in ,

2022 Booker Ödülü’nde Kısa Liste Açıklandı

2022 Booker Ödülü kısa listesi belli oldu. Dünyanın en prestijli edebiyat ödülü The Booker Prize’da 6 kitaplık final listesi duyuruldu.

2022 booker ödülü kısa listesi
- Reklam -
- Reklam -

2022 Booker Ödülü kısa listesi duyuruldu. Bu sene birçok yeniliğe ev sahipliği yapan The Booker Prize’da finale kalan 6 kitap belli oldu.

13 kitaptan oluşan uzun listesi geçen temmuz ayında duyurulan 2022 Booker Ödülü için son yürüyüş başladı.

Aralarında Booker tarihinin en kısa kitabının, en yaşlı yazarının ve beş farklı ülkeden ismin yarıştığı ödüllerde kısa liste Londra’daki Serpentine Pavilion’dan canlı olarak açıklandı.

- Reklam -

Bu sene toplamda 169 kitabın değerlendirildiği The Booker Prize’da, İngilizce yazılmış ve Birleşik Krallık ya da İrlanda’da yayımlanmış eserler yarışıyor.

İşte 2022 Booker Ödülü Kısa Listesi

Yayınlanan kısa listede yer alan eserler şu şekilde:

  • Glory – NoViolet Bulawayo
  • Small Things Like These – Claire Keegan
  • The Trees – Percival Everett
  • The Seven Moons of Maali Almeida – Shehan Karunatilaka
  • Oh William! – Elizabeth Strout
  • Treacle Walker – Alan Garner

2022 booker ödülü kısa listesi kitaplar

Booker Ödülü jüri başkanı Neil MacGregor, kısa listeyi açıklarken jüri üyelerinin “kendi kriterlerini belirlemekte tamamen özgür olduklarını” ancak “kendimizinmiş gibi hissedebilecekleri hayali bir dünya aradıklarını” söyledi. MacGregor, finale kalan altı kitabın tamamı için şu tanımlamayı kullandı:

“Kitaplar farklı zamanlarda, farklı yerlerde geçiyor ve her durumda, bir şekilde meydana gelip hepimizi ilgilendiren olaylarla ilgililer.”

2022 Booker Ödülü Kısa Listesi’nden Öne Çıkanlar

Listede yer alan 87 yaşındaki Alan Garner, ödülde finale kalan en yaşlı isim oldu. Garner’ın 88. doğum günü, ödülün de açıklanacağı 17 Ekim günü.

Listedeki altı yazar, beş farklı milleti ve dört farklı kıtayı temsil ediyor. Listede yer alan kadın ve erkeklerin eşit bir dağılımı var.

- Reklam -

Listenin yarısı, bağımsız yayıncıların kitaplarından oluşuyor.

Claire Keegan’ın Small Things Like These, 116 sayfalık hacmiyle ödül tarihinde finale kalan en kısa kitap. Claire Keegan’ın Emanet Çocuk ve Mavi Tarlalardan Yürü kitapları daha önce Türkçeye kazandırılmıştı. Yazarın kısa listeye kalan eseri Small Things Like These de önümüzdeki dönemde Jaguar Kitap tarafından Türkçeye tercüme edilecek.

2022 booker ödülü kısa list

Jüri üyeleri arasında akademisyen ve yayıncı Shahidha Bari, tarihçi Helen Castor, romancı ve eleştirmen M. John Harrison ve romancı, şair ve profesör Alain Mabanckou yer alıyor.

Kısa listeye giren tüm yazarlar 2.500 sterlin para ödülü ve eserlerinin özel olarak ciltlenmiş bir baskısı hediye ediliyor. Kazanan yazar ise 17 Ekim 2022 tarihinde açıklanacak ve 50.000 sterlinlik ödülün sahibi olacak.

Siz 2022 Booker Ödülü kısa listesi içinde yer alan hangi eseri ödüle daha yakın görüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NPR

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for xherox xherox dedi ki:

    Keşke tüm bunların çevirisini okuyabilsek yakın zamanda. En prestijli ödül olmasına rağmen yine de çevirileri çok geç Türkçe’ye kazandırılıyor hatta bazen hiç kazandırılmıyor. Mesela The Seven Moons of Maali Almeida kitabını özellikle merak ettim. Kim çevirir, kim bu masrafların altına girer?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

peter straub ölüm

Çağdaş Korku Edebiyatının Usta Yazarlarından Peter Straub Hayatını Kaybetti

tarantula nebulası yeni james webb uzay teleskobu

160 Bin Işık Yılı Uzaklıktaki Tarantula Nebulası Görüntülendi: James Webb Uzay Teleskobu Yine Büyüledi