in , ,

DNA Kalıntıları, Amerika’daki İlk Kovboyların Köleleştirilmiş Afrikalılar Olabileceğini Gösteriyor

Amerika’daki ilk kovboylar Afrika kökenli köleleştirilmiş insanlar olabilir. Sığır DNA’larından elde edilen veriler Amerikan tarihine ışık tutuyor.

Amerika İlk Kovboylar
- Reklam -
- Reklam -

Amerika’daki ilk kovboylar hakkında yeni bir araştırma, ikonik sığır çobanlarının tarihinde önemli bir gerçeği ortaya çıkartıyor. Sığır DNA’ları üzerinde yapılan çalışmada, ilk kovboylardan bazılarının köle gemileriyle Amerika’ya getirilen inekleri güden köleleştirilmiş Afrikalılar olduğunu gösteriyor.

Sığır kemikleri ve dişleri üzerinde yapılan yeni bir araştırma, Amerika’daki ilk kovboylardan bazıları hakkında dikkat çekici detaylar taşıyor. Buna göre Amerika kıtasının ilk kovboyları, beraberlerinde getirdikleri inekleri gütmeleri sayesinde ülkedeki sığır çiftliklerinin gelişmesine yardımcı olan köleleştirilmiş Afrikalılar olabilir.

1492 yılında Kristof Kolomb, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’ni de içine alan ve Küba’nın doğusunda bulunan Karayiplerin ikinci büyük adası Hispanyola’ya bir İspanyol kolonisi kurup beraberinde hayvanlar da getirmeden önce Amerika kıtasında inek bulunmuyordu.

- Reklam -

Amerika İlk Kovboylar Araştırması

Akademisyenler uzun zamandır Amerika’daki ilk sürülerin Afrika kıyılarındaki İspanyolların elindeki Kanarya Adaları’ndan gelen Avrupalıların hayvanlarından oluştuğunu öne sürüyor. Bu hayvanlar Amerika’da hızla çoğalmış ve yavruları Meksika, Panama ve Kolombiya gibi bölgelere gönderilmişti.

Ancak yeni DNA araştırması bu geleneksel anlayışa şüpheyle yaklaşılmasına neden oluyor. Yapılan son araştırmaya göre Amerika’daki ilk sığırlardan bazıları büyük olasılıkla köle gemileriyle doğrudan Afrika’dan ithal edildi.

Amerika’daki İlk Kovboylar Hakkındaki Araştırmada 21 Sığırın DNA’sı Analiz Edildi

Scientific Reports dergisinde 1 Ağustos’ta yayımlanan makalede, Florida Doğa Tarihi Müzesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan ve zooarkeoloji (arkeolojik kazılarda bulunan hayvan kemiklerini arkeolojik bir bakış açısı ile değerlendiren bilim dalı) alanında uzmanlaşan Nicolas Delsol ve ekibi, 16. ve 18. yüzyıllar arasına tarihlenen beş arkeolojik alandan 21 sığırın DNA’sını analiz etti.

Geleneksel anlayışla tutarlı olarak Haiti’deki Puerto Real bölgesinden gelen ve yaklaşık 1500 ila 1550 yıllarına tarihlenen en eski sığır örneklerinden yedisi, kökenlerini geniş ölçüde Avrupa’ya bağlayan benzer DNA’lara sahipti.

Amerika İlk Kovboylar Hakkında

Ancak Meksika’daki Bellas Artes adlı bir bölgeden gelen bir örnek, Avrupa’da özellikle nadir görülen ve muhtemelen 17. yüzyılın ilk yarısında doğrudan Afrika’dan ithal edildiği anlamına gelen bir soy ortaya çıkardı.

Delsol Live Science’a yaptığı açıklamada, “Bu bulgu, kölelik tarihindeki son eğilimleri ve Afrikalı köleleştirilmiş işçilerin sığır çiftçiliğinin uygulanmasındaki merkezi rolünü destekliyor,” ifadesini kullandı.

- Reklam -

Afrika’dan Gelen Sığır Çobanları, Amerika’daki Çiftliklerde Önemli Rol Oynamıştı

Sığır çiftlikleri 16. yüzyıl Amerika’sında büyüdükçe o dönemde İspanya ve Portekiz’de popüler olan soyları gölgede bırakmayı başardı. Bu durum tarihçilerin, köle tüccarlarının çoban topluluklarından Batı Afrikalıları hedef aldığını ve onları sığırlarıyla birlikte kaçırdığını öne sürmesine yol açmıştı. Bu yetenekli çiftçiler Amerika’ya vardıklarında, sığırları özel eyerlerden kementle bağlamak gibi uygulamalar kullanarak kıtaya büyük bir yenilik getirmişti.

Amerika İlk Kovboylar Sığır DNA Araştırma

Florida Eyalet Üniversitesi’nde zooarkeolog olarak görev alan ancak çalışmaya dahil olmayan Tanya Peres, Live Science’a verdiği demeçte yeni araştırmanın Afrikalıların ve sığırlarının İspanyol ticaret ağları için önemini ortaya koyduğunu söyledi.

“Bilgili ve yetenekli Afrikalı çobanların köleleştirilmiş emeği olmasaydı İspanyol sığır çiftçiliği endüstrisi bu kadar başarılı olamazdı.”

Delsol, iyi bir çevre, geniş araziler ve yetenekli Afrikalı çiftçilerin bir araya gelmesinin Karayipler, Meksika ve Güney eyaletlerinde sığır çiftçiliğinin neredeyse kesinlikle genişlemesine yol açtığını söyledi. Delsoy bu fikrinin temellerini yakın bir tarihte yayımlanacak Cattle in the Postcolumbian Americas kitabında derinlemesine ele alıyor.

Peres ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Veri setini Florida, Georgia ve Kuzey Carolina’daki bölgeleri de kapsayacak şekilde büyütmelerini görmek isterim. Eğer bu bölgelere sığır ithal ediliyorsa – ki erken dönemlerde kesinlikle ediliyordu – erken İspanyol sömürgeciliğinin bu üç bölgesindeki sığırlarla nasıl bir ilişki içinde olduklarını görmek ilginç olurdu.”

Siz ilk kovboylar hakkındaki bu araştırmaya dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Umbrella Academy 4. Sezon Yayın Tarihi

“The Umbrella Academy”nin Final Sezonu 2024’te Yayınlanacak

Var Olmaması Gereken Samanyolu Benzeri Galaksi Tespit Edildi

James Webb Teleskobu Erken Evrende ‘Var Olmamaları Gereken’ Samanyolu Benzeri Binlerce Galaksi Tespit Etti