in

Teksas’ın Bağrından İçinizi Ürpertecek Öyküler: “Çatıdaki Şey”

Sayısız türde sayısız eser vermiş Robert Ervin Howard’ın Çatıdaki Şey kitabı, Laputa Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı!

catidaki sey ust
- Reklam -
- Reklam -

Western, fantastik kurgu, polisiye, tarihsel macera ve korku türlerinde eserler veren, kılıç ve büyü diye bir alt türün babalığını yapan, hepimizin bildiği Kimmeryalı Conan ve Solomon Kane karakterlerinin yaratıcısı olan Robert Ervin Howard‘ın korku öykülerini içeren kitabı Çatıdaki Şey, Laputa Kitap tarafından dilimize kazandırıldı.

Yayınevinin “Laputa Kitaplığı” adını verdiği dizinin birinci kitabı olan Çatıdaki Şey, aynı zamanda H.P. Lovecraft‘ın Cthulhu Mitosu’yla alakalı olarak Howard tarafından kaleme alınan üç öyküyü içeriyor.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
“Vakit, insan aklında uğursuz bir hâkimiyeti olan gece yarısına yaklaşıyordu. Falred cesedin yattığı yatağa yeniden baktı ve çarşaflı şeyin görüntüsünü son derece nahoş buldu. catidaki seyAklına, çarşafın altındaki cansız bedenin acayip, canavarımsı bir yaratığa, iğrenç, bilinçli bir varlığa dönüştüğü ve çarşafın kumaşını yakıp geçen gözlerle kendisini izlediği şeklinde tuhaf bir fikir geldi. Bu düşünce vampirler, ölümsüz hayaletler ve benzeri şeyler gibi safi saçmalıktan ibaret elbette diye açıkladı kendi kendine. İlkel insanların ölümde ürkütücü, yaşamdan çok uzak bir şey gördükleri zamanlardan itibaren, canlıların sayısız yüzyıllardır ölülere atfettikleri ürkütücü özelliklerdi bunlar. İnsanlar ölümden korktu, diye düşündü Falred, bu korkunun bir kısmı da ölülere yüklendi ve böylece onlardan da korkulmaya başlandı. Böylelikle ölülerin görüntüsü ürkütücü düşünceler uyandırmaya, beynin karanlık köşelerinde gizlenen kalıtsal bellekten kaynaklanan belirsiz korkular yaratmaya başladı.”
Eserin çevirisiyse Gotik Öyküler‘den bildiğimiz Toprak Deniz Odabaşı‘ya ait.

- Reklam -

Belirtmekte fayda var; Robert Ervin Howard, Amerikan Edebiyatı dahilinde hatırı sayılır büyüklükte bir yer tutan “pulp fiction” akımının önde gelen temsilcilerinden olmakta birlikte otuz yıllık hayatı boyunca birçok farklı türde onlarca eser vermiş, bu sebepten ötürü H.P. Lovecraft gibi bir yazarın takdirine mazhar olmuştur. En çok bilinen ve ününe en büyük katkıyı yapan eseri Conan ise ölümünden bir yıl sonra Britanya’da basılmıştır.

- Reklam -

İhsan Çağatay Boz

1991 yılında geldiğim bu dünyanın mevcut gerçekliğinden hiçbir zaman memnun olmamam hasebiyle oyunların ve kitapların sonsuz dünyasında yaşarken, her şeyi istediğim şekilde bükebildiğim öyküler yazıyorum. Tarih ve felsefenin yanı sıra insanlığın nükleer savaşlar, durdurulamayan virüsler veya kontrolden çıkan yapay zeka ile intihar ettiği veya karanlığa gömüldüğü eserlere de ilgim ve takdirim sonsuz. Son olarak, George Romero ile başlayan zombi sevdam katlanarak devam etmekte.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

gulyabani ust

Seçkide 105. Sayı: “Gulyabani Öyküleri”

Güvercin Tüneli - John Le Carre

Le Carre’nin Hayatından Hikâyeler Anlattığı Kitabı “Güvercin Tüneli” Çıktı