in

Suat Derviş Kitapları Hız Kesmiyor

Edebiyatımızın uzun yıllar gözlerden uzak kalmış önemli yazarlarından Suat Derviş, Latince harflere aktarılmaya devam ediyor. Yazarın Beni mi? kitabı raflarda.

Suat Derviş
- Reklam -
- Reklam -

Türk gazeteci ve yazar Suat Derviş’in 1924 yılında kaleme aldığı hikâye kitabı Beni mi?, İthaki Yayımları tarafından ilk defa Latin harflerine aktarılarak yeniden okuyucuyla buluşuyor.

1903, İstanbul doğumlu gazeteci ve yazar Suat Derviş; gazetecilik hayatına Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde başlamış. Derviş, o dönemin önemli gazetecileri ve en üretken yazarları arasında yer almayı başarmış.

Son Posta, Vatan, Cumhuriyet, Gece Postası gibi gazetelerde röportajları ve romanları yayımlanan Derviş adından söz ettirmeyi başarıyor.

- Reklam -

Derviş, Avrupa’ya giden ilk kadın gazeteci olmak, Devrimci Kadınlar Birliği’nin kurucusu olmak, ilk basın sendikasının kurucularından biri ve başkanı olmak gibi önemli ilklere adını yazdıran, kadın hakları, demokrasi alanlarında mücadele etmiş bir aktivist.

Yazarlık hayatı boyunca otuza yakın roman, hikâye, makale, eleştiri ve çeviri sığdıran Derviş’in en önemli eserleri arasında Fosforlu Cevriye gösterilebilir. Toplumcu gerçekçilik türüyle anılan yazar, eserleri yabancı dile çevrilen ilk Türk yazar olma özelliğine de sahip. Derviş’in ilk romanı 1921 yılında basılan Kara Kitap. 1925 yılında ise ilk öyküleri Almancaya çevrilmiştir.

- Reklam -

Beni mi? 95 Sene Sonra Latin Harfleriyle Raflarda

İlk baskısı 1924 yılında yapılan Beni mi? Suat Derviş’in yazar dehasını görebildiğimiz bir eser. 8 öykü ve 1 novellayı bir araya getiren kitap, yıllar sonar yeniden okuyucunun karşısına çıkıyor. Beni mi? adlı esere ismini veren novella olarak Derviş’in yazarlığının ilk dönemlerine denk gelen bir eser. Eserde genel olarak dönemin üst sınıf kadınlarının hayatlarına odaklanılıyor.

Beni mi? kitabın ilk hikâyesi olarak karşımıza çıkıyor. Uzun bir monolog halinde kaleme alınmış olan hikâyede konuşan bir adama karşılık susan bir genç kızla karşılaşıyoruz. Kitabın geneline hâkim olan tiyatro sahnesi havasını Beni mi? hikâyesinde de görüyoruz.

İthaki Yayınları, kitabı günümüze getirirken kaynak olarak eserin 1926 senesinde Sühulet Yayınları tarafından yayımlanan baskısını almış. Böylece Beni mi? ilk defa Latin harfleriyle okurun karşısına çıkıyor. Yayınevi, Suat Derviş kitaplarını yeniden edebiyatseverlerin karşısına çıkartmayı sürdürüyor.

Elif Şeyda Doğan

Eylül 1994’te Ankara’da doğdum. İzmir’de büyüdüm. İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Anabilim Dalında doktora yapmaktayım. Öykü yazıyorum. İki kişi olarak CosmicZion Zine (czz) adlı fantastik edebiyat, uzay ve mitoloji fanzinini çıkartmaktayız.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Okumayı çok istediğim ama bir türlü başlayamadığım isimlerden birisi Suat Derviş.

    İthaki’nin Kemal Tahir, Mehmet Uzun, Yılmaz Güney ile birlikte yaptığı en güzel işlerden birisi Suat Derviş külliyatı basıyor olmasıdır.

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    :slight_smile:

    Yaklaşık 2 yıl sonra ekleme yapıyorum. Fosforlu Cevriye ile ben de Suat Derviş kitaplarını okumaya başladım. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doctor Strange

Doctor Strange 2 Senaristi Belli Oldu

Rubik

Robot Tek Eliyle Rubik Küpü Çözdü