in

Uğur Mumcu Videolarının TRT Arşiv’den Kaldırıldığı İddia Edildi

Uğur Mumcu videolarının TRT Arşiv’den kaldırıldığı iddia edildi. Platformda daha önce yer alan yayınlara artık erişilemiyor. TRT’den ilk yanıt geldi: “Taşınıyoruz.”

Uğur Mumcu TRT Arşiv Videoları
- Reklam -
- Reklam -

TRT içeriklerinin kayıtlarını dijitale taşıyan TRT Arşiv internet sitesi ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Aktarılana göre platformda daha önce yer alan Uğur Mumcu videoları, artık sitede yer almıyor. Kullanıcılar bu bağlantılara tıkladıklarında “Sayfa Bulunamadı” hatası alıyor.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) 1968 yılından beri yayın yapıyor. TRT bünyesindeki kanalların içerik arşivi ise 31 Mart 2017’de TRT Arşiv adıyla dijitale taşınmaya başlanmıştı.

Journo sitesinden Emre Kızılkaya’nın haberine göre, araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’ya ait olan videolar TRT Arşiv sitesinden kaldırıldı.

- Reklam -

Kızılkaya haberinde, “TRT’nin herkese açık çevrim içi arşivine yüklenen programlar sessizce yok oluyor. Bunu ilk kez geçen yaz Uğur Mumcu sayesinde fark ettim,” ifadesini kullanıyor.

TRT Arşiv Uğur Mumcu

Buna göre 1979 senesinde TRT kanalında ekrana getirilen Emre Kongar ve Uğur Mumcu’nun yer aldığı Ayın Getirdikleri programına ait görüntülerin, daha önce sosyal medyada paylaşıldığı anlaşılıyor.

Emre Kongar bu kaydı dönemin şartlarına değinerek Twitter sayfasına taşımıştı:

Ancak şu an TRT Arşiv sitesinde Ayın Getirdikleri sayfasına tıklamak istediğinizde, “404 Sayfa bulunamadı!” hatasını alıyorsunuz.

TRT Arşiv, 2018’de Uğur Mumcu İsmini “Duayen Gazeteci” Olarak Anmıştı

TRT Arşiv’de şu an için yer almayan Uğur Mumcu videoları Ayın Getirdikleri programı ile sınırlı değil.

- Reklam -

24 Ocak 2018 tarihinde TRT Arşiv’in Facebook sayfasında Gün Dökümü programının 24. bölümü şu sözlerle paylaşılıyor:

“Evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Türk basınının duayen ismi. Hepsi Trt Arşiv’de.”

TRT Arşiv

Kızılkaya’ya göre platformdan kaldırıldığı iddia edilen videolar arasında Uğur Mumcu’nun cenaze töreni, çeşitli açık oturumlar ve seçim münazaraları da yer alıyor.

Mumcu’nun suikaste uğrayıp öldürüldüğü 24 Ocak 1993 tarihinin üzerinden 28 yıl geçti.

Türkiye’nin ilk televizyon kanalının binlerce saatlik arşivinin dijital ortama taşınması en başta birçok insanı heyecanlandırmıştı. Çeşitli yıllardan pek çok video, her görüşten, her kültürden insanı kapsayan geniş bir şemsiye altında toplanmıştı. Şimdi ise akıllara ister istemez kimi soru işaretleri geliyor.

GÜNCELLEME: TRT ARŞİV’den İlk Yanıt Geldi

Konuyla ilgili Özgür Mumcu’nun cevap beklediklerini belirttiği Tweet’e, TRT Arşiv hesabından yanıt gecikmedi. Buna göre videoların kaldırılma nedeni tamamen “taşınma işlemi” ile ilgili. TRT Arşiv kendisini şu sözlerle savunuyor:

“Ülkemiz gazetecilik tarihinin önemli bir ismi olan Uğur Mumcu’nun arşivinin kaldırılması söz konusu değildir. Bu görüntüler tüm TRT arşivleri gibi tek bir adrese TRT İZLE’ye taşınmaktadır. Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede TRT İZLE’den Türkiye’nin ulaşımına açılacaktır.”

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Journo 

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for loranyura loranyura dedi ki:

    Onlarca kitabı, yüzlerce, binlerce sayfa köşe yazısıyla yakın tarihe işlemiş Uğur Mumcu’yu arşivlerinden silmelerinin hiçbir anlamı yok. Yine de insanın içi burkulmuyor değil.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mira Furlan Lost

Lost’un Danielle Rousseau’su Mira Furlan Yaşamını Yitirdi

Christopher Nolan Warner Bros. Ayrılık

Christopher Nolan, Warner Bros. İş Birliği Sona Ermiş Olabilir