in ,

Şilili Ödüllü Yazar Lina Meruane İmzalı “Bir Sinir Sistemi Romanı” Türkçede

Bir Sinir Sistemi Romanı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Lina Meruane imzalı roman Timaş Yayınları etiketini taşıyor. | Ön Okuma

Bir Sinir Sistemi Romanı - Lina Meruane
- Reklam -
- Reklam -

Bir Sinir Sistemi Romanı kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Şilili yazar Lina Meruane’nin kaleme aldığı kitap, bir ailenin sevgi, kırgınlıklar ve sırlarla dolu hikâyesini ülkenin çalkantılı politik geçmişine yaslanarak anlatıyor.

Şilili yazar ve aynı zamanda edebiyat profesörü olan Lina Meruane, 1970 yılında Santiago’da doğdu. Edebiyat alanında New York Üniversitesi’nde eğitim gördü. Bugüne dek roman ve deneme türlerinde eserler veren Meruane, 2011 yılında Anna Seghers-Preis ödülünü, 2012 yılında ise Sangre en el ojo adlı romanıyla Sor Juana Inés de la Cruz Ödülü’nü kazandı. Yazarın İspanyolca yazdığı eserleri İngilizce, İtalyanca, Portekizce, Almanca ve Fransızca gibi dillere çevrildi. Şu anda New York Üniversitesi’nde Latin Amerika edebiyatı ve kültürleri dersleri vermeye devam ediyor.

Orijinal adı Sistema nervioso olan roman ilk defa 2018 yılında yayımlandı. Yazar, bu romanında astrofizik doktorası ile uğraşan Ella’nın yaşamına odaklanıyor. Ella, kişisel ve politik trajedilerle dolu geçmişiyle boğuşurken, aynı zamanda doktor eşi El de devlet şiddeti mağdurlarının vakalarını inceleyen bir adli tıp uzmanı. Ella’nın yazma tıkanıklığı ve sağlık sorunları, romanın temelini oluştururken, aile üyelerinin geçmişteki deneyimleri hikâyenin derinliklerine doğru uzanıyor.

- Reklam -

Bir Sinir Sistemi Romanı – Lina Meruane | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Bir Sinir Sistemi Romanı - Lina Meruane

Ella, doktora teziyle mücadele eden bir astrofizikçidir, hem kişisel hem de politik trajedilerle dolu geçmişin yükünü taşır. Kocası El, devlet şiddeti mağdurlarının vakalarını çalışan bir adli tıp uzmanıdır. Yazma tıkanıklığından bunalan Ella, kendini hasta olmayı dilerken bulur; böylece tezinde ilerleme kaydedememesine bir mazeret bulacaktır. Daha sonra doktorlarca teşhis edilemeyen gizemli semptomlar yaşamaya, sinir sistemini etkileyen ağrılar çekmeye başlar.

Ella’nın kaygısı arttıkça geçmiş girdap misali güçlü bir çekim etkisi yaratır ve ailenin diğer üyeleri hikâyenin odak noktasına yerleşir: Dul Baba, Üvey Anne, Üvey İkizler ve Öz Abi. Her birinin kendine has hastalık ve şiddet deneyimleri, onları hem bir arada tutan hem de atomize eden sistemleri açığa çıkarır.

Sinir sistemiyle galaksiler ve yıldızlar arasındaki paralelliği incelikli bir anlatı formunda sunan bu roman, bir ailenin sevgi, kırgınlıklar, sırlarla dolu hikâyesini Şili’nin çalkantılı politik geçmişine yaslanarak anlatan bir eser.

Lina Meruane

- Reklam -

Bir Sinir Sistemi Romanı Hakkında Ne Dediler?

“Meruane, yetkinliğiyle göz dolduran yeni nesil Şilili yazarların en iyilerinden.” – Roberto Bolaño

“Lina Meruane, Bir Sinir Sistemi Romanı’nda edebiyat ve hastalık tartışmalarını kuşatan kalıpları altüst ediyor… Kendi sinir sistemimiz gibi dendritik bir yapıya sahip bu roman, kendi sinirsel bugünümüzü okumamıza olanak sağlıyor.” – Alia Trabucco Zerán

“Burada Meruane’nin yazarlığı vadettiğini gerçekleştiriyor ve cüretkâr metaforik oyunlarla zirveye yerleşiyor. Böylece bir atom bir galaksiye, bir hastane bir devlete, hasarlı bir organ bir ülkeye, bir sıfat bir kansere, bir aile bir kozmosa ve kozmosun entropisi kişisel bir meseleye dönüşüyor.” – El País

Çevirisini Yaşayanlar ve Diğerleri, Direniş ve Bukalemunlar Kitabı gibi çevirileriyle tanınan Bengi De Sa Matos Paixao’nun üstlendiği kitabın kapak tasarımını da Barış Şehri üstleniyor. Toplam 224 sayfadan oluşan Bir Sinir Sistemi Romanı, Şubat 2024’te raflardaki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın ilk sayfalarına göz atmak isterseniz, tadımlık ön okumasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Lina Meruane imzalı Bir Sinir Sistemi Romanı’nın konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

En Uzak Einstein Halkası Görüntülendi

Hubble Uzay Teleskobu En Eski Einstein Halkalarından Birinin Büyüleyici Görüntüsünü Yakaladı

Lüsid Rüya Deneyi

Lüsid Rüya Görürken Sanal Dünyada ‘Araba’ Sürdüler: Bilim İnsanları, Düş Bariyerlerini Yıkmaya Hazırlanıyor