in

Amerikan Tanrıları, Gaiman’ın Hayallerindeki Kapağa Kavuştu!

Neil Gaiman’ın başyapıtı Amerikan Tanrıları, yeni yapılan İngilizce baskısında nostaljik bir kapakla okurların karşısında.

american gods
- Reklam -
- Reklam -

Önümüzdeki sene Starz’da yayınlanmaya başlayacak dizi uyarlaması sağ olsun Amerikan Tanrıları son zamanlarda oldukça revaçta. Comic-Con’da gösterilen fragman romanın ben dahil birçok hayranını mutlu etti. Hal böyle olunca kitabın satışları da tavan yaptı ve aslında daha sonrası için planlanan bir sürpriz de erkenden ortaya çıktı.

Bu sürprizden bizi haberdar eden, internet sitesinde yayınladığı yazıyla Neil Gaiman’ın kendisi. Gaiman yaklaşık bir yıl önce editörü Jennifer Brehl ile yaptığı bir sohbette 50’lerin, 60’ların, 70’lerin elle çizilen karton kapaklarının ne kadar güzel olduğunu ve eskiden satın alıp biriktirdiği bu kapakları ne kadar özlediğini söylemiş. Harper Collins’in kendi kitaplarını böyle retro kapaklarla yayınlayıp yayınlamayacağını sorduğunda da olumlu yanıt almış.

O dönemin en önemli sanatçılarından biri, özellikle Ian Fleming’in James Bond romanları için çizdiği kapaklarla Robert McGinnis’ti. Ve Gaiman’ın da üstteki muhabbetten birkaç gün sonra öğrendiği gibi, McGinnis neredeyse 90 yaşında olsa da hala resim yapmaya devam ediyordu.

- Reklam -

Dolayısıyla McGinnis’e ulaşılıp projeden bahsedilmiş. McGinnis’in cevabı da evet olmuş. Her kitabın belirli bir çağdan geldiğini hissettirecek logoları yaratıp tasarımlarına yardım etmesi ve fontları seçmesi için de çizgi roman dünyasının en ünlü isimlerinden, En İyi Kaligrafi dalında şimdiye kadar verilen 24 Eisner Ödülü’nün 16’sını kazanan Todd Klein ile anlaşılmış.

- Reklam -

Gaiman şöyle söylüyor:
McGinnis’ten gelen her bir resim bir öncekinden daha iyiydi. Todd Klein’in her bir logo ve düzenlemesi daha sağlam ve doğruydu. Bu şeyler olağanüstüler.

Şimdi… bunları daha planlı ve belirli bir düzen içinde duyurmayı planlıyoruz. Hangi kitapları yaptığımızı size söylemeyeceğim, ya da bir tanesi hariç hiçbir kapağı göstermeyeceğim.
O bir kapağı görmemizi sağlayan ise kitapçılardaki tüm Amerikan Tanrıları kopyalarının satılması oldu. İşte Robert McGinnis’in çizdiği, Todd Klein’in tasarladığı, 70’leri anımsatan o mükemmel kapak:

American_Gods_McGinnis_Cover

Gaiman’ın heyecanına bakılırsa diğer çalışmaların da bundan aşağı kalır bir yanı olmayacak. Umarım İthaki Yayınları da yapacağı yeni baskılarda bu kapakları kullanarak bizi mutlu eder.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

superman tyler hoechlin 1

Supergirl’in Çelik Adam’ı Kostümünü Giydi

haftanin kitabi tuhaf seyler oluyor

Haftanın Kitabı #49 – Tuhaf Şeyler Oluyor