in ,

Rathbones Folio Ödülü’nün Parası, Yazar Yerine Dolandırıcıların Eline Geçti

Rathbones Folio Ödülü 30 bin pound’luk armağanını, kendisini yazar Valeria Luiselli olarak tanıtan dolandırıcılara kaptırdı.

Rathbones Folio Ödülü, Valeria Luiselli
- Reklam -
- Reklam -

Rathbones Folio ödülünün dolandırıcılara verildiği açıklandı. 30.000 pound’luk armağan, kendisini ödülü kazanan yazar Valeria Luiselli olarak tanıtan dolandırıcıların cebine gitti.

Yayıncılık endüstrisiyle ilgili haberler yapan the Bookseller çarşamba günü bir açıklama yaptı. Her sene formundan bağımsız, en değerli edebi esere verilen Folio, bu sene üst düzey siber suçlular tarafından dolandırıldı. Ödülü aslında Lost Children Archive romanıyla Meksikalı yazar Valeria Luiselli kazanmıştı. Dolandırıcılar kendilerini Luiselli gibi göstererek ödemenin PayPal üzerinden yapılmasını talep ettiler.

Folio Society üst düzey yöneticilerinden Minna Fry bu olayı doğruladı ve polisi ve diğer meslektaşlarını uyardığını da ekledi. Valeria Luiselli’ya olaydan sonra hakkı olan ödeme tümüyle yapıldı.

- Reklam -

Ödül, sponsoru Rathbone Investment Management’tan bağımsız bir şekilde çalışıyor. Ama yatırımcı firma bu olay sonrasında ödül düzenleyen ekibe yardım etmiş ve ek tedbirler alması konusunda destek olmuş.

Rathbones Folio Ödülü, Dolandırıcıların İlk Hedefi Değildi

Bir edebiyat ödülüne ilk kez dolandırıcılar göz dikmiyor. Baillie Gifford ödülünün de bu tip saldırıya maruz kaldığı ama hiçbir şeyin ödenmediği açıklandı. Ödül kurgu dışı eserlere veriliyor ve tam 50.000 pound.

Organizasyonun sözcüsü, “Birileri bize e-posta atarak Craig Brown olduğunu ve parayı PayPal üzerinden istediğini söyledi,” dedi. “Yazı şeklinden Craig Brown olmadığı ve bunun bir hile olduğu çok açıktı.”

- Reklam -

Aynı şey Forward şiir ödüllerinin de başına geldi. Geçen ekim ayında kazananlar açıklandıktan sonra değeri 1.000 pound ile 10.000 pound arası değişen ödüle dolandırıcılar dadandı. En iyi şiir kitabı ödülü sahibi Caroline Bird olarak kendini tanıtan dolandırıcılar 10.000 pound’luk en prestijli ödülü almak için girişimde bulundular. Yine onlar da ödemenin PayPal’dan yapılmasını istedi. Bu hamleyi Birleşik Krallık’ın en büyük siber suçla savaş merkezi Action Fraud ve PayPal ortaya çıkardı ve bu tip organizasyonlara dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Margaret Atwood’un kitabı Ahitler 2019 Booker ödülüne aday gösterildiğinde, dolandırıcılar hemen onun temsilcisi Curtis Brown’un e-posta sunucularına saldırdı. Booker jüri üyelerine e-posta göndererek henüz yayımlanmamış kitabın metnini istediler. Başarılı olamadılar. O zamandan beridir ne Booker ödülleri ne de International Booker ödülleri böyle saldırılara maruz kaldı.

Yeni nesil ödül avcılığı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Vay arkadaş ya şeytanın aklına gelmez edebiyat ödülüne dadanmak. Okumuş, kültürlü hırsızlar. :joy:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aquaman 2 Game Of Thrones Pilou Asbaek

Aquaman 2 Filmine Game of Thrones Takviyesi: Euron Greyjoy’u Canlandıran Pilou Asbaek Kadroda

67. Sait Faik Hikâye Armağanı Kısa Listesi

67. Sait Faik Hikâye Armağanı Kısa Listesi Duyuruldu