in , ,

2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Jon Fosse Kazandı

2023 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı açıklandı. Edebiyat dünyasının en önemli ödülünün bu yılki sahibi Jon Fosse oldu.

2023 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı Jon Fosse
- Reklam -
- Reklam -

2023 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı duyuruldu. 64 yaşındaki Norveçli yazar Jon Fosse, Nobel’e değer bulunan isim oldu.

Edebiyat dünyasının en prestijli ödülü olarak gösterilen Nobel Edebiyat Ödülü’nde, bu yıl da her sene olduğu gibi son güne dek birçok yazarın adı öne çıktı. 2023’ün favori isimleri arasında ise Çinli yazar Can Xue ilk sırada yer alırken ödülün sahibi olan Jon Fosse bahis listelerinde ikinci sıradaydı.

2023 Nobel Edebiyat Ödülü bugün Türkiye saatiyle 14.00’te, İsveç Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısı esnasında açıklandı. Duyuru, YouTubeTwitter ve Facebook üzerinden de canlı olarak izleyicilerle paylaşıldı.

- Reklam -

Ödüle layık görülen isim Norveçli yazar Jon Fosse oldu. Fosse, “söylenemeyeni dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları nedeniyle” ödülün sahibi oldu. Açıklamanın devamında Fosse için şu ifadelere yer verildi:

“Norveç Nynorsk dilinde yazdığı ve çeşitli türlere yayılan muazzam külliyatı çok sayıda oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı ve çeviriden oluşmaktadır. Bugün dünyada en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmakla birlikte, düzyazılarıyla da giderek daha fazla tanınmaktadır.”

Nobel komitesi, yazarın “Fosse minimalizmi” olarak anılan tarzından övgüyle bahsetti.

2023 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı Jon Fosse Oldu

2023 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı: Jon Fosse

Tam adı Jon Olav Fosse olan yazar 1959 yılında Norveç’in Haugesund kentinde dünyaya geldi. İlk eseri Raudt’u 1983 yılında verdi. Kaleme aldığı ilk oyun olan Og aldri skal vi skiljast 1994’te sahnelendi. İki farklı kitabıyla İskandinav Kurulu Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Jon Fosse romanlar, öyküler, şiirler, çocuk kitapları, denemeler ve oyunlar yazdı. Eserleri birçok farklı dile tercüme edildi.

Yazarın kitapları Türkçede MonoKL Yayınevi tarafından okurlarla buluşuyor. Jon Fosse’nin Türkçede yayımlanan eserleri arasında Melankoli, Sabahtan Akşama ve Üçleme yer alıyor. Fosse, dünyanın en önemli çağdaş oyun yazarlarından birisi olarak anılıyor.

- Reklam -

2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Jon Fosse Nobel madalyasının yanı sıra 11 milyon kron (yaklaşık 26.5 milyon TL) para ödülüyle ödüllendirilecek.

2023 Nobel Edebiyat Ödülü Kazananı

Bu hafta başında İsveç’te Tıp Ödülü ile başlayan Nobel Ödülleri sezonu barış ve ekonomi dallarında verilecek ödüllerle macerasını noktalayacak.

Nobel Edebiyat Ödülü geçen yıl Fransız yazar Annie Ernaux’ya verilmişti. İlki 1901 yılında verilen ödülde bugüne dek toplam 119 yazar onurlandırıldı.

2023 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı hakkında sizin görüşleriniz neler? Jon Fosse kitaplığınızda olan bir yazar mıydı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: Nobel Prize

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Yine benim aday kaybetti :sweat_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Suç ve Ceza - Fyodor Dostoyevski

Suç ve Ceza: Dostoyevski’nin Kült Romanı Hakkında 12 Bilgi

Cyberpunk 2077 Live Action Uyarlama

CD Projekt RED Duyurdu: Live-Action “Cyberpunk 2077” Uyarlaması Yolda