in ,

Plüton’un Gizemli ‘Kalbinin’ Nasıl Oluştuğu Ortaya Çıktı

Yeni bir araştırma Plüton gezegeninin kalp şeklindeki bölgesinin nasıl oluştuğunu gün yüzüne çıkarıyor.

Plüton'un 'Kalbinin' Nasıl Oluştuğu Ortaya Çıktı
- Reklam -
- Reklam -

Plüton’un yüzeyindeki kalp şeklindeki bölgenin nasıl oluştuğu yeni bir çalışma ile ortaya çıktı.

NASA’nın New Horizons uzay aracının 2015’teki keşfi, cüce gezegenin albümüne bir kalp eklemişti. Araştırmacılar şimdi bu kozmik kalbin kökeniyle ilgili şaşırtıcı bir teori ortaya attılar.

Nature Astronomy dergisinde yayımlanan makalede, ‘Tombaugh Regio’ olarak bilinen kalp şeklindeki bölgenin, Kansas eyaletinden daha geniş çaplı bir gök taşının çarpması sonucu oluştuğu belirtiliyor. Araştırmacılar, Plüton’un yüzeyine çarpmaları ve ardından oluşan formasyonları simüle eden bilgisayar modelleri kullandılar.

- Reklam -

Çalışmaya göre Tombaugh Regio’nun açık rengini nitrojen buzu veriyor. Güneş Sistemi’nin dış bölgelerindeki buzlu cisimlerin çarpışmaları, Güneş’e yakın olanlara göre farklı dinamiklere sahip. Araştırmanın ortak yazarı Erik Asphaug’a göre “Uzak Güneş Sistemi’ndeki hızlar o kadar yavaş ve katı buz o kadar güçlü ki hesaplamalarınızın çok daha kesin olması gerekir.”

Plüton'un 'Kalbinin' Nasıl Oluştuğu Ortaya Çıktı

Bern Üniversitesi’nden Martin Jutzi liderliğindeki ekip, Sputnik Planitia olarak bilinen batı kalp bölgesinin oluşumuna yol açacak çarpışma açılarını ve boyutlarını test etti. Yaklaşık 2.000 kilometrekarelik Sputnik Planitia’nın, çevresinden 4 km daha alçak bir bölge olduğu belirlendi.

İşte Plüton’un Kalp Bölgesinin Şok Eden Kökeni

Simülasyonlar, Plüton’a 730 km çapında bir cismin eğik açıyla çarpmasının bu oluşuma sebep olduğunu ortaya koydu. Çarpan cismin çekirdek kısmı, muhtemelen kalbinin düzgün buz tabakaları altında hâlâ orada bulunuyor.

Araştırmacılara göre eğer Plüton’un bir yer altı okyanusu olsaydı, kalp şeklindeki bölge dönme hareketi sebebiyle kutuplara doğru kayardı. Ancak ekvatora yakın konumu, bu teorinin geçersiz olduğunu gösteriyor.

Ekip lideri Martin Jutzi, yeni çalışmalarıyla ilgili olarak şunları söylüyor:

- Reklam -

“Simülasyonlarımızda, çarpma sonrası Plüton’un tüm öz katmanı kazınıyor ve çarpan cismin çekirdeği Plüton’un merkezine saplanıyor. Bu da ekvatora doğru yer değişimini ince bir yeraltı okyanusu olmadan açıklayabiliyor.”

Plüto Kalp

Çalışma, Plüton’un yüzeyindeki kalp şeklinin şimdiye dek tartışılan senaryoların aksine şiddetli ve yıkıcı bir çarpışma sonucu oluştuğunu öne sürüyor. Ancak araştırmacılar, cüce gezegende hâlâ pek çok gizemli keşfin gün yüzüne çıkması için orada beklediğini belirtiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gökbilimcilerden Gizemli Keşif: Vatikanlı Astronomlar Güneş’in Etrafında Bir Tam Turu 286 Yıl Süren Bir Nesne Tespit Etti

Artık ana gezegenlerden sayılmayan cüce gezegenin sevimli kalbiyle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Bilim dünyasından daha fazla haber için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Sicence

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alkestis: Katharine Beutner Kitabı Türkçede

Katharine Beutner’ın Yunan Mitolojisine Dayalı “Alkestis” Romanı Türkçede

Cadı Film - Hüseyin Rahmi Gürpınar Uyarlaması Fragmani

Hüseyin Rahmi Gürpınar Uyarlaması “Cadı” Filminden Yeni Fragman Paylaşıldı