in ,

Amasra’daki Kazılarda Gün Yüzüne Çıkartılan 1.800 Yıllık ‘Su Perisi’ Heykeli Müzede Sergilenmeye Başladı

Amasra’ın Bedesten bölgesinde bulunan Gymnasium kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan Su Perisi heykeli Amasra Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Amasra Su Perisi Nymphe Heykeli
- Reklam -
- Reklam -

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan milattan sonra 2. yüzyıla ait Su Perisi (Nymphe) heykeli müzede sergilenmeye başladı.

Geçen eylül ayında Amasra’nın Bedesten bölgesinde yer alan Kum Mahallesi’nde yapılan bir sondaj çalışmasında bir su perisi heykeli bulundu. Yerin 4 metre altında gerçekleştirilen kazıda ortaya çıkartılan heykel Müze Müdürlüğü görevlileri tarafından koruma altına alındı.

Müze Müdür Vekili Güray Can Aytekin basına yaptığı açıklamada Bedesten bölgesinde gerçekleştirdikleri kazılarda yapının zeminine ulaşmayı amaçladıklarını kaydetti.

- Reklam -

Çalışmalar sırasında yaklaşık 4 metre derinlikte esere ulaştıklarını aktaran Aytekin sözlerine şöyle devam etti:

“Heykeli, çıkarıldığı alandaki havuzdan ve oluşan su tabakasından dolayı ’su perisi’ olarak adlandırdık. Müze Müdürlüğümüzde yaptığımız incelemelerde ise Afrodit’e daha yakın olarak değerlendirme yaptığımız heykeli, laboratuvarımızın çalışmaları sonucunda ziyarete ve teşhire çıkarmış bulunuyoruz.”

Amasra Su Perisi Nymphe Heykeli Bulundu

Amasra’da Gün Yüzüne Çıkartılan Su Perisi Heykelinde Afrodit Tipi Tercih Edilmiş

Kazı çalışmalarına bilimsel danışmanlık yapan Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam da eserde Afrodit tipinin tercih edilmesinin, yapının anıtsallığının da göstergesi olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

“Bu kadar önemli bir tanrıça tipolojisinde bir Nymphe’nin buraya yerleştirilmesi, yapının aynı zamanda ne kadar önemli, ne kadar dikkat çekici olmasının istendiğini gösteriyor.”

Nymphe (Nemf, Nimf ya da su perisi) olarak tasvir edilen heykel ilhamını Yunan mitolojisinden alıyor. Yunan panteonunda yer alan tanrı ve tanrıçalar gibi ambrosia ile beslenen bu mitolojik yaratıklar daima genç ve güzel kalmalarıyla tanınıyor. Doğurganlık ve zariflik simgesi olan ambrosia ile beslenen bu canlıların çoğunlukla dere kenarlarında, dağlarda ya da ağaçlık alanlarda yaşadıklarına inanılıyor.

- Reklam -

Amasra Su Perisi Nymphe Heykel

Bulundukları coğrafyadaki canlılardan sorumlu olan su perileri Dionysos, Artemis, Posedion, Hermes ve Demeter gibi doğa tanrılarıyla ilişkiliydiler.

Milattan sonra 2. yüzyıla tarihlenen Nymphe heykelinin boyunun ise 1 metre 53 santim olduğu açıklandı.

Onarım çalışmaları sona eren su perisi heykeli, Amasra Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

Su perisi heykeli hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: TRT Haber, AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

James Bond Dizisi - Amazon

Yakın Gelecekte James Bond Dizisi Gelmeyecek: “Odak Nokta Uzun Metraj Filmler”

Kid Cudi - Çizgi Roman - Moon Man

Rap Müzisyeni Kid Cudi’den Bilimkurgu Temalı Süper Kahraman Çizgi Romanı “Moon Man” Geliyor