in ,

TBD 2021 Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonuçları Açıklandı

TBD 2021 Bilimkurgu Öykü Yarışması sonuçları duyuruldu. Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği yarışmaya toplam 246 öykü katıldı.

TBD 2021 Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonuçları
- Reklam -
- Reklam -

TBD 2021 Bilimkurgu Öykü Yarışması sonuçları duyuruldu. 23 yıldır devam eden ve Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen yarışma, bilimkurgu edebiyatına yeni yazarlar kazandırmayı hedefliyor.

İlk olarak 1998 yılında gerçekleştirilen ve ardından her yıl düzenli olarak Türkiye Bilişim Derneği imzasıyla devam eden bilimkurgu öykü yarışmasında 2021 yılının sonuçları belli oldu.

Toplamda 246 öykünün yarıştığı organizasyonda finale kalan 7 eser; Cem Kılıçarslan, Ekin Açıkgöz, Kadir Yiğit Us, Koray Özer, Seda Uyanık, Tevfik Uyar ve Yasemin Tanbi’den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.

- Reklam -

İşte TBD 2021 Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonuçları

Sıralamada ilk üç isim şu şekilde oldu:

1. Semin Güven – Hayata Geri Getirme Merkezi’nde Sıra Dışı Bir Olay
2. Sevil Çıtır – Yanlışlıkla Zengin
3. Gökcan Şahin – Sokaklar Hâlâ Varken

TBD internet sitesi üzerinden ilk üç için gerekçeli kararları da açıkladı.

TBD 2021 Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonuçları

Birincilik ödülünü alan Semin Güven için şu ifadeler kullanıldı:

“Semin Güven, nükleer savaş sırasında uyutularak ütopik bir uzak geleceğe uyanan bir grup insanın yaşadığı travmayı öyküleştiriyor. Ütopya kavramını derinlikli bir biçimde sorgulayan öykü, her şeyin mükemmel biçimde tasarlanmış olduğu bir dünyanın karanlık yönünü keşfe çıkıyor. Semin Güven’in bu öyküsü, kurguladığı evrene kendine has bir anlam dizgesi atama ve onu kavramsallaştırmadaki başarısıyla öne çıkıyor.”

İkinci Sevil Çıtır’ın gerekçesi şu şekilde oldu:

- Reklam -

“Öykü, modern hayatın o bıktırıcı, rutin kısır döngüsünde tutsak kalmış bir bireyin kendi bilinçaltı tarafından uyandırılmaya çalışılmasını konu alıyor. Çalışma ve tüketim arasında sıkışmış bir gündelik hayatın trajedisini ortaya koyan öykü, serbest piyasanın bir intihar eylemini dahi metalaştırdığı kurmaca bir düzenin eleştirisini sunuyor bizlere”

Üçüncülüğe değer görülen Gökcan Şahin için ise şu ifadeler kaydedildi:

“Küçük bir kasabada yaşayan bir çocuğun nano-robotlarla kurduğu arkadaşlığı konu alan öykü, yalınlığı ve samimiyeti ile dikkat çekiyor. “Sokaklar Hala Varken”, dayanışma ve fedakârlık kavramlarının başarıyla yerelleştirilmiş bir bilimkurguya taşındığı sıcak bir insan hikâyesi.”

Yarışmada birinci olan isim 3.000 TL, ikinci olan isim 2.000 TL ve üçüncü olan isim 1.000 TL değerindeki hediye çekleri ile ödüllendirilecek.

Dereceye giren öyküler arasında jürinin seçtiği metinler, ileriki bir tarihte kitap olarak okurun karşısına çıkacak.

Son olarak yarışmada 2016-2020 yılları arasında dereceye giren öyküler, İthaki Yayınları tarafından yayımlanan Silsile kitabında bir araya getirilmişti.

Siz yarışma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: tbd.org.tr
Kapak İllüstrasyonu: Liu zishan

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Ferdinandceline Ferdinandceline dedi ki:

    Güzel bi organizasyon , ancak sormak isterim( varsa eğer buralarda bir sorumlu…) : 250 öykünün katıldığı bir yarışmada ilk 7 ye kalmak da bir başarı değil midir , zaten 3000 lira mı ki mevzu? Sevgili TBD 7 finalisti açıklayıp neden onurlandırıyor ? Ön elemeden 250 öykünün arasından sıyrılmak, övgüyü hak etmeli…

  2. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Sonucun hiç de umutlu olmayacağını bile bile çabalamak ve ortaya çıkardığın dosyayı göndermek ve uzun süre ümitlendikten sonra başaramadığını öğrenmek hayal kırıklığı sayılır mı?

  3. Avatar for erce erce dedi ki:

    @azizhayri :smiley: bu kitap nasıl listeye girmez ya
    image

  4. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Eğer TBD yarışmasına katılsaydı dediğiniz olabilirdi

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ortaçağ Avrupa'sında Cadılar ve Cadı Avı - Haydar Akın

Haydar Akın’ın Orta Çağ Avrupa’sında Cadılar ve Cadı Avı Hakkındaki Kapsamlı Araştırması Yeniden Basıldı

homer simpson hastane masrafı

Homer Simpson, Tüm O Kazaları Gerçek Hayatta Yaşasaydı Hastane Masrafları Ne Kadar Olurdu?