in ,

Girit’te Labirent Benzeri Duvarlara Sahip 4.000 Yıllık Gizemli Bir Yapı Bulundu

Girit adasındaki Kasteli beldesi yakınlarındaki bir tepenin zirvesinde bulunan yapı, labirent benzeri duvar dizilimleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Girit'te 4.000 Yıllık Labirent Yapı Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Girit adasında Papoura Tepesi’nde yer alan ve 4.000 yıllık olduğu düşünülen devasa bir yapı, arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandırdı. Labirent duvarlara sahip gibi gözüken antik yapı, adanın yeni inşa edilmekte olan uluslararası havaalanı projesini de önemli ölçüde etkileyebilir.

Minos medeniyetine ait olan antik yapı, adanın diğer ünlü yapıları olan Knossos ve Phaistos saraylarıyla aynı döneme, yani M.Ö. 2000-1700 tarihine dayanıyor. Ancak bu yapıyı benzerlerinden ayıran en büyük özellik, tam anlamıyla bir gizem olması.

Yunan Kültür Bakanlığı yetkilileri, yapının 48 metre çapında, oldukça geniş bir alana yayıldığını belirtiyor. Sekiz ayrı taş halkadan oluşan ve bu halkaları birbirine bağlayan küçük duvarlarla odacıklar oluşturulan yapı, tam anlamıyla bir labirent görünümünde. Bakanlığın açıklamasında, bu karmaşık mimarinin efsanevi Kral Minos’un labirentini akıllara getirdiği vurgulanıyor.

- Reklam -

Girit Adasındaki 4.000 Yıllık Labirent Şeklindeki Gizemli Yapının Ne Amaçla Kullanıldığı Araştırılıyor

Yapının merkezinde ise 15 metre çapında bir daire şeklindeki ana bölüm yer alırken, çevresindeki uzantılar farklı bölmeleri oluşturuyor. Bulunan seramik parçalarından yola çıkan arkeologlar, eserin Minos uygarlığının en parlak dönemlerinden biri olan MÖ 2000-1700 yıllarına ait olduğunu tahmin ediyor.

Minoslar, yaklaşık MÖ 3000-1100 yılları arasında Girit’te gelişmiş bir uygarlık inşa etmiş, çanak çömlek, heykelcik, mücevher ve fresk gibi pek çok sanat eseri bırakmışlardı. Ancak yazılı dillerini tam olarak çözebilmek mümkün olmadı. 20. yüzyılın başlarında İngiliz arkeolog Sir Arthur Evans’ın çalışmalarıyla yeniden gün yüzüne çıkan medeniyet, Kral Minos’tan esinlenerek bu adı almıştı.

Girit'te 4.000 Yıllık Labirent Yapı Bulundu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tarihin En Eski İnsansı Ayak İzi Girit’te Keşfedildi: 6 Milyon Yıllık Geçmiş

Minos mimarisinin en ünlü örneklerinden Giritli saray Knossos, orta avluyu çevreleyen koridorlarla birbirine bağlanan odalardan oluşuyordu. Ancak bu devirvari yapılar, kraliyet ikâmetgahından ziyade yerel yönetim birimleri olarak kullanılmış görünüyor. Kasteli’deki yeni keşif de benzer şekilde bir ikâmetgah olmadığı düşünülüyor.

Kültür Bakanlığı açıklamasına göre, buluntu yerindeki hayvan kalıntılarının varlığı, yapının periyodik olarak düzenlenen ritüel şölenler için kullanılmış olabileceğine işaret ediyor. Yiyecek, şarap ve adak sunularının parçası olan bu törenlerde, toplumun bir araya geldiği tahmin ediliyor.

Girit’te Tarihin Derinliklerinden Yükselen Labirent Gizemli Yapı Havalimanı Projesinin Tam Üzerinde Yer Alıyor

Ancak eserin tam olarak hangi amaçla ve nasıl kullanıldığı henüz bilinmiyor. Kazı çalışmaları sürerken, yapının yüksekliği ve detaylı şekli de araştırılacak. Bunun yanı sıra yapıyı korumak ve incelemek için Yunan Sivil Havacılık İdaresi ile çalışılacak. Çünkü bu gizemli eser, inşaatı devam eden Girit Havalimanı’nın gözetleme radarları için seçilen tepenin tam üzerinde yer alıyor.

- Reklam -

Gelecekte yılda 18 milyon yolcunun kullanması öngörülen havalimanına giden yolda çok sayıda arkeolojik alan bulunuyor. Sadece Kasteli’de 35’ten fazla ören yeri keşfedildi. Bu nedenle Kültür Bakanı Lina Mendoni, havalimanı ve kültür mirasını dengelemeyi öneriyor:

“Bu benzersiz keşfi korurken havalimanı projesine de devam edebiliriz. Radar istasyonu için alternatif bir yer belirlenebilir.”

Girit'te Labirent Benzeri Duvarlara Sahip 4.000 Yıllık Gizemli Bir Yapı Bulundu

Adadaki ören yerleri, turizm açısından büyük önem taşısa da aşırı ziyaretçi yoğunluğu tehdidi var. Atina’daki Akropol’e günlük giriş sayısı sınırlı tutulmuştu. Girit’te de geçmiş ile gelecek arasında bir denge kurulması bu anlamda büyük bir önem taşıyor. Arkeologlar, bu yapının tam olarak ne amaçla kullanıldığını anlamak ve daha fazla bilgi edinmek için çalışmalara devam edecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tarihöncesinden Kalma Bir Zaman Kapsülü: İspanya’da 16.800 Yıllık Mağara Yerleşimi Bulundu

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ayşe Yılmaz

Ankara doğumlu, Antalya'da yaşıyor. Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun. Hayalleri arasında iyi bir İngilizce öğretmeni olmak veya çevirmenlik yapmak var. İngilizce dışında Almanca da bilmekte. Boş zamanlarında kitap okumayı, yürüyüş yapmayı ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dünya'nın İç Çekirdeği Son 15 Yıldır Daha Yavaş Dönüyor

Dünya’nın İç Çekirdeğinin Son 15 Yıldır Daha Yavaş Döndüğü Ortaya Çıktı: Peki Bu Ne Anlama Geliyor?

Büyük Sorunların Küçük Kitabı - Serdar Nurmedov

Duygusal Esneklik Kazanmak İsteyenlere: Serdar Nurmedov İmzalı “Büyük Sorunların Küçük Kitabı” Raflarda