in ,

Son 24 Yılın En Beğenilen 24 Yerli Kısa Filmi

2024’e adım atarken son 24 yılın en beğenilen 24 yerli kısa filmi için özel bir seçki hazırladık. İşte 2000’lerden günümüze sinemamızın öne çıkan kısaları!

Son 24 Yılın En İyi 24 Yerli Kısa Filmi
- Reklam -
- Reklam -

Son yılların en beğenilen yerli kısa filmleri üzerine kapsamlı bir izleme listesi ile sizlerleyiz.

Sinemayı seviyoruz çünkü başka insanların zihinlerinde ve dünyalarında, hayal bile edilemeyecek gerçekliklerde kendimize dair duygular görmek paha biçilemez bir duygu. Gerek bizi karakterlerle olağanüstü empatilere sürükleyen hayat hikâyeleri, gerek upuzun sekanslarıyla içimizdeki ilkel insanı ortaya çıkaran epik filmler, gerekse gerçeklikten bir an olsun uzaklaşmamızı sağlayan maceralar ile sinemanın bilindik dünyası her şey değişse de orada durmaya devam ediyor.

Son zamanlarda dikkat ve odaklanma süremizin azalması, ekonomik koşulların hem üretim hem tüketim biçimlerinde yarattığı tahribatlar dolayısıyla, bu maceralara daha kısa süreliğine çıkmayı tercih ediyoruz. Artan niteliği ve niceliği ile Türkiye’deki kısa film dünyası, gümbür gümbür seyahatine devam ediyor. Ne ara başlayıp bittiğini anlamadığımız ve kısacık hissettiren 2023 yılının sona ermesinin ardından, sizlerle son 24 yılın en sevilen 24 yerli kısa filmini paylaşmak istedik.

- Reklam -

Bu listeyi yaparken temel aldığımız faktör Letterboxd kullanıcı puanları oldu. Ama onunla yetinmedik. Hesaplamayı, çok oylanan filmler ve az oylanan filmler arasında dengeli dağıtabilmek adına IMDb ve Letterboxd algoritmalarını bayesian ortalaması ile birleştirerek, adaletli bir sıralama yapmaya çalıştık. Kriterlerimiz ve hesabımız şöyleydi:

  • Film 35 dakikadan kısa olmalı,
  • Türkiye yapımı olmalı,
  • 2000 yılı veya sonrasında çekilmiş olmalı,
  • Letterboxd puanlama kriterlerini sağlamalı ve bir ortalama puana sahip olmalı

Bu kriterleri sağlayan tam 50 yerli kısa filmi, ağırlıklı ortalama sabitleri olarak, tüm 49 filmin oylanma sayısı ortalaması ve Letterboxd puan ortalamasını alıp IMDb algoritması üzerinden tekrar hesapladık. Böylece oy sayısı arttıkça düşen ortalama sebebiyle, daha az oylanan filmlerin avantajını ortadan kaldırmaya ve aynı zamanda filmlerin çok oylanmış olmalarına sebep olan başarıyı da göz ardı etmemeye çalıştık.

İşte huzurlarınızda Letterboxd kullanıcılarına göre son 24 yılın en sevilen kısa filmleri listesi.

2000’lerden Günümüze En İyi Yerli Kısa Filmler Listesi

24. “Yara” (2020) – Onur Güler

Yara – Onur Güler - Yerli Kısa Film

Onur Güler’in yönettiği ve başrollerinde Tülin Özen ve Nihal Yalçın gibi başarılı isimlerin yer aldığı film, ölüm raporu hazırlamak için gittiği bir evde, Türkiye’ye ve kadının toplumdaki rolüne dair çarpıcı gerçeklerle yüzleşen bir doktorun hikâyesini anlatıyor. Özellikle oyunculukları ve hikâyesi ile dikkat çeken film, birçok festivalde ödüller aldı.

Yara filmi MUBI platformu üzerinden izlenebiliyor.

23. “Rapunzel” (2009) – Tolga Karaçelik

YouTube video

Ünlü yönetmen Tolga Karaçelik’in ilk kısa filmlerinden biri olan Rapunzel, ÖSS’ye hazırlanırken evine kapanmış bir kızın, bir balon satıcısı ile yaşadığı gerçekçi-büyülü bir hikâyeyi anlatıyor. Filmin dili ve tonu, Karaçelik’in sonraki filmlerine işaret eder nitelikte.

22. “Salıncak” (2013) – Nazan Kesal

Salıncak (2013) – Nazan Kesal

Başarılı oyunculuğu ile bildiğimiz Nazan Kesal’ın, ilk ve şimdilik tek yönetmenlik tecrübesi olma özelliği taşıyan Salıncak, aile içi şiddeti en sert biçimiyle aktarırken, çarpıcı yapısıyla dikkat çekiyor.

Salıncak MUBI platformu üzerinden izlenebiliyor.

21. “Moto Guzzi” (2010) – Özcan Alper

Moto Guzzi (2010) – Özcan Alper - Yerli Kısa Film

Ulusal ve uluslararası başarılarıyla tanıdığımız yönetmen Özcan Alper’in 2010 yılında yaptığı kısa film, Kars’ın Digor ilçesinde yaşayan on iki yaşındaki Yusuf’un köyüne oldukça uzak olan okuluna her gün bisikletle gidip gelme hikayesinden yola çıkıyor ve romantik bir anlatıya dönüşüyor.

Moto Guzzi MUBI üzerinden izlenebiliyor.

20. “Büyük İstanbul Depresyonu” (2020) – Zeynep Dilan Süren

Büyük İstanbul Depresyonu (2020) – Zeynep Dilan Süren - Yerli Kısa Film

Zeynep Dilan Süren’in Büyük İstanbul Depresyonu, uluslararası birçok başarısının ardından, Türkiye’de geçen yılların en dikkat çekici kısa filmlerinden biri. Bunun başlıca sebebi de, gençliğin özellikle son birkaç yılda gittikçe artan bunalımını, tam da onlara özgü bir dille anlatmayı başaran kendine özgü dili.

19. “Birlikte, Yalnız” (2022) – Kasım Ördek

Birlikte, Yalnız (2022) – Kasım Ördek

Sokaklarda birlikte yaşayan, ama içlerinde yalnız iki karakterin birlikte kalmaya devam edebilme çabasını, acelesiz ama güçlü, yetkin ama samimi bir dille anlatmayı başarabilen Birlikte, Yalnız, özellikle Türk sinemasında aradığımız güçte yönetmenlik başarısı, etkileyici oyunculukları ve senaryo yapısı ile, geçtiğimiz yılların en çarpıcı kısa filmlerinden biri olmayı başarıyor.

18. “Tapınak” (2020) – Murat Uğurlu

Tapınak (2020) – Murat Uğurlu

Öykü kitaplarından da tanıdığımız Murat Uğurlu, yine kendine has tekinsiz fantastik dünyası içerisinde, topluma ve ülkeye dair, toplum olmaya dair en derin travmalarımıza, çok hassas bir biçimde temas ettiği Tapınak filminde, bir depodaki gece bekçisinin, ruhani hikayesini anlatıyor.

17. “Müjdeler Var Yurdumun Toprağına Taşına, Erdi Sinemam 100 Şeref Yaşına” (2015) – Melik Saraçoğlu, Hakkı Kurtuluş

Müjdeler Var Yurdumun Toprağına Taşına, Erdi Sinemam 100 Şeref Yaşına

Sinemaya ve sinema yapmaya olan aşkları ile tanıdığımız Saraçoğlu ve Kurtuluş ikilisinden, Türk sinemasının doğum günü sayılan 14 Kasım 1914’te çekildiği iddia edilen, hiç kimselerin görmediği kayıp film Ayastafenos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı üzerinden, 1856’dan günümüze uzanan bir tarih soruşturması.

Filmi MUBI üzerinden izleyebilirsiniz.

16. “Son Şnitzel” (2017) – İsmet Kurtuluş, Kaan Arıcı

Türk Kısa Filmi - Son Şnitzel

Çıktığı yıl yaşadığı sansürle de gündeme gelen Son Şnitzel, oldukça ilginç hikâyesi ve tasarımlarıyla dikkat çekiyor. İsmet Kurtuluş ve Kaan Arıcı ikilisinin yazıp yönettiği film, distopik bir gelecekte, son kez Şnitzel yemek isteyen bir devlet başkanını anlatıyor.

15. “Bisiklet” (2010) – Serhat Karaaslan

Bisiklet (2010) – Serhat Karaaslan - Yerli Kısa Film

Sinemamızın belki de en başarılı kısa film yönetmeni Serhat Karaaslan’ın erken dönem kısalarından biri olan Bisiklet, babasıyla birlikte kağıt toplayan bir çocuğun bisiklet sevdası üzerinden, İtalyan Gerçekçi sinemasına yakın bir anlatımla, sinema tarihimizin en çok ödül alan filmlerinden birini ortaya çıkarıyor.

Bisiklet filmini Vimeo üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

14. “Our Ark” (2021) – Deniz Tortum

Our Ark (2021) – Deniz Tortum

Kendine has diliyle sinemamızda özel bir yer edinme yolunda emin adımlarla ilerleyen Deniz Tortum’un kısa-deneysel-belgeseli Our Ark, dünyayı yedekleme fikri üzerinden, 3D modellere aktarılmış hayvanlar, yağmur ormanları, şehirler, nesneler ve insanlar üzerinden bugüne ve geleceğe dair çok şey söylüyor.

Our Ark filmini Vimeo üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

13. “Salı” (2015) – Ziya Demirel

Salı - Kısa Film

Ziya Demirel’in 2015 yılında açılışını Cannes Film Festivali’nin Ana Kısa Film Yarışması’nda yapan filmi, sinemamızdaki beden-cinsiyet sorgulamalarının en başarılı örneklerinden birini oluşturuyor. Lise öğrencisi bir genç kızın okuldan eve giderkenki yolculuğunu anlatan film, kamera dili ve oyunculuklarıyla dikkat çekerken, finaliyle de bir kısa film nasıl final yapmalı sorusuna cevap niteliği taşıyor.

Salı filmini Vimeo üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

- Reklam -

12. “Dondurma” (2014) – Serhat Karaaslan

Dondurma (2014) – Serhat Karaaslan

Listedeki bir başka (ve kesinlikle son değil) Serhat Karaaslan filmi Dondurma, 11 yaşındaki Rojhat ve annesinin hikâyesini anlatıyor. Bir gün köye motosikleti üzerinde bir dondurmacı gelir. Tüm çocuklar adamın etrafını sarar, dondurmayla bakır tel, yumurta ve evlerinden getirdikleri kıymetli eski eşyaları değiş tokuş ederler.

11. “Sessiz” (2012) – Rezan Yeşilbaş

Sessiz (2012) – Rezan Yeşilbaş

Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye alan kısa film Sessiz, bu alanda sinemamızda tek olma konumunu hala koruyor. 1984 yılı. Diyarbakırlı Zeynep’in, hapisteki kocasını ziyaret ettiğinde yalnızca Türkçe konuşmasına izin vardır. Zeynep, Türkçe bilmese de bir şekilde anlaşmayı başarırlar. Mahkumlara dışardan herhangi bir şey getirmek yasak olduğu halde Zeynep kocasına yeni ayakkabılar götürmenin bir yolunu bulur.

10. “Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film” (2015) – Ömer Çapoğlu & Serdar Önal

Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film (2015) – Ömer Çapoğlu & Serdar Önal

Çapoğlu ve Önal’ın filmlerinde, Harun, evlenmeyi düşündüğü sevgilisi tarafından terk edilir ve terk edilmenin getirdiği sarsıntıyla sokaklarda dolaşırken bir film satıcısına rastlar. Film satıcısı ise verdiği filmlerle insanları mutlu etmeye çalışan, aynı zamanda da kendi içsel yolculuğu olan bir kişidir. Wong Kar Wai filmlerinden etkilenen Harun, filmlerdeki karakterlerle kendini özdeşleştirerek, eğlenceli ve hüzünlü bir içsel yolculuğa çıkar.

Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film filmini Vimeo üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

9. “Taş” (2018) – Alican Yücesoy

Taş (2018) – Alican Yücesoy - Yerli Kısa Film

Başarılı oyunculuk hayatı ile bildiğimiz Alican Yücesoy’un, Ersin Karabulut’un hikayesinden uyarladığı Taş, herkesin kucağında bir taş ile yaşamak zorunda olduğu alternatif bir gerçeklikte, bir isyan hikâyesini mizahi bir dille anlatıyor. Yücesoy’un ilk yönetmenlik denemesi, ülke çapında birçok festival ve platformda oldukça beğeni topladı.

8. “Adres” (2022) – Aram Dilda

Adres (2022) – Aram Dildar

Aram Dildar, Kürt köylerindeki Kürtçe isimlerin, Türkçe isimlerle değiştirilmesi üzerinden, Türkiye’nin trajikomik politik geçmişine, Aziz Nesin tarzı bir hikâyeyle şahane bir anlatı sunuyor. Tamamını politik hiciv olarak tanımlayabileceğimiz film, aynı zamanda Dildar’ın estetik duygusunu da öne çıkarmayı başarıyor.

Adres filmi MUBI üzerinden izlenebiliyor.

7. “Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada” (2022) – Özgürcan Uzunyaşa

Öykü Özyürek - Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada

Özgürcan Uzunyaşa Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada filmi ile tiyatro ve sinema dünyasındaki erkek egemen anlayışa, sinemacı kimliği ile adeta ateşli bir özeleştiri sunuyor. Genç bir oyuncu adayının tiyatro kulisinde uğradığı tacizden hareketle, gerçekliklerin iç içe geçtiği ve bunu asla durmayan hareketli bir tek çekim ile yaptığı film, geçen yıl kısa film dünyamızda nitelikli yönetmenliği ile büyük sükse yaratmıştı.

Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada filmi MUBI üzerinden izlenebiliyor.

6. “Ablam” (2019) – Burcu Aykar

Ablam (2019) – Burcu Aykar

Aykar’ın Elif Türkölmez’in öyküsünden uyarladığı kısa filminde, genç bir kız çocuğunun ablası ile girdiği büyüme yarışında nostaljik bir yolculuk hikâyesi sunuyor. Film, özellikle 80’ler sonu ve 90’lar başında çocuk olanlar için duygu dolu bir dünya yaratıyor.

Ablam adlı film MUBI üzerinden izlenebiliyor.

5. “Ahtopot” (2019) – Engin Erden

Ahtopot (2019) – Engin Erden

Engin Erden’in başarılı kısası Ahtopot, sıcak bir yaz gününde görmezden gelinen iki çocuğun kendilerini kanıtlamak için yaptıkları planı anlatıyor. Film, özellikle görsel gücü ile dikkat çekerken seyirciye yüksek prodüksiyon kalitesinde yapılmış bir mizah deneyimi sunuyor.

Ahtapot MUBI üzerinden izlenebiliyor.

4. “Avarya” (2019) – Gökalp Gönen

Avarya (2019) – Gökalp Gönen - Yerli Kısa Film Animasyon

Neslinin en başarılı ve dikkat çekici animasyon sanatçılarından biri olan Gökalp Gönen’in neredeyse her şeyini tek başına yıllar içinde öre öre yaptığı kısa filmi Avarya, animasyon kalitesi ile izleyenleri adeta büyülüyor. Tüm dünyada adından övgüyle söz ettiren film, Gönen’in de ulaşacağı seviyelerde bir sınır olmadığını söylüyor.

Avarya’yı Vimeo üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

3. “Stiletto” (2021) – Can Merdan Doğan

Stiletto (2021)

Can Merdan Doğan’ın çıktığı günden bugüne hala konuşulan kısa filmi Stiletto, cinsiyet rolleri ve erkeğin toplumsal konumu üzerine etkileyici bir hiciv. Bir taksi şoförünün aracının bagajında bulduğu stilettolar üzerinden, meşhur “Türk Aile Yapısı”nı iğdiş ederken, eğlenceli bir sürprizli yapısı ile de dikkat çekiyor.

Stiletto MUBI’de yayınlanıyor.

2. “Wicked Girl” (2016) – Ayçe Kartal

Wicked Girl (2016) – Ayçe Kartal

Kendine özgü tarzı, yüksek estetik gücü ile Türkiye’nin en önemli sanatçılarından biri olan Ayçe Kartal’ın 2016 yılında ülkemize bir de Cesar ödülü (Avrupa’nın Oscar ödülü) kazandıran Wicked Girl animasyonu, bir kız çocuğunun korku dolu hikâyesini, insana tırnaklarını yedirten bir gerilimle anlatmayı başarıyor.

Wicked Girl filmini Vimeo üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

1. “Suçlular” (2020) – Serhat Karaaslan

Suçlular (2020) – Serhat Karaaslan - Yerli Kısa Film

Ve birinci sırada, listedeki üçüncü filmiyle yine Serhat Karaaslan var. Karaaslan’ın Suçlular filmi, yönetmenin Görülmüştür adlı uzun metrajından sonra yaptığı bir kısa film. Yönetmenler genelde uzun metrajlı filmlerinden sonra kısa film yapmazlar ama Karaaslan, Sundance’te en iyi senaryo ödülü alan, Oscar’da kısa listeye kalan filmi ile bu geleneği çarpıcı biçimde bozuyor. Anadolu’da bir şehirde, sevişmek için otel odası arayan iki gencin hikâyesi, Türkiye’de kimlikleri çalınmış gençlere dair etkileyici bir anlatı sunuyor.

Yapım BluTV platformu üzerinden izlenebiliyor.

Sizce son dönemlerin en beğenilen yerli kısa filmleri listesinde başka hangi yapımlar olmalıydı? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Black Film Fragman - Amy Winehouse Hayatı

Amy Winehouse’un Hayatını Anlatan “Back to Black” Filminden Fragman

Amazon Studios ve MGM Studios Birleşmesi

Amazon Studios ve MGM Tek Çatıda Birleşiyor: Yüzlerce Çalışan İşten Çıkarılacak