Hacker filmleri bilimkurgudan aksiyona, gizemden maceraya birçok sinema türünün parlayan yıldızı olmayı başarıyor. İşte alanının en iyi 32 hacker filmi sizlerle!
Hollywood sinemasında bolca ele alınan bilgisayar korsanları, bilişim ve hack konulu filmler; teknolojinin her saniye gelişmesiyle bambaşka bir anlam kazanmaya başladı. Siber güvenlik yeni bir sektör hâline gelirken bilimkurgu sineması ve hacker filmleri de merak konusu olmaya devam ediyor.
Bu listede hacker filmleri önerileri arasında olmazsa olmaz sinema yapımlarını bir araya getiriyoruz. Ghost in the Shell ve WarGames gibi klasiklerden One Point O ve Who Am I gibi az bilinen mücevherlere kadar bilgisayar korsanlarının karmaşık ve parlak zihinlerine konuk olmak için birçok alternatif sizleri bekliyor.
En İyi Hacker Filmleri Önerileri (2024)
32. Untraceable – Öldür.com (2008)
IMDb: 6.2
Untraceable izleyiciyi internetin karanlık sayfalarında konuk eden sürükleyici bir gerilim filmi. Yapım merkezine siber suçlar bölümünde çalışan FBI ajanı Jennifer Marsh karakterini alıyor. Marsh filmde teknolojiden anlayan bir seri katille, yüksek riskli bir kedi-fare oyununun ortasında kalıyor. Katil cinayetlerini internetten canlı olarak yayınlıyor ve izlenme oranları arttıkça ölüm oranı da yükseliyor.
İnternete giderek daha fazla bağlanan bir toplumda dijital teknolojinin karmaşıklıklarını ve tehlikelerini vurgulayan yapım; siber suçlarla mücadelenin zorluklarını ve halkın çevrimiçi şiddete olan ilgisinin ahlaki sonuçlarını da ele alıyor.
Emmy ödüllü Gregory Hoblit’in imzasını taşıyan Untraceable’ın oyuncu kadrosunda Diane Lane, Colin Hanks ve Joseph Cross yer alıyor.
31. Transcendence – Evrim (2014)
IMDb: 6.2
Transcendence yapay zekâ ve insan bilincini inceleyen bir bilimkurgu filmi olarak ön plana çıkıyor. Hikâye, teknoloji karşıtı aşırılık yanlılarının saldırısına uğradıktan sonra bilincini bir süper bilgisayara yükleyen yapay zekâ araştırmacısı Dr. Will Caster’ın macerasını takip ediyor.
Yapay zekâ gelişiminin etik ve ahlaki ikilemlerini ve insan duyguları ile YZ arasındaki bulanık çizgileri ele alan film; izleyicileri internete bağlı tüm sistemleri hackleme potansiyeline sahip ileri teknolojinin potansiyeli ve tehlikeleri hakkında düşünmeye sevk ediyor.
Yönetmenliğini The Tick ve Flaked ile tanınan Wally Pfister’ın üstlendiği Transcendence’ın oyuncu kadrosunda Johnny Depp, Rebecca Hall ve Morgan Freeman gibi isimler yer alıyor.
30. Paranoia 1.0 (2004)
IMDb: 5.9
One Point O olarak da bilinen Paranoia 1.0 filmi, her gün gizemli bir şekilde kahverengi paketler alan yalnız yaşayan bir bilgisayar programcısının hikâyesini konu alıyor. Kurumsal komplolar, zihin kontrolü ve tuhaf komşuların da eklenmesiyle macera içinden çıkılmaz bir boyuta taşınıyor
Jeff Renfroe ve Marteinn Thorsson ikilisi tarafından yönetilen yapımın oyuncu kadrosunda Richard Rees, Jeremy Sisto ve Udo Kier gibi isimler yer alıyor.
29. Enigma (2001)
IMDb: 6.4
Başrollerini Kate Winslet ile Dougray Scott’ın paylaştığı Enigma bilinen anlamda bir bilgisayar korsanlığını içermiyor. II. Dünya Savaşı sırasında geçen yapım, hacker olmak için siyah ekranlardan hızlı hızlı akan yeşil kodlara ihtiyaç duyulmadığını gözler önüne seriyor.
Yapım genç bir dâhinin düşman askerlerinin şifrelerini kırmak için zamana karşı yarışmasını konu alıyor. Filmin yönetmenliğini ise BAFTA ödüllü Michael Apted üstleniyor.
28. Source Code – Yaşam Şifresi (2011)
IMDb: 7.5
Tekno-gerilim olarak sınıflandırılabilecek bu yapım kısmen Groundhog Day kısmen Avatar kısmen de Speed filmleriyle ortak noktalarda buluşuyor.
Başka birisinin bedeninde uyanan bir asker, banliyö trenindeki bombacıyı dakikalar içerisinde bulmak zorunda. Deneysel bir hükümet programının içinde olduğunu fark eden askerin zamana karşı yarışı teknolojinin karanlık yanlarına keskin bir bakış atmayı da biliyor. Filmin başrollerinde ise Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan ve Vera Farmiga yer alıyor.
27. Swordfish – Kod Adı Kılıçbalığı (2001)
IMDb: 6.1
Amerikalı yönetmen Dominic Sena’nın imzasını taşıyan Swordfish; oyuncu kadrosundaki John Travolta, Hugh Jackman ve Halle Berry gibi isimlerle dikkat çekiyor.
Yapım casus Gabriel Shear (John Travolta) liderliğindeki Black Cell grubunun, büyük bir servet çalmak için planlar yapmasıyla başlıyor. Shear, bir bilgisayar korsanını (Hugh Jackman) kendilerine yardım etmesi için ikna etmesi için Ginger Knowles’ı (Halle Berry) işe alıyor ve olaylar hızlı bir şekilde gelişiyor.
26. The Net – İnternette Av (1995)
IMDb: 6
Oscar ödüllü aktris Sandra Bullock’un başrolünde yer aldığı The Net filmi, sıradan bir bilgisayar programcısının bir komploya rastlamasıyla değişen hayatını konu alıyor.
Irwin Winkler imzalı yapımın başkarakteri Angela Bennet’ı canlandıran Bullock’a Jeremy Northam, Dennis Miller ve Diana Baker gibi isimler eşlik ediyor. Yapım, kendisinin ve yakınlarının hayatını büyük tehlikeye atan bilgisayar programcısının aksiyon ve suç dolu hikâyesini takip ediyor.
25. Nerve – Oyun (2016)
IMDb: 6.5
Henry Joost ve Ariel Schulman’ın yönetmenliğini paylaştığı Nerve filmi, kendisini dijital ortamda oynanan “Doğruluk mu Cesaret mi?” oyununun ortasında bulan bir lise öğrencisinin içine düştüğü zor durumu konu alıyor.
Emma Roberts, Dave Franco ve Emily Meade’nin başrollerini paylaştığı yapım; anonim bir “gözcüler” ekibi tarafından manipüle edilen lise öğrencisinin sıkıntılı hikâyesini takip ediyor.
24. Takedown (2000)
IMDb: 6.2
Godfather of Harlem dizisinin yönetmenlerinden Joe Chappelle’in 2000 yapımı Takedown filmi, The Condor takma adıyla da bilinen hacker Kevin David Mitnick’in hikâyesini konu alıyor. Yapımda internet dünyasının en meşhur bilgisayar korsanlarından olan Mitnick’i Skeet Ulrich canlandırıyor.
Biyografi, suç ve dram türlerindeki yapım siber suçlardan aranan Kevin Mitnick’in yakalanma hikâyesini perdeye taşıyor.
23. The Fifth Estate – Wikileaks: Beşinci Kuvvet (2013)
IMDb: 6.2
Gods and Monsters ile 1999’da Oscar alan Bill Condon’ın gerçek olaylara dayanan gerilim filmi The Fifth Estate, Ünlü WikiLeaks’in yaratıcısı Julian Assange’ın hayatını konu alıyor.
Benedict Cumberbatch’ın Assange’ı canlandırdığı yapım izleyiciyi sonrasında devasa skandalları ortaya çıkartan Wikileaks’in ilk günlerine götürüyor. Bu açıdan hacker filmleri listesinde olmayı tek başına hak etmese de dijital dünyanın sansasyon yaratacak suç ihtimallerine nasıl kapı aralayacağını göstermesi adına listelere girmesi gereken bir yapım.
22. Hackers – Bilgisayar Korsanları (1995)
IMDb: 6.2
Hackers 1995’te sinema salonlarındaki gösteriminde büyük bir başarı elde edemedi. Fakat cyberpunk esintili karakterleri ve yepyeni bir konsept olan internetin o zamanki atmosferini benzersiz şekilde sunmasıyla ilerleyen yıllarda bir kült konumuna yükseldi. Yapımda Angelina Jolie, Jonny Lee Miller, Matthew Lillard ve Renoly Santiago’nun canlandırdığı genç hacker grubunun güçlü ve tehlikeli rakipleriyle mücadelesi anlatılıyor.
Ağ tarama, şifre kırma ve phishing (karşı tarafın bilmeden cihazına erişime izin vermesi) gibi hem ekranda hem gerçek hayatta hâlâ hackerlığın bir parçası olan pek çok konsept bu filmde yer alıyor. Günümüzde çok dalga konusu olan aşırı basitleştirilmiş anlatma teknikleri ve ekranda cmd akarken çok gergin karakterin yüzüne odaklanma gibi klişe hacker filmi detaylarını da bol bol görebilirsiniz.
21. Open Windows – Açık Pencereler (2014)
IMDb: 5.1
Nacho Vigalondo’nun yönettiği ve başrollerini Elijah Wood ile Sasha Grey’in paylaştığı yapım hem bir hacker filmi olarak göz doldurucu hem de yapım, çekim teknikleriyle kendisini bir teknolojik ürün konumuna koyuyor. Film Wood’un karakteri Nick Chambers’ın favori aktrisi Jill Goddard’la tanışma fırsatını kazanmasıyla başlıyor. İlerleyen dakikalarda ise Jill’in telefonu internetin kötü karakterleri tarafından ele geçirilince filme “tekno-gerilim” alt türünün yakıştırılmasının sebeplerini anlıyorsunuz.
Yapım sahnelerini izleyicisine bir bilgisayar ekranından sunmasıyla da sinemaseverlere farklı bir tecrübe vadediyor.
20. The Italian Job (2003)
IMDb: 7.0
F. Gary Gray’ın aynı isimli 1969 yapımı kült soygun filminden uyarladığı eser 2000’lerin başında internetin yaygın olarak kullanıldığı ilk dönemlerin en güzel örneklerinden. Edward Norton’un canlandırdığı Steve ve ekibinin kendilerine ihanet eden Charlie (Mark Wahlberg)’den soygunun ganimetini geri alma maceralarını konu alan yapım, Seth Green’in canlandırdığı Lyle ile teknolojinin suça ne güzel alet edilebileceğini ilk gösteren eserlerden.
19. 23 (1998)
IMDb: 7.2
Hans-Christian Schmid’in kaleminden çıkan gerilim filmi gerçek olaylara dayanıyor. 80’ler Almanya’sında, Soğuk Savaş’ın ortasında izlediğimiz bilgisayar korsanı Karl Koch global veri ağına (internetin ilkel hâli) girerek KGB’ye sızdırdığı bilgileri ve yarattığı tehlikeleri üst seviye bir gerilim filmi eşliğinde izleyiciye sunuyor.
James Bond’un yerini Q’ya bıraktığı, espiyonajın üstün yetenekli ajanlarla değil bilgisayar başında yapıldığı ilk dönemi izleyicisine sunan 23, günümüzde de etkileyiciliğini koruyor.
18. Tron (1982)
IMDb: 6.7
Jeff Bridges, 1980’ler, neon ışıkları… Tron zamanında kazandığı kült konumunu hak edecek her şeye sahipti. Kevin Flynn adlı eski bir oyun tasarımcısı filmde izleyicisini arcade salonu sahibi olarak karşılıyor.
Flynn’in macerası eski şirketini hacklemeye çalışırken başlıyor ve bir anda kendisini yazılımın içinde buluyor. Hacker filmleri listesine dahil etmek için en doğru sunum olmasa da, Tron bir zamanların düşünce şeklini görselleştirmeyi çok iyi başarıyor. Kodlardan oluşan bir paralel gerçeklik, bir siber uzay fikri bilgisayar ve internetin ilk günlerinden beri hayal güçlerini gıdıklıyor.
17. Cyberbully – Siber Zorbalık (2015)
IMDb: 6.8
BAFTA ödüllü yönetmen Ben Chanan’ın yönetmenliğini üstlendiği Cyberbully’nin başrolünde Game of Thrones’un Arya Stark’ı Maisie Williams yer alıyor. Yapım; İngiliz bir gencin bir bilgisayar korsanının eline düşmesiyle yaşadığı zorlu deneyimi takip ediyor. Korsanın isteklerini yerine getirmezse uygunsuz fotoğraflarının kamuoyuna sızdırılacağını öğrenen Casey kendisini zorlu bir sınavın ortasında buluyor.
BAFTA adaylığı da alan filmin oyuncu kadrosunda Williams’a Ella Purnell ve Wilson Haagens eşlik ediyor.
16. The Signal – Sinyal (2014)
IMDb: 6.0
William Eubank’ın yazıp yönettiği The Signal’da hacker filmleri ile bilimkurgu ve estetik kaygılar birbirine karışıyor. Brenton Thwaites ve Olovia Cook’un MIT öğrencilerini canlandırdığı eserde ana karakterlere gelen bir e-posta ile hayatlarının değişmesi konu alınıyor. Hem hackerlık hem de psikolojik açıdan kurbanların güç dinamiğini değiştirip saldırgan hâline geldiği bir eser izlemek isterseniz The Signal tam size göre.
15. Johnny Mnemonic – Beynimdeki Düşman (1995)
IMDb: 5.6
Cyberpunk türünün öncülerinden William Gibson’n yazdığı hikâyeden uyarlanan yapım Keanu Reeves, Dolph Lundgren ve Takesi Kitano’lu kadrosuyla göz dolduruyor. Reeves’in canlandırdığı ana karakter beynine implantlanan depolama ünitesi sayesinde hassas verinin taşınmasında yepyeni bir olanak sağlıyor, işler ise normalden farklı bir taşıma görevi çıktığında hızlıca değişiyor. Reeves’i cyberpunk atmosferinde Yakuza hackerlarından beynini kurtarmaya çalışırken izlemek elbette her zaman keyifli.
14. The Girl With the Dragon Tattoo – Ejderha Dövmeli Kız (2009)
IMDb: 7.8
Niels Arden Oplev tarafından yönetilen The Girl With the Dragon Tattoo filmi Stieg Larsson’un aynı adlı romanından uyarlanıyor.
Yapım seyircisine hackerlık çevresinde oluşan kültten yoksun, herhangi bir fütüristik veya cyberpunk elementi olmayan yalın bir tecrübe sunuyor. Filmde hapis cezası almak üzere bir gazeteci ve geçmişi şüpheli bir genç hacker, güçlerini yardım için kendilerine gelen zengin bir ailenin kayıp üyesini bulmak için birleştiriyor.
13. Live Free or Die Hard – Zor Ölüm 4: Özgür Yaşa veya Zor Öl (2007)
IMDb: 7.1
Die Hard (Zor Ölüm) serisinin dördüncü filmi izleyicileri genç bir hacker ile John McClane’in (Bruce Willis) bir siber teröriste karşı güçlerini birleştirmesini konu alıyor.
Len Wiseman imzalı yapımın kadrosunda Willis’e Justin Long, Timothy Olyphant, Maggie Q ve Jonathan Sadowski eşlik ediyor. 110 milyon dolar bütçeye sahip olan film gişede 388 milyon dolar hasılat getirerek yapımcıların yüzünü güldürmüştü.
12. Who Am I – Ben Kimim? (2014)
IMDb: 7.5
Dark ve 1899’ın yazarı Baran bo Odar’ın kaleminden çıkan Who Am I tekno-gerilim türünün en iyi örneklerinden. Film boyunca hackerlık işinin nerelere uzanabileceğini diğer filmlerde de gördüğümüz geleneksel yöntemlerden çöplere dalmaya kadar şahitlik edebiliyoruz. Tom Schilling ve Elyas M’Barek’in başrolleri paylaştığı yapım hackerların hayatına dair sunduğu detay ve orijinal tarzıyla göz alıcı.
11. Sneakers (1992)
IMDb: 7.1
Phil Alden Robinson’ın yazıp yönettiği yapım Robert Reford’tan Dan Aykroyd’a kadar uzanan yıldızlarla dolu kadrosuyla ilgi çekmeyi başlıyor. Filmde Redford’un karakterini bir güvenlik ekibinin liderini canlandırıyor. Ekibin yeni görevi NSA’den (Ulusal Güvenlik Dairesi) geliyor ve gizemli bir cihazı kurtarmaları gerekiyor.
Sneakers rakip hackerlerın aynı hedef için yarışmasını perdeye taşırken birden fazla hackerı ele alışı ile hackerlığın ekrana çok odaklanarak bakmaktan başka stillerle de yansıtmasını sağlıyor.
10. GoldenEye – Altın Göz (1995)
IMDb: 7.2
James Bond serisinin on yedinci yapımında Ian Fleming’in ünlü casusunu Pierce Brosnan olarak ilk kez izliyoruz. Sean Bean ve Alan Cumming ikilisini Bond’a hem gerçek dünyada hem de hackerlık yetenekleriyle soğuk terler döktürüyor. Arka planda teknolojinin nimetlerinin bol bol kullanıldığı bir klasik casusluk hikâyesi isterseniz GoldenEye kaçırılmaması gereken bir fırsat. Üstelik hacker filmleri temalı bir listede 007’yi görmemek büyük kayıp olurdu.
9. Anon (2018)
IMDb: 6.1
Günümüz sinemasında bilimkurgunun bayrak taşıyıcılarından Andrew Niccol’ın yazıp yönettiği Anon, gizliliğin olmadığı bir gelecek hayal ediyor. Herkesin gözlerinde bir implant taşıması gereken bu distopyada, her adım izleniyor. Filmde ana karakter Sal Frieland’ı Clive Owen canlandırıyor. Amanda Seyfried’ın oynadığı karakter ile Sal tanıştıklarındaysa kadının gözünde implant olmadığını fark ediliyor ve hikâye başlıyor.
İnsanların gözünü izleyebilen bir distopik hükümetin hüküm sürdüğü bu evrende hackleme de çok büyük bir rol oynuyor. Fakat bu sefer hedef insanların cihazları değil, direkt olarak vücutları ve gözleri. Hacker filmleri dendiğinde akla illa dijital dünyanın ele geçirilmesinin gelmeyebileceğini göstermesi açısından Anon önemli bir örnek.
8. One Point O (2004)
IMDb: 5.9
Jeff Renfroe ve Marteinn Thorsson’un yazdığı film gölgede kalmış bir şaheser. Hikâye Jeremy Sisto’nun canlandırdığı yalnız yaşayan bilgisayar mühendisinin beklenmedik bir paket teslim almasıyla başlıyor.
Hacker temalı filmlerin genel örgüsü olan büyük şirketlere karşı duyulan paranoya ve ultra-teknolojik bir toplumun yarattığı tedirginlik ile Kafkaesk yalnızlık ile kabus atmosferini bir araya getiren film; hacking arka planıyla izleyicisine distopya dolu bir gerçeklik sunuyor.
7. The Matrix – Matrix (1999)
IMDb: 8.7
Bilimkurgu, cyberpunk, hacker filmleri ve hatta direkt olarak sinemaya da atılmış bir imza The Matrix. Gerçek anlamıyla bir hacker filmi olmasa da eserde teknoloji kullanımı hacker yapımlarından alışkın olduğumuz terminolojiyi kullanıyor ve makinelerin yaratığı sahte gerçeklikten kaçmak için yine makineler yardıma koşuyor. The Matrix, izlememek için hiçbir sebebiniz olmayan bir klasik.
6. Inception – Başlangıç (2010)
IMDb: 8.8
Leonardo DiCaprio ve Christopher Nolan’ın işbirliğinden çıkan yapım 2010’ların en popüler eserlerinden. Bu filmde de hackerlık en bilinen hâliyle bilgisayarlar arasında değil, insanların rüyaları arasında yapılıyor. “Hacking” teriminin ne anlama geldiğini Nolan’ın hayal gücü yeniden yaratarak izleyicisine insanları hacklemeyi gösteriyor.
5. Snowden (2016)
IMDb: 7.3
Kimisine göre bir terörist, kimisine göre yüzyılın en büyük özgürlük savaşçısı. CIA’le çalışmaktan kırmızı bültenle aranmaya giden Edward Snowden’ın hikâyesi bu eserle meraklısıyla buluşuyor. WikiLeaks’le sonuçlanan macera boyunca Snowden’ı enkripsyon ve exfiltrasyon gibi gelişmiş hackerlık teknikleriyle gizli bilgileri gün ışığına çıkartma yolculuğunda izliyoruz.
Oliver Stone’un yönetmenliğini üstlendiği yapımda başrol Joseph Gordon-Levitt’e ait.
4. Blackhat (2015)
IMDb: 5.4
Michael Mann’in kalemi ve Chris Hemsworth’ün yetenekleriyle perdeye gelen yapımda, cezaevindeki bir hacker FBI’ın verdiği görevle yeniden iş başı yapıyor. Gişede başarılı olmasa da, her anı gergin bir yapım ve ilgilisine beyaz/siyah şapka hacker tanımlarını da detaylıca anlatmakta.
3. WarGames – Savaş Oyunları (1983)
IMDb: 7.1
Belki de çıkışından sonraki 40 yıl boyunca sinemada görülen “hacker” karakterini sıfırdan yaratan bir yapım WarGames. John Badham’ın yönettiği filmde Amerikan toplumunda hackerlık kavramının ve popüler kültürde etkilerinin 80’lerde nasıl başladığını görebiliyorsunuz. Günümüzün internete entegre toplumunun yaratıldığı dönemleri işlemesiyle büyük öneme sahip yapım, izleyicisine hackerlığın ne olduğunu hayali bir şekilde anlatsa da, bilgisayarların neler yapabileceğini göstermekte kesinlikle başarılı.
2. eXistenz – Varoluş (1999)
IMDb: 6.8
David Cronenberg’ün imza film anlayışı vücut dismorfisinden yaratılan estetik ile bilimkurgunun harika bir birleşimi. Filmin distopik geleceğinde oyunlar, disklerin bilgisayara değil oyuncunun omuriliğine sokulmasıyla oynanıyor. VR’dan bile gerçekçi bir tecrübe sunacağı şüphe götürmez elbette ama, tüm bunlar, “Ne pahasına?” sorusunu da beraberinde getiriyor.
Jennifer Jason Leigh, Jude Law ve Wllem Dafoe’lu göz kamaştırıcı kadrosuyla Cronenberg’ün biyoteknolojik oyunları, izlerken rahatsız edecek ama ekrandan uzağa bakmanızı imkânsız kılacak bir tecrübe vadediyor.
1. Ghost in the Shell – Kabuktaki Hayalet (1995)
IMDb: 7.9
Masamune Shirow’un aynı isimli mangasından Mamoru Oshii tarafından uyarlanan film 2029 Japonya’sında geçiyor. Beden hackingi konusunda yepyeni bir çığır olan yapımda, vücut yarı organik ve yarı teknolojik. Hackleme, insan vücuduna yapılıyor ve güvenlikten sorumlu Motoko Kusanagi’nin tek hedefi Puppet Master olarak bilinen hackerı ne pahasına olursa olsun yakalamak.
Daha sonra live-action formatında da perdeye taşınan bu yapım, anime türüne uzak olanlara bile unutulmaz bir deneyim sunmayı başarabiliyor.
Hacker filmleri temalı bir listede sizce başka hangi sinema filmleri olmalıydı? Öneri ve görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum yorumlarında paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News üzerinden takibe alabilirsiniz.
Kaynak: Movie Web
Listede izlemediğim filmleri not aldım.
Ama yazının bir yerinde “soğuk terler aktırıyor.” denmiş. Döktürüyor dense daha doğru olur sanırım.
2001 çıkışlı Swordfish bence listede kesinlikle olmalı!
Hacker filmleri güzel tema olmuş. Cyberbully ve Johnny Mnemonic’i listeme ekledim.
'90lı yılların atmosferini yansıtan Hackers, bence çok güzel bir filmdi.
Harika filmler varmış burada. Bir sürü filmi listeme ekledim. Bu aralar ne izlesem diye bakınıp duruyorum. Özellikle Johnny Mnemonic’i izlememin vakti geldi artık bence.