in ,

Marvel Emekçileri Kötü Çalışma Şartlarından Bahsetti: “En Kötü Yönetime Sahip Stüdyo…”

Marvel emekçileri, dev şirkette yaşadıkları kötü çalışma şartlarından ve stüdyonun çalışanlar üzerinde yarattığı baskılardan bahsetti.

Eski Marvel Çalışanı Kötü Çalışma Şartlarından Bahsetti
- Reklam -
- Reklam -

Marvel Studios, çalışanları üzerinde yaptığı baskı ile gündemde. Özel efekt çalışanları yapım şirketi ile oldukça sıkıntılı süreçlerden geçiyor. Stüdyo tarafından yeterince ödeme alamadıklarını söyleyen çalışanlar MCU’yu sinemalara getiren şirket ile çalışmak istemiyor.

Marvel Sinematik Evreni, dördüncü aşama yapımlar ile büyümeye devam ediyor. 6 film ve 7 dizi ile yaklaşık 100 saatlik ekran süresine erişen yeni aşamada macera hız kesmiyor. Disney+ bu yılın başında açıkladığı plana göre Marvel projelerine de durmaksızın devam edecek. Hatta Kevin Faige şimdiden 2023 yılının planlarının hazır olduğunu ve hayranların daha fazla yapım izleyeceğini söyledi.

Ancak hayranlar arasında, artan projeler ile kalitenin düştüğünü söyleyenler var. Özel efektlerin eski kalitesinde olmadığı ve yeterince özenin gösterilmediği iddiaları sosyal medyada kendisine yer buluyor. Black Widow filmi ile başlayan bu eleştiriler en son yayınlanan She-Hulk: Attorney at Law fragmanı ile iyice yükselmişti.

- Reklam -

The Gamer sitesinin yaptığı habere göre Marvel’ın düşüşe geçen görsel efektlerinin arkasında çalışanları üzerinde kurduğu baskı ve uzun saatler boyunca çalıştırması yatıyor. Birçok çalışan Marvel ile daha fazla çalışmak istemediğini çünkü şirketin gerçekçi olmayan teslim tarihleri koyduğunu, stresli bir çalışma ortamı yarattığını ve son üründen hiçbir şekilde memnun kalmadıklarını ifade ediyor. Çalışanlardan biri sosyal medya üzerinden çizgi roman devinin “en kötü yönetimlerden biri” olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Marvel yapımlarında çalışmaktan gerçekten sıkıldım ve yoruldum artık. Yapım anlamında en kötü metotlara ve VFX yönetimine sahip bir şirket. Yapımla ilgili herhangi bir şeyi düzeltmeleri verdikleri sürenin yarısı geçmeden yapılmıyor. Çalışanlar için biçtikleri ücret ise kesinlikle verilen emeğin karşılığı değil.”

Eski Marvel Çalışanı: “Söz Konusu Stüdyo Yüzünden İşimi Bıraktım”

She-Hulk marvel çalışanı kötü çalışma şartları

Konuya destek veren diğer bir kullanıcı ise Thor filminin bir bölümünün yayın tarihinden 2-3 hafta öncesinde değiştirildiğini ve şirketin bu kısa süre içinde özel efektlerin bitmesini istediğini söylüyor. Başka bir kullanıcı ise ismin her şeyi çözmediğini ekliyor:

“Marvel yetişkin insanların duvarları yumrukladığına ve stres yüzünden monitörleri fırlattığına şahit olmuştur. (Bu çalışma ortamı yüzünden) birkaç kez depresyona girdim ve evliliklerin sıkıntıya düştüğünü gördüm. Ama durun! Parası çok iyiydi değil mi? Bir çalışanı olarak Marvel’a s*çayım. İsmi var diye onlarla çalışmaya değmez.”

- Reklam -

Twitter üzerinden tartışmaya dâhil olan eski Özel Efekt çalışanı Dhruv Govil ise şirketin iç dinamiklerine farklı bir bakış açısı getiriyor. Guardians of the Galaxy ve Spider-Man gibi filmlerde yer alan Govil çalışma arkadaşlarının zorlandığı çalışma şartlarını ve “uzun saatler çalıştıklarından dolayı” yaşadığı sıkıntıları gözler önüne seriyor:

“Özel Efekt işinden çıkmamın sebebi Marvel yapımlarında çalışmamdır. İnanılmaz kötü müşteriler ve birçok çalışma arkadaşımın uzun saatler boyunca çalıştıktan sonra nasıl çöktüğüne şahidim. Bütün bunlar ise Marvel’ın kesenin ağzını biraz daha sıkarken yaşanıyor.”

Sosyal medya üzerinden devam eden tartışmalar şirketin gerçekçi olmayan beklentilerine karşılık çalışanların hakkının verilmediği yönünde. Sinematik Evren’de yaşanan görsel kriz devam ederken dev şirket konuya dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Siz Marvel’ın bu tutumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Gamer, Screen Rant

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

ölülerin dövmeleri hatıra

Ürperten Cenaze Uygulaması: Ölülerin Dövmelerini Çerçeveletip Yakınlarına Veriyorlar

74 emmy odulleri

2022 Emmy Ödülleri Adayları Belli Oldu: Listenin Başında 25 Adaylıkla “Succession” Var