in

Mars 2020 Görevi Başladı: Perseverance, Türkiye’den 2.5 Milyon İsmi Uzaya Götürüyor

Mars 2020 Görevi başladı! Kızıl Gezegen’i keşfedecek olan Perseverance aracı yola çıktı. Türkiye’den 2.5 milyon kişinin ismi uzaya gidiyor.

Mars 2020 Perseverance
- Reklam -
- Reklam -

Jules Verne, Ray Bradbury ve Isaac Asimov gibi bilimkurgu edebiyatının önemli kalemlerinin yıllar önce anlattığı hayaller yavaş yavaş gerçek oluyor. NASA’nın Mars 2020 görevi için kalkış başarıyla gerçekleşti. Perseverance adlı araç, en çok katılımın 2.5 milyon isimle Türkiye’den olduğu yolculuğuna başladı.

Dünya’ya en yakın konumda bulunan ve şartları ile yaşama en elverişli gezegen gözü ile bakılan Mars’ı keşfetmek için önemli bir adım daha atıldı. NASA, geçen sene Kızıl Gezegen’e ismini göndermek isteyenler için dev bir kampanya başlatmıştı.

Türkiye, toplamda 2.5 milyon ismi yazdırarak “Mars’a Adını Gönder” kampanyasında zirveye oturdu. Perseverance adlı uzay aracı, 11 milyon insanın ismini Mars’a götürüyor. Türkiye’den sonra uzaya en çok isim gönderen diğer ülkeler şu şekilde: Hindistan 1.7 milyon, ABD 1.7 milyon ve Çin 292 bin.

- Reklam -

Türkçe anlamı Azim olan araç, 2012’den beri uzayda olan Curiosity’den sonra Mars’ta görev yapacak ilk hareketli yüzey keşif aracı olma özelliğini taşıyor.

Mars 2020 Görevi Perseverance Kalkış Süreci| İZLE

YouTube video

Florida’da bulunan Cape Canaveral adlı tesislerden Türkiye saati ile 14.50’de yapılan fırlatma, bir aksilik olmadan gerçekleştirildi. Perseverance’ı taşıyan Atlas V roketi, Dünya’nın atmosferinden çıkışını yapıp gövdeden ayrıldı. Perseverance’ın Mars’a varması ise toplamda 7 ay sürecek bir yolculuğa gebe.

Mars 2020 Perseverance Atlas V
Atlas V

Kızıl Gezegen’deki olası yaşamın izlerini bünyesindeki tam 23 kamera ile birlikte arayacak olan Perseverance, Curiosity ile birlikte bu keşif görevinde çok önemli roller üstlenecek.

Mars Helikopteri de Yolda

NASA Perseverance uzay aracı, yalnızca Mars yüzeyinde değil, gezegenin toprağının altındaki zenginlikleri de araştıracak. Aracın bulacağı örnekler, Kızıl Gezegen’e gönderilecek başka bir uzay aracı ile gezegenimize geri getirilecek.

Perseverance’a aynı zamanda Ingenuity adlı bir helikopter de eşlik ediyor. Mars’a gönderilen ilk helikopter olan bu araç, gezegenin görüntülenmesi adına önemli işlere imza atacak.

- Reklam -
Mars 2020 Perseverance Ingenuity
Ingenuity

Perseverance’ın 18 Şubat 2021 tarihinde Mars’taki Jezero Krateri’ne iniş yapması bekleniyor.

Mars Yarışı Kızışıyor: Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri de Araçlarını Yolladı

Kızıl Gezegen şu sıralar dünya milletlerinin gözdesi konumunda. Çin de geçen hafta Tianwen-1 adlı aracının Mars yolculuğunu başlatmıştı. Bu araç, eğer başarı ile varışını gerçekleştirebilirse Mars’a operasyonel bir iniş yapan ikinci ülkenin adı Çin olmuş olacak.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri de önceki haftalarda Hope adlı uzay aracını Mars’a göndermişti. Fakat diğerlerinden farklı olarak Hope, gezegene iniş yapmak yerine Mars yörüngesinde tur atacak ve Kızıl Gezegen’in hava şartlarını inceleyecek.

Peki siz bu yolculuğu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce nasıl keşiflere imza atılacak? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Çernobil’de Yetişen Mantarlar Astronotları Kozmik Işınlardan Koruyabilir

Kaynak: Space

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for SiskoKarinca SiskoKarinca dedi ki:

    Bu haber tamda MARSLI kitabını okurken denk geldi. Çok iyi oldu.:grin::laughing:

  2. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    2 kere gitmeye gerek yok 2018 de marsa gitmiştim zaten

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Black Beauty Disney Plus 2020

Black Beauty Uyarlaması Disney+’a Gelecek

The Witches

The Witches Uyarlaması +18 Olacak: Roald Dahl’ın Cadılar’ı Yetişkinler İçin Geliyor