in ,

Kuzey Amerika’nın En Büyük Buzulunun Uydu Haritası, Gizli Lagünü ve Buz Kütlesindeki Diğer Sırları Ortaya Çıkardı

Kuzey Amerika’nın en büyük buzulu olan Alaska’daki Malaspina Buzulu’na dair NASA yeni bir uydu haritası yayınladı.

Kuzey Amerika En Büyük Buzulu Malaspina
- Reklam -
- Reklam -

Kuzey Amerika’nın en büyük buzulu olarak bilinen Alaska’daki Malaspina Buzulu hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. NASA, devasa buz kütlesiyle ilgili güncel bulgulara yer veren bir harita paylaştı.

NASA, Alaska’daki Malaspina Buzulu’nun devasa buz kütlesini ateşli, dalgalanan bir boya damlası gibi gösteren ilginç, teknik renkli bir uydu fotoğrafı yayınladı. Yeni görüntü, “gizli lagün” de dahil olmak üzere buzuldaki son keşiflere ev sahipliği yaptı.

Amerika’nın güneydoğu kıyısında yer alan Wrangell-St. Elias Ulusal Parkı’nda bulunan buzul, kapladığı 4.350 kilometrekarelik alan ile Kuzey Amerika’nın en büyük buzulu olarak biliniyor. Malaspina Buluzu aynı zamanda dünyanın en büyük piedmont buzulu (Sıra dağların eteğindeki düzlüğe ulaşan vadi buzulu çeşidi: “dağeteği buzulu”) olmasıyla ünlü.

- Reklam -

Malaspina Buzulu ayrıca bölgedeki yerlilerin konuştuğu TLingit dilinde “büyük buzul” anlamına gelen “Sít’ Tlein” adıyla biliniyor.

NASA, Kuzey Amerika’nın En Büyük Buzulu Malaspina’yı Görüntüledi

Görüntü, NASA ve ABD Jeolojik Araştırma Kurumu’nun ortak sahibi olduğu Landsat 9 uydusu tarafından 27 Ekim’de çekildi ve NASA’nın Dünya Gözlemevi tarafından 25 Kasım’da yayınlandı.

Görüntü, kızılötesi radyasyon kullanılarak oluşturuldu. Görseldeki sarı ve turuncu renkler buzu, kırmızı tonlar suyu, mavi ve yeşil tonlar sırasıyla arazi ve bitki örtüsünü gösteriyor. Buzdaki dalgalanmalar veya kıvrımlar ise buzul yavaşça ilerlerken kazınan toprak, kaya ve diğer döküntülerden oluşan buzultaşları temsil ediyor.

Kuzey Amerika En Büyük Buzulu Malaspina - NASA Uydu Haritası

Saint Elias Dağları’ndan Malaspina Buzulu’na bağlanan Seward Buzulu ve aynı sıradağdan beslenen Agassiz Buzulu da paylaşılan görüntüde yer alıyor.

- Reklam -

Şubat ayında Journal of Geophysical Research: Earth Surface (Jeofizik Araştırma Dergisi: Dünya Yüzeyi) dergisinde yayımlanan bir çalışma, Malaspina Buzulu’nun hacminin daha önce yaklaşık %30 daha fazla olarak tahmin edildiğini ortaya çıkardı. Eğer Malaspina’nın buz kütlesinin tamamı eriyecek olsaydı, küresel ortalama deniz seviyesi 100 kat artabilirdi.

Çalışma ayrıca, buz ile buzulun ucundaki kara parçası arasında bulunan koyu kırmızı su kütlesinin, gözlerden uzakta saklanan bir tuzlu su lagünü olduğunu ortaya çıkardı. Lagün, buzun erime hızını artırabilecek yüksek tuz içeriği nedeniyle de araştırmada öne çıkan detaylardan birisi oldu.

Kuzey Amerika En Büyük Buzulu Malaspina - NASA

Araştırmacılar ayrıca buzulun altındaki ana kayadan geçen buzul altı su kanalları olduğunu da tespit etti. Bu kanallar buzun altında yaklaşık 35 kilometreye kadar uzanıyor ve buzulun erime hızını artırma potansiyeli taşıyor.

Kuzey Amerika’nın en büyük buzulu Malaspina’ya dair yayınlanan uydu haritası ile ortaya çıkan detaylar hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rüyada Diş Dökülmesi Görmek Ne Demek? Bilimse Araştırma

Rüyamızda Neden Dişlerimizin Döküldüğünü Görürüz? Bilim İnsanlarının Buna Bir Yanıtı Var!

Nicolas Cage Emeklilik

Nicolas Cage Sinema Kariyerini Sonlandırmaya Hazırlanıyor: “Üç ya da Dört Filmim Kaldı”