in

Mars Uydusu Phobos’un Keşfinde Kullanılacak Rover’ın Testleri Başladı

Mars uydusu Phobos’u keşfedecek Rover’ın testleri başladı. Kızıl Gezegen’in en büyük uydusunun kökeni araştırılacak.

Mars Uydusu Phobos Rover
- Reklam -
- Reklam -

Başka bir gezegenin uydusunu keşfedecek ilk Rover’ın iniş testleri başladı. Mars uydusu Phobos’a yapılacak tarihi inişin en erken 6 yıl sonra gerçekleşmesi bekleniyor.

25 kilogramlık robot Japonya Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) Mars Uyduları Keşifleri (MMX) görevinin bir üyesi. MMX 2024’te fırlatılacak ve sonraki yıl Kızıl Gezegen’e ulaşması planlanıyor. 2026’nın sonları veya 2027’nin başlarında da Alman-Fransız ekipleri tarafından geliştirilen MMX Rover’ı Mars’ın iki uydusundan büyük olanına, 22 kilometre karelik Phobos’a iniş yapacak. (Küçük uydu Deimos ise sadece 13 kilometre kare.)

İniş, MMX roketinin uyduya olan yakınlığına göre 40-100 metre arasından, serbest düşüş şeklinde yapılacak. Bütün görevi sekteye uğratacak dramatik bir hatayı engellemek için simülasyonlar üzerine çalışmaya başlandı bile. Rover’ın 6 yıl sonraki düşüşünde yaşanabilecek her senaryo Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) Bremen’deki tesislerinde test ediliyor.

- Reklam -

DLR’da Bileşik Yapılar ve Adapte Olabilen Sistemler Enstitüsü’nde çalışan Michael Lange, testlerin başladığını duyuran açıklamada şunları söyledi.

“Laboratuvar ortamında MMX Rover’ının ilkel bir modelini 5 santimetrelik yükseklikten değişen yüzeylere, değişen açılardan bırakıyoruz. Phobos’un yüzeyinde inilecek tam nokta şansa bağlı. Bu yüzden her olasılığı analiz ederek bütün senaryolara karşı hazırlanıyoruz.

“Phobos’ta yerçekimi Dünya’dakinin iki binde biri kadar olduğundan bu sistemle çarpışmanın Rover’da yaratacağı etkiyi simüle edebiliyoruz.”

Mars Uydusu Phobos

MMX Rover’ının yaşayacağı çarpışma herhangi bir şekilde yaşanabilir ve araştırmacıların en korktuğu olasılık sivri bir kayaya çarpma ihtimali. Bu yüzden testlerde değişen açılar ve yüzeylere özellikle önem gösteriliyor. DLR testlerinin sonuçları bilgisayar modellemeleri şeklinde JAXA’yla paylaşıldıktan sonra 60 santimetre uzunluğundaki Rover’ın son hâli üretilecek.

- Reklam -

Görevin Amacı Mars Uydularının Kökenini Araştırmak

MMX görevi Phobos ve Deimos’un geçmişini ve evrimini araştırma odaklı. Şu an için Mars’ın iki uydusunun kökeni bilinmiyor. Bazı araştırmacılar uyduların, Mars’ın kütle çekimine yakalanmış ve böylece yörüngeye girmiş meteorlar olduğunu düşünüyorken diğerleri iki uydunun Mars’ın parçaları olduğunu ve geçmişte yaşanmış büyük bir çarpışma sonucunda gezegenden ayrıldığını iddia ediyor.

Mars Uydusu Phobos Rover

MMX’in esas uzay aracı Mars’ın yörüngesine girip iki uyduya dair uzaktan bilgi toplayacak ve MMX Rover’ı uygun açılar yakalandığında Phobos’a inecek. Rover Phobos’un yüzeyinden bir örnek aldıktan sonra araca geri gönderecek fakat kendisi dönüş yolculuğunun bir parçası olmayacak. Uzay aracı Dünya’ya varınca Rover’ın verdiği örnekler incelenerek uyduların geçmişi öğrenilecek.

Rover ise 100 Dünya günü daha Phobos’ta aktif olarak görev alıp uydunun yüzeyinden elde ettiği verileri Dünya’yla paylaşacak ve görevi bittiğinde Phobos’ta kalacak. MMX Rover’la aynı kaderi paylaşan ve geçen sene veda ettiğimiz Curiosity’yi ve bu sene yolculuğuna başlayan küçük kardeşi Perseverance’ı da anmadan geçmeyelim.

Sizin bu görevden beklentileriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bekliyoruz.

Kaynak: Space

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dr. Stone

Dr. Stone 2. Sezon Yeni Karakterler ile Geliyor

The Diaries of Alan Rickman Günlükleri Kitap

Alan Rickman Günlükleri Kitap Oluyor: The Diaries of Alan Rickman Yolda