in ,

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3 Çocuk Kitabını “Muzır” Buldu, Yayınevi Tepki Gösterdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3 çocuk kitabını “muzır yayın” ilan etti. Eksik Parça Yayınları karara karşı tepki göstererek hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

Bakanlık 3 Çocuk Kitabını Muzır Buldu: Yayınevinden Tepki
- Reklam -
- Reklam -

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Disney Esrarengiz Kasaba Günlük 3, Farklı Olmaya Cesaret Eden Erkek Çocuklarına Hikâyeler ve Yaramaz Evin Yeni Misafirleri adlı üç çocuk kitabını 1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu kapsamında “muzır yayın” olarak nitelendirdi. Bakanlığın kararı, Resmi Gazete’nin son sayısında yayımlandı. Kararda, söz konusu kitapların içerdiği bazı ifade, görsel ve tasvirlerin 18 yaşından küçüklerin manevi gelişimlerine olumsuz etki yapabileceği gerekçesi öne sürüldü.

Bakanlığın aldığı karar, Farklı Olmaya Cesaret Eden Erkek Çocuklarına Hikâyeler kitabının yayıncısı Eksik Parça Yayınları tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Yayınevi, basın açıklamasında kararı “hukukla örtüşmediğini” savunarak kınadı ve bu karara karşı hukuki süreci başlatacaklarını duyurdu.

İncelenen ilk kitap olan Disney Esrarengiz Kasaba Günlük 3, Alex Hirsch tarafından yazılmış ve Derya Din’in Türkçe çevirisini yaptığı ve Beta Kids Yayıncılık tarafından 2020 yılında basılan bir çocuk kitabı. İkinci kitap Farklı Olmaya Cesaret Eden Erkek Çocuklarına Hikâyeler ise Ben Brooks’un kaleme aldığı, Quinton Winter’ın resimlediği ve Sabire Pınar Acar’ın Türkçeye çevirdiği bir başka çocuk kitabı. Eksik Parça Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Galileo Galilei’den Muhammed Ali’ye, Steven Spielberg’den Frank Ocean’a kadar farklı alanlardaki ünlü “erkek” kahramanların hayat hikâyelerini anlatıyor. Üçüncü kitap Yaramaz Evin Yeni Misafirleri ise Colleen Rowan Kosinski’nin kaleminden çıkmış, Valeria Docampa’nın resimlediği ve Özge Ceren Hacıosmanoğlu’nun çevirisini yaptığı Yakamoz Yayınları çıkışlı bir çocuk kitabı.

- Reklam -

Disney Esrarengiz Kasaba Günlük 3 ve Yaramaz Evin Yeni Misafirleri Muzır Yayın

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Daha Önce de Birçok Kitabı Muzır Yayın İlan Etmişti

Eksik Parça Yayınları’nın açıklamasında, “muzır yayın” ilan ediken kitabın ortaokul düzeyindeki öğrencilere yönelik olduğu ve “ideal erkeklik kalıbına uyulması gerek varsayımını yıkıp cinsiyet klişelerindeki krizin çözümü için alternatif bir anlatı sunduğu” belirtildi. Yayınevi, bu kitabın “muzır yayın” ilan edilmesini “çocukların kitap okuma haklarının engellenmesi” ve “çocuk edebiyatı yayıncılığına müdahale” olarak nitelendirdi. Açıklamada ayrıca “ifade ve basın özgürlükleri açısından tehlike oluşturduğu ve demokratik toplum ilkesini tehdit ettiği” uyarısında bulunuldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın son kararı, çocuk kitaplarında yer alan bazı içeriklerin uygunluğu ve sınırları konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.  Konunun uzmanları ve yayıncılar, çocuk edebiyatında yaratıcı ifadenin önündeki engellere dikkat çekerken; bakanlık yetkilileriyse hassas konuların çocukların gelişimine zarar vermemesi gerektiğini savunuyor. Tartışmaların bundan sonra da devam edeceği anlaşılıyor.

- Reklam -

Farklı Olmaya Cesaret Eden Erkek Çocuklarına Hikâyeler

Bakanlık daha önce de Ahmet Ümit’in Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeleri, Çıtır Çıtır Felsefe serisinden 7 kitap, Anna Milbourne’un Bebekler Nereden Gelir adlı çocuk kitabı ve Netflix’te Heartstopper adıyla dizi uyarlamasına da kavuşan Kalp Çarpıntısı gibi kitapları muzır yayın ilan etmişti.

Bakanlığın son kararını sizler nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ayşe Yılmaz

Ankara doğumlu, Antalya'da yaşıyor. Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun. Hayalleri arasında iyi bir İngilizce öğretmeni olmak veya çevirmenlik yapmak var. İngilizce dışında Almanca da bilmekte. Boş zamanlarında kitap okumayı, yürüyüş yapmayı ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

X-Men Filmine Senarist Açlık Oyunları'ndan Geldi

Marvel Sinematik Evreni’nin “X-Men” Filmi Yeni Senaryo Yazarını “Açlık Oyunları”ndan Buldu

Lise Kütüphanesindeki Antik Mısır Mumyası Yeniden Modellendi

Lise Kütüphanesindeki Antik Mısır Mumyasının Gizemli Yüzü Ortaya Çıktı