şu an bu konuda özel yapılanlara ve podcastlere takmış durumdayım. Büyük bir oburlukla tüketmeye devam ediyorum.