in ,

Çocuk Edebiyatının En Prestijli Ödülü ALMA’da 2023 Adayları Açıklandı: Listede Türkiye’den 6 İsim Var

2023 ALMA adayları açıklandı. Çocuk ve gençlik edebiyatının en prestijli ödülünde, finale kalan isimler arasında Türkiye’den de 6 kişi bulunuyor.

2023 alma adayları
- Reklam -
- Reklam -

2023 ALMA adayları duyuruldu. Astrid Lindgren Memorial Award’ın bu yılki organizasyonunda, listede Türkiye’den toplam 6 isim yer alıyor.

İsveçli çocuk kitapları yazarı Astrid Lindgren’in anısına verilen ALMA dünyanın prestijli edebiyat ödülleri arasında bulunuyor. Ödülde yalnızca yazarlar değil, aynı zamanda çocuk kitabı illüstratörleri, hikâye anlatıcıları ve okuma kültürü üzerine kuram geliştiren isimler, organizasyonlar ve kurumlar da yer alabiliyor.

2023 ALMA adayları arasında Türkiye’den Mavisel Yener (yazar), Deniz Üçbaşaran (çizer), Şiirsel Taş (yazar), Aslı Der (yazar), Ayşe İnan ve Uğur Altun (çizer) bulunuyor.

- Reklam -

İsveç hükümeti tarafından 2002 yılından beri organize edilen ALMA, İsveçli çocuk kitapları yazarı Astrid Lindgren’in anısına dağıtılıyor. Lindgren’in eserleri 100’den fazla farklı ülkede okurlarla buluşuyor. Yazarın en bilinen kahramanı ise Pippi Uzunçorap adını taşıyor. Pippi Uzunçorap dahil, Lindgren’in birçok eseri Türkçeye de güncel olarak kazandırılıyor.

2023 ALMA Adayları Açıklandı

2023 Astrid Lindgren Memorial Award için bu yıl 64 farklı ülkeden toplam 251 isim aday gösterildi. Türkiye’den 6 isim ödül adaylığı alırken ALMA’da en çok aday çıkartan ülke 16 kişi ile Birleşik Krallık oldu.

Birleşik Krallık’ı adaylık sayısında 13’er adayla Norveç ve ABD takip etti. İran ve İsveç’ten 11; Finlandiya, Fransa ve Almanya’dan ise 8’er aday çıktı.

Astrid Lindgren

Türkiye’nin yazar adaylarından Mavisel Yener; Palyaço Okulu Serisi, Çılgınlar Sınıfı, Armut Kafa Ailesi, Pasaklılar Serisi gibi kitaplarla tanınıyor. Yazar, eserleriyle daha çok birçok yabancı dile konuk olmuştu. Yener, ayrıca Hans Christian Andersen Ödülü’nde de aday gösterilmişti.

Şiirsel Taş ise Kim Korkar Mavi Kurttan, Zincir, Börtü Böcek Güncesi ve Düş Kurdu Bir Düş Kurdu gibi çalışmalarıyla tanınıyor.

- Reklam -

Ödülün adaylarından Aslı Der; Küçük Cadı Şeroks, Büyük Tuzak, Barış Odaları, Tehlikeye 3 Yolculuk ve Kayıp Rüyacı gibi eserleriyle tanınıyor. Der, aynı zamanda 2007 Yılın En İyi Çocuk Romanı ödülünün de sahibi.

alma 2023 adayları Astrid Lindgren

Türkiye, ALMA’da daha önce birçok defa adayları ile yer almıştı.

2023 Astrid Lindgren Memorial Award’ın kazananı Mart 2023 tarihinde belli olacak. ALMA’nın kazananı 5 milyon İsveç kronu (yaklaşık 8,5 milyon TL) para ödülünün de sahibi olacak. Süreç, İsveç Sanat Konseyi tarafından yönetiliyor.

2023 ALMA adayları hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Alma

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

house of the dragon zaman atlamaları

House of the Dragon’ın Yeni Sezonunda Zaman Atlamaları Yaşanmayacak

James Gunn ve Peter Safran DC Studios'un Başına Geçti

James Gunn, Peter Safran’la Birlikte DC Studios’un Yeni Başkanı Oldu