in ,

Ukrayna’daki Savaşta Onlarca Tarihi ve Kültürel Mesken Zarar Gördü

Ukrayna topraklarında yaşanan savaş, ülkedeki birçok kültürel meskenin zarar görmesine neden oldu. Rusya bombardımanları, Ukrayna’nın kültür mirasını yok ediyor.

ukrayna savaş tarihi bölge hasar
- Reklam -
- Reklam -

Ukrayna topraklarında yaşanan savaş yalnızca sivillerin yaşamını yitirmesine neden olmuyor. Aynı zamanda bölgedeki birçok tarihi alanın ve kültürel mirasın da zarar görmesine sebebiyet veriyor.

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın neden olduğu tahribat gün geçtikçe artıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sürerken, binlerce Ukraynalı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Göç haberlerinin yanında, soykırıma uğrayan insanların fotoğrafları savaşın kanlı yüzünü bir kez daha ortaya çıkardı. Bunlarla birlikte birçok yapı zarar gördü. Hasara uğrayan yapıların yanında ülkenin kültürel mirasına ait tarihi alanlar da savaşa kurban gitti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu zayiat sonucu, Ukrayna’da onlarca kültürel alan zarar gördü. Birleşmiş Milletler, içinde kilise ve müzelerin de olduğu en az 53 kültürel meskenin hasar aldığını onayladı.

- Reklam -

Devam eden savaş sebebiyle ayrıntılı bir rapor yok fakat zarar gören bölgelerdeki araştırmalar devam ediyor.

Ukrayna Kültürel Mirası Savaştan Ciddi Şekilde Etkileniyor

UNESCO sözcüsü, Ukrayna yetkilileri tarafından sağlanan bilgileri onaylamak adına uydu görüntülerine ve görgü tanıklarının raporlarına başvurduklarını söyledi. Rusya’nın yoğun saldırılar düzenlediği, Harkov şehrinin doğusunda yer alan bölge dahil, ülkede birçok alan saldırılardan etkilendi. Zarar gören yapılardan bazısı başkent Kiev’de, diğerleri ise tarihi alanların yoğunlukta olduğu Çernihiv kentinde yer alıyor.

ukrayna savaş tarihi bölge zarar

UNESCO da dini ve tarihi yapıların bulunduğu önemli bölgelerin zarar gördüğünü söyledi. Hâlâ kuşatma altında olan Mariupol ve Herson şehirlerindeki zayiat ise henüz raporlanmadı.

- Reklam -

Diğer yandan hasara uğrayan binalar Unesco Dünya Mirası listesinde yer almasa da, Çernihiv kentinde bulunan tarihi merkez, Ukrayna’nın dünya mirası listesine sokmak istediği bir alan. Şehrin belediye başkanı, devam eden barış görüşmelerine rağmen Rusya’nın kuşatma altındaki şehre yapılan bombardımanları artırdığını ifade etti.

UNESCO genel müdürü Audrey Azoulay 17 Mart’ta Rusya dışişleri bakanı Sergei Lavrov’a, Rusya’nın kültürel mirasa ait alanların koruma zorunluluklarının olduğunu hatırlattığı bir mektup gönderdi. Kuralların herhangi bir ihlalinin, savaş faillerini uluslararası bir sorumluluğa iteceğini ifade eden Azoulay, Ukrayna’daki durumu yakından takip edeceklerini söyledi.

The Interfax-Ukraine haber ajansının bildirdiğine göre, Ukrayna Kültür Bakanı da aynı konuya değinerek savaş başladığından beri ülkeye giren Rus birliklerinin savaş suçu işlediklerini belirtti. Ajans, Kiev’de tarihi bir müzenin, Mariupol’da bir tiyatronun ve Harkov’daki bir soykırım anıtının hasar gördüğünü bildirdi.

Yaşananlara dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Çok yazık :cry: Çarlık zamanından ve birazda yakın yüzyıldan kalma binalar, çok güzel kültürel mirastı. Dün Nazilerin yarattığı yıkımı, bugün Rusya Federasyonu bir kez daha gerçekleştiriyor …

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bavul - Sergey Dovlatov

Sergey Dovlatov’un Eleştirel Romanı “Bavul” Yeniden Türkçede

podcast dinleyicileri araştırma

Podcast Dinleyicilerinin Daha Meraklı ve Daha Az Nevrotik Olduğu Hakkında Bir Araştırma Yayınlandı