in ,

Sinema Salonlarını Eski ‘Güzel’ Günlere Götüren ‘Barbenheimer’ Akımı Covid Vakalarını Tetikleyebilir

Uzmanlar, “Barbenheimer akımı” tarzı sinema etkinliklerinin Covid-19 vakalarındaki artışı tetiklediğine dikkat çekiyor.

Barbenheimer Akımı Covid Vakalarını Tetikleyebilir
- Reklam -
- Reklam -

Covid-19 enfeksiyonlarında görülen artış, uzmanlar tarafından Barbenheimer tarzı toplu akımların, özellikle sinema etkinliklerinin etkisiyle tetiklenebileceği konusunda uyarılar getiriliyor. Almanya’nın önde gelen epidemiyologları, bu yaz aylarında Koronavirüs vakalarında yeni bir dalganın yaşanabileceği konusunda dikkat çekiyor.

Almanya Halk Sağlığı Enstitüsü Robert Koch Enstitüsü (RKI), pandeminin en yüksek seviyesine kıyasla enfeksiyonların düşük seviyede olduğunu, ancak son bir aydır artış gösterdiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığının günlük olarak güncellediği Pandemi Radarına göre, Covid-19 enfeksiyonuna bağlı olarak doktora başvurular bir önceki haftaya göre %175 arttı. Aynı şekilde, RKI’ye bildirilen vaka sayısı bir önceki haftaya göre 6 kat artarak 2 bin 400’e ulaştı. Bu durum, enfeksiyonların hız kazandığını gösteriyor.

Salgınla ilgili hastaneye yatışlar da dikkat çekici bir şekilde %50 arttı. Ayrıca, atık su analizlerine dayanan verilere göre viral yükteki artış özellikle atık su arıtma tesislerinde gözlemleniyor.

- Reklam -

Barbenheimer Akımı Covid Vakalarını Tetikleyebilir

Barbenheimer Akımı ve Covid-19 Vakalarında Artış

Epidemiyologlar, “Barbenheimer akımı” adını verdikleri fenomenin, enfeksiyon sayılarını artırabileceğini belirtiyorlar. Almanya’da popüler Barbie ve Oppenheimer filmlerini bir arada izlemeye teşvik eden bu etkinlik, sinema sektörünü canlandırmayı amaçlayan bir kampanyanın parçası olarak düzenlenmişti. Uzmanlar, milyonlarca kişinin kapalı mekânlarda bir araya gelmesinin, virüsün yayılma riskini artırabileceğine dikkat çekiyorlar.

Barbie ve Oppenheimer filmlerini teşvik eden bu etkinliğin ilginç bir yönü de, aşı uzmanı Peter Hotez’in konuya dair açıklamaları. Hotez, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, sinemalarda milyonlarca insanın bir araya gelmesinin ve uzun süre kapalı mekanlarda vakit geçirmesinin, virüsün yayılma potansiyelini artırabileceğine dikkat çekmişti. Hotez, “Bu sayıları artık kimse takip etmediği için aslında hiçbir zaman bilemeyeceğiz,” şeklinde konuştu.

- Reklam -

Barbenheimer Akımı Covid Vakalarını Tetikleyebilir

Uzmanlara göre Almanya’da ve dünya genelinde artan enfeksiyon seviyeleri, aşı takviyelerinin ve uygun maske kullanımının önemini bir kez daha vurguluyor. Almanya’da, XBB.1.5 varyantının en çok yeni enfeksiyonlara yol açtığı belirtilirken, vatandaşlar risk grubunda yer alıyorsa sonbaharda aşı takviyelerini yaptırmaya ve uygun önlemleri almaya teşvik ediliyor. Bu tarz artışların Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede de yaşanabileceğine özellikle dikkat çekiliyor.

Sizce Covid vakalarının artışında gerçekten de Barbenheimer akımının bir payı olabilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for TheNameless TheNameless dedi ki:

    İnsanlar bağışıklık kazanmış olmalı artık. Kaçarak yaşanmaz bu hayat. Kendimizi güçlendirmenin yolunu bulmalıyız.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

"Cyberpunk 2077: Phantom Liberty" için Yeni Fragman Yayınlandı

“Cyberpunk 2077: Phantom Liberty” için Yeni Fragman Yayınlandı

Tekken 8 Çıkış Tarihi ve Fragmanı Yayınlandı

Ünlü Dövüş Oyunu Geri Dönüyor: “Tekken 8” için Çıkış Tarihi ve Fragman Yayınlandı