in

Bilimkurgu Klasikleri’nde 20. Kitap: Ay Zalim Bir Sevgilidir

İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri dizisinde bir köşe taşı daha devrildi. Serinin 20. kitabı bilimkurgu ustası Heinlein’ın “Ay Zalim Bir Sevgilidir” isimli eseri oldu.

ay zalim bir sevgilidir ust
- Reklam -
- Reklam -

Kısa bir süre önce yayımlanışının 50. yılını geride bıraktığımız, 1966 tarihli Ay Zalim Bir Sevgilidir” (The Moon is a Harsh Mistress), Robert Anson Heinlein’ın en önemli yapıtlarından biridir. Isaac Asimov’un deyimiyle “bilimkurguya yön veren 3 büyük yazardan biri” olan Heinlein’ın bu kült eseri siyasi bilimkurgunun başyapıtları arasında gösteriliyor.

Bugüne dek 4 romanıyla Hugo kazanmayı başaran Heinlein‘ın bu kitabı da 1967 yılında Hugo Ödülü‘nün yanı sıra Prometheus gibi önemli bir ödüle daha uzanmayı başarmıştır.

Ay Zalim Bir Sevgilidir – Robert A. Heinlein | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Ay’ı Dünya’dan kontrol eden Otorite’ye karşı, yalnızca mahkûm ve sürgünlerin gönderildiği ceza kolonisine dönüşmüş Ay’daki isyanın ve devrimin öyküsü bu. Ayrılıkçı hareketin liderleri haline gelen bir bilgisayar uzmanı, karizmatik bir genç kadın ve yaşlı bir akademisyenin köleleştirilmiş insanların geleceğini değiştirme hikâyesi. Ve birbirinden farklı bu üçlüye ek olarak, kendi kendine bilinç kazanmış, mizah yolunda tüm özelliklerini devrimin nihai başarısına adamış olan süper bilgisayar Mike’ın çabası burada anlatılan.

- Reklam -

Theodore Sturgeon‘ın “Döneminde yazılan her şeyden daha iyi!” dediği, Jo Walton‘ın “Ay’daki devrimi ve bilinç kazanan bir robotu incelikle anlatan eşsiz bir klasik,” olarak adlandırdığı bu bilimkurgu romanını dilimize kazandıran isim Can Çakır. Kitabın editörlüğüyse Yosun Erdemli‘ye ait.

Ay Zalim Bir Sevgilidir, yazarın Bilimkurgu Klasikleri dizisinde yayımlanan ilk kitabı değil. Geçtiğimiz yıl, seriye 10. sıradan katılan Yıldız Gemisi Askerleri de Robert Heinlein’ın bir diğer klasiği olma özelliğini taşıyor.

- Reklam -

Klasikler dizisine yeni bir Heinlein kitabı katılır mı şimdilik bilinmiyor fakat bilimkurguseverlerin serinin gidişatından oldukça memnun olduğunu söylemek mümkün.

Şu anda ön siparişte olan eser, 7 Nisan’dan itibarense raflardaki yerini almaya başlayacak.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

H.P. Lovecraft hakkında

H.P. Lovecraft Hakkında Bilmiyor Olabileceğiniz 12 Şey

wolverine in olumu ust

Wolverine’in Ölümü Bu Hafta Raflarda