in

Robot Tek Eliyle Rubik Küpü Çözdü

OpenAI’deki araştırmacılar, yapay zeka tarafından kontrol edilen robotik eli kullanarak rubik küpünü çözmeyi başardılar.

Rubik
- Reklam -
- Reklam -

Robotik bir uzvu yönlendiren yapay zeka artık bir rubik küpünü tek elle çözebiliyor. Görev o kadar çok el becerisi gerektiriyor ki, insanlar bile bu hareketleri denemekte zorlanabiliyor.

Sistem, daha önce video oyunu Dota 2’daki insanları gösterebilecek bir AI yaratan bir teknoloji firması olan OpenAI’deki araştırmacılar tarafından geliştirildi.

Ekip, Shadow Robot Company tarafından geliştirilen ticari olarak satılan bir robotik eli kontrol etmeyi yapay zekaya öğretti. Yapay zekaya kolu kontrol etmek deneme yanılma içeren takviyeli öğrenme adı verilen bir teknik kullanılarak öğretildi. Araştırmacılardan biri olan Peter Welinder; bir elin nasıl hareket ettirileceği veya bir küpün yanlara veya yüzlere bastırırsanız nasıl tepki vereceği hakkında hiçbir şey bilmemekle başladığını söyledi.

- Reklam -

Yapay zeka rubik küpünü çevirme veya küpün bir yüzünü döndürme gibi başarılı bir manevra gerçekleştirdiğinde puanları artırdı. Ayrıca puanını en üst düzeye çıkarmak için programlandı. Gerçek dünyada test edilmeden önce bir simülasyonda 13 bin yıl eşdeğeri olarak eğitildi.

Yapay Zeka Yaptığı Hatalardan Ders Aldı

Yapay zekaya ince manipülasyon yapmasını öğretmek, bir nesne ile robot el arasındaki eş zamanlı temas noktalarının sayısı nedeniyle ekibin bir parçası olan Lilian Weng’e göre zor oldu.

- Reklam -

Yapay zeka, rubik küpünün nasıl çözüleceğini bulmaktan sorumlu değildi. Görsel sensörler ve özel bir küp çözme algoritması, yapay zekanın yapılması gereken hamle ilgili talimatlar verdi, böylece yapay zeka gerekli fiziksel hareketlere yoğunlaşabildi. Rubik küpünün bir yüzünü kazara döndürme gibi hataları düzeltmeyi öğrendi.

Welinder, robot elinin rubik küpünü çözmek için ne kadar zaman aldığını, küpün ne kadar karışık olduğuna bağlı olarak, en iyi girişimin 3 dakika sürdüğünü söyledi.

Ekip, yapay zekanın daha sonra el boyama veya origami yapma gibi genel amaçlı işlerde de elini kontrol edebileceğini umuyor.

YouTube video

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Bir tek benimi rahatsız etti anlamadım. Tek elle olunca videoyu izlerken anlamsız bir şekilde sabırsızlandım. 2 el ile yaparlarsa helal olsun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Suat Derviş

Suat Derviş Kitapları Hız Kesmiyor

Ben Affleck

Ben Affleck’in Yeni Filmi Belli Oldu