Jules Verne, Ray Bradbury ve Isaac Asimov gibi bilimkurgu edebiyatının önemli kalemlerinin yıllar önce anlattığı hayaller yavaş yavaş gerçek oluyor. NASA’nın Mars 2020 görevi için kalkış başarıyla gerçekleşti. Perseverance adlı araç, en çok katılımın 2.5 milyon isimle Türkiye’den olduğu yolculuğuna başladı.
Dünya’ya en yakın konumda bulunan ve şartları ile yaşama en elverişli gezegen gözü ile bakılan Mars’ı keşfetmek için önemli bir adım daha atıldı. NASA, geçen sene Kızıl Gezegen’e ismini göndermek isteyenler için dev bir kampanya başlatmıştı.
Türkiye, toplamda 2.5 milyon ismi yazdırarak “Mars’a Adını Gönder” kampanyasında zirveye oturdu. Perseverance adlı uzay aracı, 11 milyon insanın ismini Mars’a götürüyor. Türkiye’den sonra uzaya en çok isim gönderen diğer ülkeler şu şekilde: Hindistan 1.7 milyon, ABD 1.7 milyon ve Çin 292 bin.
Türkçe anlamı Azim olan araç, 2012’den beri uzayda olan Curiosity’den sonra Mars’ta görev yapacak ilk hareketli yüzey keşif aracı olma özelliğini taşıyor.
Mars 2020 Görevi Perseverance Kalkış Süreci| İZLE

Florida’da bulunan Cape Canaveral adlı tesislerden Türkiye saati ile 14.50’de yapılan fırlatma, bir aksilik olmadan gerçekleştirildi. Perseverance’ı taşıyan Atlas V roketi, Dünya’nın atmosferinden çıkışını yapıp gövdeden ayrıldı. Perseverance’ın Mars’a varması ise toplamda 7 ay sürecek bir yolculuğa gebe.

Kızıl Gezegen’deki olası yaşamın izlerini bünyesindeki tam 23 kamera ile birlikte arayacak olan Perseverance, Curiosity ile birlikte bu keşif görevinde çok önemli roller üstlenecek.
Mars Helikopteri de Yolda
NASA Perseverance uzay aracı, yalnızca Mars yüzeyinde değil, gezegenin toprağının altındaki zenginlikleri de araştıracak. Aracın bulacağı örnekler, Kızıl Gezegen’e gönderilecek başka bir uzay aracı ile gezegenimize geri getirilecek.
Perseverance’a aynı zamanda Ingenuity adlı bir helikopter de eşlik ediyor. Mars’a gönderilen ilk helikopter olan bu araç, gezegenin görüntülenmesi adına önemli işlere imza atacak.

Perseverance’ın 18 Şubat 2021 tarihinde Mars’taki Jezero Krateri’ne iniş yapması bekleniyor.
Mars Yarışı Kızışıyor: Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri de Araçlarını Yolladı
Kızıl Gezegen şu sıralar dünya milletlerinin gözdesi konumunda. Çin de geçen hafta Tianwen-1 adlı aracının Mars yolculuğunu başlatmıştı. Bu araç, eğer başarı ile varışını gerçekleştirebilirse Mars’a operasyonel bir iniş yapan ikinci ülkenin adı Çin olmuş olacak.
Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri de önceki haftalarda Hope adlı uzay aracını Mars’a göndermişti. Fakat diğerlerinden farklı olarak Hope, gezegene iniş yapmak yerine Mars yörüngesinde tur atacak ve Kızıl Gezegen’in hava şartlarını inceleyecek.
Peki siz bu yolculuğu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce nasıl keşiflere imza atılacak? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
* Çernobil’de Yetişen Mantarlar Astronotları Kozmik Işınlardan Koruyabilir
Kaynak: Space
Bu haber tamda MARSLI kitabını okurken denk geldi. Çok iyi oldu.

2 kere gitmeye gerek yok 2018 de marsa gitmiştim zaten