in

Türk Destanlarında Kurt Motifi Araştırma Konusu Oldu

Dr. Berna Kolot’un “Türk Destanlarında Kurt” başlıklı kitabı okurla buluşuyor. Akademisyen Kolot, eserinde destanlardaki kurt motifinin peşine düşüyor.

Türk Destanlarında Kurt - Dr. Berna Kolot
- Reklam -
- Reklam -

Dr. Berna Kolot’un araştırma kitabı Türk Destanlarında Kurt raflardaki yerini aldı. Eser, Arı Sanat Yayınevi tarafından yayımlanıyor.

Türk Halk Bilimi, Türkiye Sahası ve Türk Halk Bilimi Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler gibi alanlarda çalışmalar yürüten Dr. Berna Kolot, ilk kitabı Türk Destanlarında Kurt ile okurun karşısına çıkıyor.

Dr. Berna Kolot daha önce Kırgız Destanlarında Halk Hukuku, Mitten Medyaya Keloğlan, Törenin Medyada Görünürlüğü Üzerine: Medyatik Töre, Türk Kültür Tarihinde Boğa ve Öküz, Halk Hekimliğinde “Göbek Düşesi” Hastalığı ile Tedai Yöntemleri gibi çalışmalar yayımlamıştı.

- Reklam -

Kolot yeni kitabında Türk kültür hayatını belki de en çok etkileyen vahşi hayvanlardan kurdun peşine düşüyor. Çalışmada kurt motifinin Türklerin tarihî serüvenlerini, kahramanlarını ve kahramanlıklarını, başlarına gelen çeşitli savaş, göç, kıtlık gibi afet durumlarını ve aşk hikâyelerini konu edinen destanlardaki varlığı kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.

Türk Destanlarında Kurt – Dr. Berna Kolot | Arka Kapak Tanıtımı

Türk Destanlarında Kurt - Dr. Berna Kolot

- Reklam -

Der ki:
“Kurdun yüzü mübarektir;
Kurt ile haberleşeyim”…

Tarihin karanlık dönemlerinden itibaren yaşamlarını devam ettiren Türkler, dünyanın farklı coğrafyalarına yayılarak bugün dünya üzerinde Türk adıyla varlığını sürdüren iki yüz milyona yakın bir millettir. Kadim dönemlerde göçerevli hayat şartlarının gerektirdiği şekillerde yaşamlarını sürdüren Türkler, bu gereklilikte tabiat unsurlarıyla birlikte yaşamayı öğrenmiştir. Bilhassa yüksek ova ve yaylaların oluşturduğu bozkır yaşantısında ekonomik hayatlarını çobanlık ve hayvancılık üzerine kuran Türkler, pek çok hayvanla iç içe bir yaşam sürmüştür. Ekonomik yaşamın sürdürülmesinin yanında Türklerin sosyo-kültürel hayatlarında da bu hayvanlar önemli bir konuma gelmiş, Türk kültürü, edebiyat ve mitolojisinde kendilerine yer bulmuştur. “Türk Destanlarında Kurt” adını taşıyan bu kitapta, Türk kültür hayatına etki eden vahşi hayvanlardan biri olan kurdun; Türklerin tarihî serüvenlerini, kahramanlarını ve kahramanlıklarını, başlarına gelen çeşitli savaş, göç, kıtlık gibi afet durumlarını ve aşk hikâyelerini konu edinen destanlardaki varlığı üzerinde durulmuştur.

Toplamda 296 sayfadan oluşan eser Haziran 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Türk destanlarında kurt motifi ve Dr. Berna Kolot’un çalışmaları hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Türk mitolojisi kitapların da kurt (Börü) mutlaka incelenir. Önemli bir konudur. ileri yayın evinden “Türk Kültüründe kurt izleri” adıyla sadece bu konuyu inceleyen bir kitap çıkmıştı. Bu kitabı da mutlaka okuyacağım bakalım nasıl bir yaklaşım sunmuş.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

stranger things oyuncusu will gay

Stranger Things Oyuncusundan İtiraf: “Will Byers Eşcinsel ve Mike’a Âşık”

Lilo ve Stitch yonetmen

Lilo ve Stitch’in Live-Action Film Uyarlaması Hazırlıkları Sürüyor: Yönetmen Belli Oldu