in ,

Süveyş Kanalı’na Saplanan Gemi, Aşk Temalı Hayran Hikâyelerine Konu Oldu

Süveyş Kanalı ve Ever Given hayran hikâyelerine konu oldu. Karaya oturarak kanalı trafiğe kapatan gemi için aşk öyküleri yazıldı.

Süveyş Kanalı: Ever Given Hayran Hikâyeleri
- Reklam -
- Reklam -

Hayran hikâyesi (fan fiction) kültürü dünyada edebiyatın belki de en tuhaf hallerinden birisi. Süveyş Kanalı ve Ever Given da bu hikâyelerden nasibini alanlar arasına katıldı. Son zamanlarda kanalda karaya oturan gemi için aşk odaklı türlü öyküler kaleme alınmaya başlandı.

23 Mart 2021 tarihinde Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş Kanalı’nda karaya oturan ve yaklaşık bir hafta boyunca kanaldaki trafiği alt üst eden Ever Given gemisi, kısa sürede hem petrol fiyatlarına ciddi etki etmiş hem de dünyadaki ticareti önemli ölçüde zarara sokmuştu.

6 gün boyunca kanaldaki trafiğin durmasına neden olan Ever Given 200 bin ton ağırlığı ve 193 metre uzunluğu ile dünyanın en heybetli deniz araçlarından birisiydi. Panama bandıralı gemi, Çin’den Hollanda’ya doğru yol alıyordu. Ever Given’ın yarattığı kaos, hayal gücü yüksek sosyal medya kullanıcılarının öykülerinde tuhaf öykülerin bir parçası olmayı başardı.

- Reklam -

Süveyş Kanalı: Ever Given Hayran Hikâyeleri

Ever Given, öncelikle sosyal medyada çeşitli espri ve meme’lere konu oldu. Daha sonra kullanıcılar türlü hayran kurgularıyla gemiyi şereflendirmeye devam etti. Görsel materyalleri yazılı maceralar takip etmeye başladı.

Süveyş Kanalı ve Ever Given, Yaratıcı Hayran Kurgularının Odağına Oturdu

Türkiye’de de bir hayli yaygın olan hayran hikâyesi kültürü, Ever Given için yeni bir kapı araladı. Archive of Our Own adlı sitede Rooftop_Goldfish takma isimli kullanıcının yazdığı öykü, şu cümlelerle dikkat çekiyor:

“Süveyş Kanalı ilk görüşte aşka inandıklarını düşünmüyordu ta ki ilk görüşte aşık olana kadar. Teknik olarak ilk ‘tam tıkanmayla sonuçlanan kıyıya vurmada’ aşktı ama ’ilk görüşte aşk’ denmesi kulağa daha tatlı geliyordu.”

Archive of Our Own’da yer alan The Sweet Suez (Tatlı Süveyş) adlı öykü ise geminin, “birlikte zaman geçirme davetine hizmet eder şekilde hareket eden rüzgar yüzünden” kanalda sıkışıp kaldığı yazıyor. Geminin yeniden yüzdürülmesinin tüm dünya için neşe kaynağı olsa da kanaldan ayrılmak zorunda kalan geminin ’yasa büründüğü’ ifadeleri de kullanılıyor.

Suez, My Beloved (Sevgilim Süveyş) isimli bir başka hayran kurgusunda, “Gece soğuktu ama Süveyş, Ever Given’ı yakınında tutuyor; Güneş’in doğmasını beklerken dondurucu havada birbirlerini ısıtıyorlardı,” deniyor.

- Reklam -

gemi kurtarma ever given

SpaceWaffleHouseTM takma adli bir kullanıcı ise geminin kurtarılıp yoluna devam etmesini şu sözlerle tasvir ediyor:

” ‘Güle güle Ever Given, seni hiç unutmayacağım.’ Gemi ilerlerken Kanal iç çekti. ’Ben de seni’ dedi.”

Kanalı tıkayan geminin idarecileri hakkında soruşturma başlatılmış durumda.

Hayran kurgularının ciddi bir hal alması sıradan bir olay değil. Örneğin Stephenie Meyer’ın Twilight (Alacakaranlık) serisi için kaleme alınmış E. L. James imzalı Grinin Elli Tonu, kısa süre içerisinde kendi özgün kitap serisine ve film uyarlamalarına karışmıştı.

Siz ne dersiniz? Süveyş Kanalı için anlatılan bu hayran kurguları, ileride edebiyatı ve sinema dünyasını nasıl etkileyecektir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sputnik News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Batman Duygusal Olacak

The Batman Filminin Earth-2 Evreninde Geçeceği Duyuruldu

Star Wars Obi-Wan Kenobi Jar Jar Binks

Star Wars Hayranlarını Rahatlatan Haber: Jar Jar Binks Obi-Wan Kenobi Dizisinde Yer Almayacak