Bilim dünyasında heyecan yaratan bir bulgu, insan ve Afrika maymunlarının atalarının sadece Afrika’da değil, aynı zamanda Avrupa’da da evrim geçirmiş olabileceği teorisini destekliyor. Çankırı’daki Çorakyerler paleontolojik alanında bulunan Miyosen dönemine ait bir fosil; insansıların evrimsel kökenlerine dair coğrafik tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Çankırı’da bulunan insansı türüne Anadoluvius turkae adı verildi. Bu yeni buluntular, uzun yıllardır savunulan geleneksel görüşün aksine, Homininilerin sadece Afrika’da evrim geçirdiği düşüncesine şüpheyle yaklaşıyor. Anadoluvius turkae fosilinin incelenmesi, Avrupa ve Orta Anadolu’nun Homininilerin evrim sürecinde önemli bir rol oynamış olabileceğini düşündürüyor.
Avrupa’nın Unutulan Evrimsel Hazinesi: Anadoluvius turkae Fosili
Anadoluvius turkae, büyük bir erkek şempanzeye benzer boyutlarda bir yapıya sahipti ve kuru orman ortamlarında yaşamış olabilir. Fosilin çenesi ve dişleri, sert bitki kökleri gibi dayanıklı yiyeceklerle beslendiğini gösteriyor. Bu da onun erken insan türlerinin yaşadığı düşünülen Afrika’nın ortamına benzer açık alanlarda yaşadığını işaret ediyor.
Araştırmacılar Anadoluvius turkae’nin bulunduğu coğrafyanın diğer fosil buluntularıyla birlikte, insan ve Afrika maymunlarının evrimsel ağacının temel bir dalını oluşturduğunu ve bu grupların kökeninin sadece Afrika ile sınırlı olmadığını düşünüyor. Bulgular, Homininilerin evrimsel geçmişinin daha önce düşünülenden çok daha karmaşık ve geniş kapsamlı olabileceğini gösteriyor.
Toronto Üniversitesi’nden paleontolog Profesör David Begun şöyle konuştu:
“Bulgularımız ayrıca Homininilerin sadece batı ve orta Avrupa’da evrimleşmekle kalmayıp, muhtemelen değişen ortamlar ve azalan ormanların bir sonucu olarak Afrika’ya dağılmadan önce 5 milyon yıldan fazla bir süreyi burada geçirdiklerini ve Doğu Akdeniz’e yayıldıklarını göstermektedir. Anadoluvius turkae’nin ait olduğu bu radyasyonun üyeleri şu anda sadece Avrupa ve Anadolu’da tespit edilmiştir.”
Geçmişin İzinde: İnsan ve Afrika Maymunlarının Gizemli Avrupa Serüveni
Ancak uzmanlar bu teorinin tam olarak kanıtlanması için daha fazla fosil kalıntısının bulunması gerektiğini vurguluyor. Bu fosillerin hem Avrupa hem de Afrika’dan, özellikle 8 ila 7 milyon yıl öncesine tarihlenen dönemlerden gelmesi gerekiyor.
Anadoluvius turkae ile birlikte yaşayan hayvanlar, zürafalar, siğil domuzları, gergedanlar, çeşitli antiloplar, zebralar, filler, kirpiler, sırtlanlar ve aslan benzeri etoburlar gibi günümüzde Afrika otlakları ve kuru ormanlarıyla yaygın olarak ilişkilendirilen hayvanlardır. Araştırma, ekolojik topluluğun yaklaşık 8 milyon yıl önce Doğu Akdeniz’den Afrika’ya dağıldığını gösteriyor.
Dr. Sevim-Erol, “Modern Afrika açık ülke faunasının Doğu Akdeniz’den geldiği uzun zamandır biliniyordu ve şimdi bu listeye Afrika maymunlarının ve insanların atalarını da ekleyebiliriz,” diyor.
Bulgular Anadoluvius turkae’yi evrim ağacının şempanze, bonobo, goril ve insanı doğuran kısmının bir dalı olarak ortaya koyuyor.
Keşif, homininlerin evrimsel kökenlerine dair uzun süredir devam eden tartışmalara yeni bir bakış açısı getiriyor. Detaylı araştırmaların devamıyla, homininlerin hikâyesinin tam olarak nasıl şekillendiği daha net bir şekilde anlaşılabilir hâle gelebilir.
Yeni keşif hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Phys
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!