in , ,

Leonardo da Vinci’nin Annesinin Kafkasya’dan Kaçırılan Köleleştirilmiş Bir Çerkes Olabileceği Ortaya Çıktı

Leonardo da Vinci’nin annesi hakkında Floransa Devlet Arşivi’nde bulunan yeni belgeler; dâhi sanatçının annesinin Kafkasya’dan kaçırılan köleleştirilmiş bir Çerkes olabileceğini ortaya koyuyor.

Leonardo da Vinci Annesi Caterina
- Reklam -
- Reklam -

Leonardo da Vinci’nin annesi hakkında yıllardır belirsizliğini koruyan köken hikâyesi sonunda aydınlatılmış olabilir. Akademisyen yazar Carlo Vecce, yeni keşfedilen bir belgenin peşine düştü ve sonuçları yarı kurgu bir eserde ele aldı.

Carlo Vecce, Leonardo da Vinci’nin annesinin Kafkasya’da ele geçirilmiş bir köle olduğu ve kadının İtalyan yarımadasına bu yolla getirildiği yönündeki iddiaların bulunan belgeler sonrasında kesinlik kazandığını öne sürüyor.

Buna göre da Vinci’nin annesi Caterina önce İstanbul’a, ardından da Venedik’e köle olarak satılmış, sonrasında da Floransa’da Leonardo Da Vinci’nin babası Pietro Da Vinci ile karşılaşmıştı.

- Reklam -

Napoli L’Orientale Üniversitesi’nde İtalyan edebiyatı profesörü olan Vecce, bu teorisini Il Sorriso di Caterina (Caterina’nın Gülümsemesi) adlı yeni eserinde açıkladı. Profesör, iddiasını Floransa Devlet Arşivi’nde bulunan ve Caterina adlı bir kadına özgürlüğünü bağışlayan bir belgeye dayandırıyor.

Leonardo’nun babası, Rönesans’ın dâhi isminin doğumundan altı ay sonra bu belgeyi onaylamıştı.

Leonardo da Vinci Anne Caterina

Profesör Vecce, çalışmaya başlarken Leonaro’nun annesinin Doğu’dan gelmiş bir köle olmadığını ispatlamayı hedeflediğini ve ulaştığı sonucun kendisi için de bir sürpriz olduğunu söylüyor:

“Eğer kanıtlar düşündüğünüzün aksini gösteriyorsa, onlara dikkatinizi vermeniz gerekir.”

Leonardo da Vinci’nin Annesi Hakkındaki Gerçekler Yarı Kurmaca Bir Eserde Aktarılıyor

Vecce, araştırmasının sonuçlarını bilimsel bir metin yerine bir roman içerisinde aktarmayı seçtiğini belirtirken bunun nedenini teorisini daha geniş bir kitleyle paylaşmak için büyük bir aciliyet duymasından kaynaklanmasına bağlıyor:

“Şakayla karışık da olsa dipnotları ve kaynakçası olan bir kitabı kimsenin okumadığını söyleyebilirim.”

Oxford Üniversitesi’nden emekli bir sanat tarihi profesörü ve Leonardo da Vinci’nin annesinin 15 yaşındaki yetim Caterina di Meo Lippi olduğunu kabul eden 2017 tarihli bir kitabın ortak yazarı olan Martin Kemp, Leonardo’yu doğuran kadının “köylü bir anne” olduğu teorisini desteklemeye devam ettiğini söylüyor.

- Reklam -

Associated Press’e verdiği demeçte Kemp bu konuya yönelik görüşlerini şu sözlerle ifade etti:

“Leonardo’nun annesinin köle olduğuna dair birkaç iddia var. Bu, Leonardo’nun geçmişinde istisnai ve egzotik bir şey bulma arayışıyla ilgili ve kölelikle kurulacak bir bağlantı günümüzün takıntılarıyla uyuşuyor.”

Sanat tarihçisi, bu belgenin kesin olmayabileceğini düşünüyor.

Leonardo da Vinci Annesi

İddia Kesinlik Kazanmış Değil

Martin Kemp’e göre annesinin adının Caterina olduğunu söyleyen Leonardo’nun büyükbabasıydı. Kemp, Caterina’nın Hıristiyanlığa geçmeye zorlanan kölelere verilen yaygın bir isim olduğunu ve Vecce’nin belgesinde kızı serbest bırakan kadının kocasının bir yıl içinde bu isimle iki köleyi takas ettiğinin görüldüğünü söylüyor.

Kemp, Vecce’nin bir bilim insanı olarak çalışmalarını övgüyle karşılarken İtalyan profesörün bulgularını kurgusal bir anlatı biçiminde yayınlamasına ise şaşırdığını ifade etti.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forumda paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AP News

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Haluk Bilginer, The Veil Dizisi Kadrosunda

Haluk Bilginer, Başrolünde Elisabeth Moss’un Yer Aldığı “The Veil” Dizisinin Kadrosunda

Denzel Washington, Gladyatör Filmi Kadrosuna Katıldı

Oscarlı Aktör Denzel Washington, Yeni “Gladyatör” Filminin Kadrosuna Katıldı